fbpx Ниският разход на ток и вода е водещ при избора на домакински уред | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Ниският разход на ток и вода е водещ при избора на домакински уред

34% от хората разбират определението за устойчиво домакинство като спестяване на ресурси в дома - ток, вода и използване на по-малко препарати. На второ място - 33% смятат, че това е свързано с  употребата на домакински електроуреди, които използват по-малко вода, електричество и консумативи. Едва 19 на сто споделят, че не могат да дадат отговор на това определение, а за 14 % това е покупка на по-малко неща, с цел икономия на средства и ресурси. Това показва Национално представително проучване „Нагласи към устойчиво домакинство“, проведено от социологическа агенция „Тренд“ по поръчка на Bosch, „Домакински уреди“ България.

Най-често в ежедневието си свързано с устойчивия начин на живот българите определят това, че не изхвърлят храна и пазаруват толкова, колкото потребяват, което са посочили 40% от анкетираните. Домакински уреди с нисък разход на енергия или вода използват 23% от запитаните, което показва, че близо всеки четвърти българин вече живее в устойчиво домакинство. Други 17 % посочват, че изхвърлят разделно отпадъци, а 10 на сто използват градски транспорт.

Според изпълнителния директор на Bosch, „Домакински уреди“ България инж. Ивайло Рашев,  устойчивото домакинство не би могло да съществува без устойчиви уреди, които спестяват ресурси, време и средства. Според него,  това е инвестиция, която с времето доказва своята ефективност и хората все повече осъзнават това.

За българина е важен екологичният начин на производство, което определя избора му на покупка.

Това отбелязват 47% от запитаните. За 23 % това по-скоро няма значение, а за 14 на сто това изобщо не влияе на избора при пазаруване. Ако трябва да се селектират сферите, в които устойчивото производство има значение на първо място или 59% от хората определят екологично отгледаните/произведени храни. Според Димитър Ганев, това се обяснява с мотива за по-здравословно хранене, приемайки, че екологичното производство на храната е по-малко вредно.

Прави впечатление, че именно устойчивото производство на домакински уреди се посочва на второ място, което са определили 45% от хората. Това изпреварва производството на автомобили, което е посочено на трето място от 42%, следвани от мебелите-17% и мода/облекло/ - 14 на сто.

Ниският разход на вода и ток е най-важният фактор при покупката на печка, пералня, хладилник или съдомиялна, смятат 76 на сто от запитаните. Цената на уреда е вторият по важност критерий, който е посочен от 74% от анкетираните, които в по-голямата си част са възрастни хора. Това се дължи в най-голяма степен на ограничените им финансови възможности, които имат българските пенсионери, обясни Димитър Ганев.

Възможността да се следи консумацията на електроенергия остава най-важната смарт функция за българския потребител. Според данните от направено национално представително социологическо проучване през юли м.г. това са посочили 18%, а през 2022-ра този показател е водещ за двойно повече хора - 36 на сто.

“Ако купите смарт хладилник, който работи с нисък разход на електроенергия, дава ви информация за нужните продукти, за да ги купите, преди да се приберете у дома, това ще ви спести пари за ток, за ненужни покупки и не на последно място е удобство. Всичко това дава възможности не само да опазваме околната среда, но и да живеем, без да се лишаваме от удобства, като същевременно не харчим повече за ресурси.“, посочи Ивайло Рашев.

Според българите, производителят носи по-голяма отговорност за опазването на околната среда, заявават 45 на сто от запитаните. За 33 на сто от хората обаче, важни са действията на всеки човек, чрез потребителското му поведение.