fbpx Никой няма да открадне идеята ти! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Никой няма да открадне идеята ти!

Предприемачеството има много нюанси. Не само в България, а в целия свят. Какво е да си предприемач? Отговора ще зависи много от това от кой го чуете – какви бизнеси е развил, какво се е случило с тях – продал ли ги е; бизнес, който му носи пасивни доход ли е или е научил още един начин, как не се прави нещо.

А какво е да си предприемач в България?

Общо взето, отговора пак зависи от кой ще го чуе и от неговия опит. Общото е, че независимо дали в България или извън нея – никой няма да каже, че е лесно. Не е лесно, не означава безкрайни дни и безсънни нощи, въпреки че в началото и това се случва. Но защо не е лесно? Идеите са във въздуха. Една гениална идея може да хрумне на вас и на още стотици или хиляди хора.

Предприемачът е този, който развива идеята. Успешният предприемач я развива в бизнес и то по най-добрия начин!

Всъщност днес е много по-лесно да си предприемач, отколкото вчера. А утре ще е по-лесно и от днес. Лесно е, защото достъпът до ресурси – информация, съмишленици, хора, които да подкрепят идеята ,финансиране и т.н. са много по-достъпни. Интернет премахна границите на държавите при комуникацията. Технологиите са развиват с часове и всеки ден има нещо ново, което може да използваме.

Дали, за да си предприемач трябва да измисляш иновативни технологии?

Според мен отговорът е и да, и не. В света има примери, как някои правят определена технологична иновация, без да знаят как да я използват. Други намират приложение на технологичната иновация. А всъщност и двете компании може да са стартирали от предприемачи.

Има една спирачка, която пречи на хората да доразвият идеята си. В България тази спирачка все още не е преодоляна.

Хората се страхуват да разкажат идеята си, да я опишат, за да получат обратна връзка. Страх ги е, че ще им я откраднат

Никой не може да открадне реализация на идея, която вие сте измислили, защото не мислят по същия начин; защото сигурно имат друга идея, която ще реализират; защото работата им е да оценяват идеи и бизнес планове или защото имат друга работа. Но ако хората, на които разказвате идеята, очаквате да са вашите бъдещи клиенти, очаквате да ви финансират или просто искате да им чуете мнението – разкажете я. Докато я разказвате, вие самите може да откриете пропуски – не сте се сетили за нещо, не сте изчистили модела, или каквото и да е. Обратната връзка дава възможност да „тунинговате“ идеята, така че да се превърне в работещ бизнес.

Липсата на ясни цели и визия също е спирачка

Предприемач без ясна визия му липсва един от основните компоненти – заряда да прави това, което прави. Проект не се стартира с идеята „Нека почнем, пък после ще видим“. Тогава какво почваме, след като после ще го видим? Идеята, че ще завладеем 1% от пазара „просто защото има достатъчно пазар“ (на дадена стока или услуга) също не е цел или визия. Ако лисва ясна представа, откъде ще идват приходите и каква ще е структурата им, веднага трябва да е причина да „светне червената лампичка“.

Ако продължаваме да изброяваме спирачките, ще получим един добър списък - „10 неща, които да не правим като предприемачи“. Всъщност наистина е по-лесно да кажем кои и какви препятствия да избягваме, а не от коя страна да изкачим планината. Всеки предприемач има свое виждане за пътя, по който ще го направи.

Предприемаческия дух не трябва да се оставя и само в университети и StartUp събития. Той може да е двигател на компании. Вътрешнофирмени проекти, родени от хората във фирмата, може да се придвижват като StartUp проекти. Не е трудно, а е много лесно и интересно!

Предприемаческия дух в България се развива. Мисленото на хората става много по-критично и почват да се раждат интересни идеи с бизнес план и т.н. Появата на двата Accelerator фонда също накара хората да мислят по-правилно и по-критично към своите идеи, за да могат да получат финансиране. Държавата също има какво да направи и трябва да започне от образованието.