fbpx Ница - лазурната столица на Френската Ривиера | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ница - лазурната столица на Френската Ривиера

Приказки от Лазурния бряг

Ница - лазурната столица на Френската Ривиера

Морето е толкова синьо, че чак очите не могат да го възприемат. Слънцето се оглежда във водата, облякло изумрудено-тюркоазени одежди. Огромен 7-километров плаж се е прострял през целия залив. Напълно разбирам защо го наричат Лазурния бряг – Cote d’Azure.

Само преди половин час сме кацнали буквално в столицата на Лазурния бряг – Ница с първия директен полет на Wizzair от София. Летището е буквално в единия край на града, почти във водата. Чак не мога да повярвам, че само за два часа път и попадам в друг свят, в който утринното слънце в 9 ч. пуска лъчи през високите палми. Ница е град, който може да ви остави без дъх от уникална красота, разточително, но изящно богатство в стил Belle Epoque и безкрайна лазурна шир. Когато главният архитект е създавал Земята, не е пестил въображение и възможности. Буквално е изсипал рогът на изобилието. По уникален начин е съчетал море и планина, морски бриз и кристален въздух в картини, които зашеметяват очите и възприятията.

 

Оттук започваме пътешествието из Френската Ривиера – символ на просперитет и лукс, свят изпълнен с красиви хотели и цветни градини, фантастични заливи и още по-впечатляващи яхти, сборно място на световни звезди, които понякога идват дори само да изпият чаша шампанско или пастис в някое от булевардните заведения на първа линия. Просто защото Лазурният бряг привлича неудържимо.

 

Пътуваме с микробуса по известния крайбрежен булевард - Promenade des Anglais (Английската алея), получил името си заради многото англичани, които идвали тук на почивка от началото на XX век. Построен от англичанина Луис Уей през 1822 г., той е бил любимото място за следобедни разходки на кралица Виктория под палмите. Разбира се, оттогава е доста променен, но и днес може да поседнете на сините столове сутрин дори и през зимните месеци, за да поемете порция йодни пари, а вечер да се насладите на звездното небе. А ако много ви напече да се скриете под някоя дебела палмова сянка. За съжаление днес по алеята няма как да видите шумолящи кринолини и тафти, чадърчета с волани и цилиндри от онези времена, но пък ще се усетите духът на съвремието – по всяко време има джогинг маниаци, луди колоездачи и майстори на ролери, пълно е с двойки, които открито показват любовта си.

 

Разходката ни тръгва от стария град, който започва от главния площад на Ница – Massena с елегантната градина "Алберт Първи" и красивия бял фонтан с бронзови статуи. Тук задължително трябва да направите първата си снимка с модерния хаштаг #IloveNice.

 

Ако сте романтични натури, стара Ница (построена 16-17в.) ще ви омае с поезията на тесните и живописни улички, високи къщи на ъгъл с ярки фасади, десетки артистични магазинчета, галерии, кафенета, ресторанти на самите улички, барове. Задължително ще минете и през най-известния пазар в сърцето на стария град, където производители са изложили пресни плодове и зеленчуци, известните марсилски сапуни и есенции от лавандула, мимоза, виолетки, теменужки, торбички, пълни със сушени треви от Прованс, местни миризливи сирена и ароматни салсичони. Този естествен декор е и място за снимките на филма „Ронин” с Робърт де Ниро и Жан Рено през 1998 г.

   

Докато се лутате из уличките, ще дойде време за обяд. Горещо препоръчвам някой от уютните ресторанти, които носят емблемата Cusine Nissarde. Тя гарантира, че в тях се сервира само регионална сезонна храна. Нещо като локален Mishlen, защото ресторантите се проверяват всяка година. Такива са 17 в Ница. Ние седнахме в Acchiardo, където дори се чака на опашка, за да се освободят места. Разбира се, поръчахме ястието на деня – телешко, готвено на бавен огън с равиоли (на Ривиерата често има заемки от италианската кухня). Едва ли мога да опиша вкусът на топящото се в устата месо с тъмен сос и големи, плътни равиоли на цена от 16 евро. С една подробност – порцията е достатъчна точно за двама души. Изобщо имайте предвид, че ако в Париж храната е скъпа и в малки количества, то на Ривиерата сервират щедри порции на цени като на нашето Черноморие през лятото. Качеството е почти абсурдно да сравнявам…

 

Следобед е време да направите и вие най-известната снимка на Ривиерата, с която наистина ще ви повярват, че сте били в Ница. Задължително се качете на хълма Colline du Chateu, най-лесно с безплатния асансьор до кулата La Tour Bellanda. От горе гледката спира дъха – вижда се целият залив, а цветът на морето изглежда нереален. От другата страна на върха ще се насладите на пристанището с невероятни яхти и кораби, заобиколено от ярко цветни къщи.

 

На връщане ви препоръчвам да се спуснете към стара Ница пеша. Изключително приятна алея ще ви отведе отново към виещите се улички и полека ще излезете на модерния централен площад, където 7 фигури на пилони символизират седемте континента. Ако сте запалени по шопинга веднага ще видите местния La Faiet, както и улицата с десетки магазини на световни марки.

 

Но за усетите духа на Ница от времето на Belle Epoque, ви препоръчвам да се отправите към крайбрежния булевард, където един до друг са наредени модерни хотели и вили, предимно в стил рококо. Най-известният хотел е "Негреско" с розови заоблени кули, в чийто 420 супер елегантни стаи и апартаменти отсядат крале и кралици, президенти и политици, богати бизнесмени, звезди. Около него има много заведения на първа линия, където си заслужава да седнете и да си поръчате чаша пастис (5-6 евро). Все пак сте във Франция. Оставете се на лъчите на следобедното слънце и на лазурното безвремие. Със сигурност вече сте влюбени в Ница.

 

снимки: авторът

 

От април 2018 г. Wizzair откри директен полет от София до Ница. Така достигането до Френската Ривиера вече е изключително лесно. Само два часа и сте там. Полетите са изключително удобни и много подходящи за планираме на дълъг уикенд, например.  

 

Много полезна туристическа информация може да откриете на сайта на Ница - www.nicetourisme.com