fbpx Нова година – да сме щастливи със себе си! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Нова година – да сме щастливи със себе си!

След празниците, неизменно съпътствани от изобилни трапези, една от темите, които неизбежно възникват, е тази за килограмите. Има два типа хора – такива, които са качили и си признават, и другите, които не си признават. 

1 януари е денят, в който започват най-много проекти от сорта: да сваля 10 килограма, да спра да ям месо, да спра цигарите  (което все още е актуално, макар че в последно време масово се минава на имитиращи продукти, всякакви пластмасови кюнци, които пускат дим с аромата на пръцкано от еднорог). 

Личностното целеполагане е много важно за всеки един от нас.

За мен главното е да не си поставяме цели, които не може да изпълним, такива, които дълбоко в себе си знаем, че няма да следваме. Трябва да си поставяме достижими цели, защото, колкото повече се мъчим да постигнем дадена цел, толкова повече ставаме нейни фанатици и ако не се справим, детето скрито в нас, много се разочарова и си казва: Ето, пак се провали моето голямо "Аз“. Зарядът в нас намалява с всеки такъв провал, а погледът престава да блести и да блика радост от него. 

Затова поставяйте си постижими задачи, измисляйте си наградки в ежедневието за достигнатите междини етапи. Жертвите по пътя са неизбежни. Примерите, които четем понякога са вдъхновяващи, но невинаги приложими лично за нас. 

Сега искам да споделя една тайна за тези, които искат да отслабнат и гледат с пренебрежение другите, които не се и опитват сериозно. 

На база законите на физиката знаем, че нищо в природата не изчезва, а се трансформира или преминава в собственост на друго тяло. Затова, за да можете да отслабнете намерете някой, който да приеме тези килограми, от които вие искате да се отървете. Намерете приемник и гледайте на него не като на безволево същество с опъната по него риза или по нея блуза, а като на благороден човек, мъченик, който ще се жертва и ще приеме вашите излишности. Почерпете го, за да може да му е по-лесно в тази задача. Насърчавайте го, окуражавайте го - и на него не му е лесно, и се надявайте, че законите на Нютон и всичките му последователи във физиката са прави, защото иначе - много лошо. Но дори с тях нещо да се прецака, винаги може да разчитате на теорията на относителността на Айнщайн. 

А може просто да не сте на правилната планета с грешното земно привличане. Скоро Илон Мъск ще предлага пътувания насам-натам из слънчевата система и можете да изберете планета или спътник, където автоматично ще бъдете два пъти по-леки. Както се казва, всичко е относително и важното е да сме щастливи със себе си, защото има немалко кльощави, дори и след празниците, които не се понасят в кожата си. Когато сме щастливи със себе си, другите го виждат и килограмите, и белите бради нямат значение. Най-важно е излъчването! 

Дядо Коледа

Преди Коледа бях поканен да изнеса кратко слово на едно коледно парти и там имаше деца очакващи Дядо Коледа. В един момент малчуганите чакащи белобрадия старец решиха, че не им се чака повече и се събраха на консилиум, за да си изберат някой от присъстващите за Дядо Коледа. Познайте кой беше избран? Децата изпратиха делегат да ме запознае с факта, че те чакат и имат подготвени стихотворения и песнички. Как човек после да не се почувства специален във всяко едно отношение, щом децата ме възприеха като добрия белобрад старец с шкембе и весел нрав. „

Така да бъде, нали сбъдвам мечти!