fbpx Никола Тотухов и Христо Шомов за виртуалната реалност | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Никола Тотухов и Христо Шомов за виртуалната реалност

 

По време на първата среща от проекта ни „Мениджърите споделят” подготвихме специална изненада за гостите ни. В крак с новото дигитално време им раздадохме оранжеви очила и ги вкарахме във виртуалната реалност. Направихме им една приятна разходка из големия триетажен магазин Notos Galleries в Ринг Мол, които са партньори на проекта ни и заедно с това им разказахме повече как тази технология може да бъде полезна за техния бизнес. На практика избраха адреса на видеоклипа в You Tube, допряха кутията с очилата до смартфоните си и буквално "влязоха" в магазина.

   

Създателите на "оранжевите очила" са Никола Тотухов и Христо Шомов, които са лицата зад Intoit Bulgaria / to2hov.com, фирма специализирана в уеб - проекти и комуникационни кампании, базирани на иновативната 360° технология с добавена виртуална реалност. Специално за списанието, ето какво споделиха  те:

 

До колко виртуалната реалност (VR) е позната в България?

- Думата "виртуална реалност" в момента е доста модерна в България. Истината е обаче, че много индустрии и бизнеси не са запознати как могат да спечелят от технологията. Не са наясно с какво може виртуалната реалност да помогне на техния бизнес. Тенденцията е, че все повече индустрии започват да използват технологията за комуникационните си кампании, а ние с Интоит България сме се заели, освен да ги изпълняваме и да разкриваме невероятните възможности на тази технология.

Какво на практика представлява и предлага тя?

- Виртуалната реалност на практика е изкуствено симулирана репродукция на реални или нереални места. Гледате снимки и видеа, все едно сте в картината. VR технологията е един от най-иновативните начини да се отличи един бизнес, защото можете по изкуствен начин да пресъздадете изживяването, което вашият продукт води.
Разбира се, виртуалната реалност е и много повече.

Как практичаски VR може да е полезна за бизнеса и има ли сегментации на бизнеси, в които може да се интегрира? Дайте някакви примери…

- Реално няма индустрия, в която VR да не може да се интегрира. А иначе в момента индустрии като туризъм, недвижими имоти, автомобилостроене, хотелиерство и ресторантьорство са най-използващите технологията. Това обаче много бързо се променя и други бизнеси започват да се възполват от VR. Случвало ни се е мегазаводи да ни отправят запитвания, за да се презентират по изложения чрез VR. Също и компании в хранителната промишленост, военната индустрия и други.

Скъпа ли е изработката на виртуален клип и какво на практика изисква? Колко време отнема?

- Като цяло е съвсем достъпна, а всички подробности зависят от конкретиката. С всеки клиент и проект работим индивидуално, за да може да се постигнат максимални резултати.