fbpx Нова платформа ще информира за най-подходящото лечение | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Нова платформа ще информира за най-подходящото лечение

Днес бе обявен старта на първата онлайн платформа за най-често срещаните автоимунни възпалителни заболявания - www.probudise.bg В продължение на две години фондация „В помощ на здравето“ с помощта на пациентски организации, българските медицински дружества по ревматология, гастроентерология и водещи дерматолози работиха съвместно за създаването на достъпна и полезна информация за българския пациент. Мисията на платформата е хората със заболявания като псориазис, ревматоиден артрит, улцерозен колит и други автоимунни заболявания да могат да намерят проверена и актуална информация на едно място. В онлайн портала всеки, който се интересува, ще може да открие полезни съвети от водещи специалисти, новини, видео материали и лични истории на хора, които са успели да се справят със заболяванията си.

Доказани специалисти в областта си разказаха спецификата на автоимунните заболявания и подчертаха, че все още те са нелечими и са за цял живот. Добрата новина е, че медицината напредва и е от особена важност хората с автоимунни заболявания да бъдат информирани. Голям проблем в България е липсата на адекватната информация, което води и до забавяне на диагнозата, за някой заболявания това забавяне може да достигне и до над 10 години. Това води до непоправими последствия, често до тежка инвалидизация. Лекарите обясниха и природата на автоимунните заболявания. Те се развиват, когато имунната система, която защитава организма от болести, разпознава здравите клетки на тялото като чужди. В резултат на това имунната система атакува здравите клетки. В зависимост от вида, автоимунното заболяване може да засегне една или много различни видове телесна тъкан.

Съществуват около 80 различни автоимунни заболявания, като най-разпространени са псориазис, псориатичен артрит, ревматични заболявания и възпалителните чревни заболявания.

Данните за заболеваемостта от най-честите автоимунни заболявания за света и в частност за България са доста стряскащи. В света боледуващите от псориазис са приблизително 125 милиона (2% до 3% от населението). В България липсва регистър за болните от псориазис, но се счита, че засегнатите са над 150 000 души. Плашещата новина, е че при ревматоидния артрит се забелязва подмладяване на заболяването. В България от ревматологични заболявания страдат 100 000 души, а хората с хронични възпалителни чревни заболявания са 25 000.

Актрисата Стефания Колева става посланик на информационната кампания „Пробуди се“.