fbpx Новата Honda CR-V 2019 в нейното пето измерение е много по-добра, във всяко едно отношение! (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Test drive - София - Белград

Новата Honda CR-V 2019 в нейното пето измерение е много по-добра, във всяко едно отношение! (ВИДЕО)

Почти не си спомням тест, при който съм имала възможност за директно сравнение на настоящо и ново поколение модел. С един от най-популярните SUV модели Honda CR-V се получи обаче точно така. Потеглихме с актуалното все още 4-то поколение от София към Белград. Няма да разказвам за него, защото не е героят на този разказ, само ще спомена, че някак не можахме да се впечатлим и особено, а след като на половината път сменихме автомобилите, съмненията рязко се разсеяха и „японското слънце” изгря на пътя. Отварям скоба, че то наистина идва от Япония, защото новото поколение се произвежда вече в страната на изгряващото слънце.
Новата Honda CR-V в нейното пето измерение е много по-добра, във всяко едно отношение!

Намествам се удобно на широката седалка, която има 4-позиционна лумбална опора и сме готови да потеглим. Имам отлична видимост, защото моделът предлага най-добрата в класа си видимост отпред, благодарение на по-тънките с 10 мм предни А-колони, както и понижената с 60 мм линията на капака. На магистралата карам като всички примерни българи в чужбина – 130 км/ч и нито километър повече (не желая да инвестирам в сръбската икономика чрез глоби). И за да не допусна грешки, веднага включвам любимият ми адаптивен круиз контрол, който лесно се командва от бутон на волана, като задавам скорост и дистанция спрямо предния автомобил. Мога да потвърдя, че работи отлично и се справи чудесно, когато се наложи да намали много и почти да пълзим преминавайки в другата лента заради ремонти. След влизането в нашата лента ускорението беше отлично. Дори колегата до мен ме попита: „Ама всичко това на адаптивния ли го премина?”, явно се чудеше дали машината се е справила така „умно”. Системата може да спре и до нула и ако сте в града на светофар, например, е достатъчно да натиснете леко педала и колата сама продължава напред.

 

Към системите, които подпомагат шофьора, обединени под името Honda Sensing се включват и Collision Mitigation Braking System (CMBS) за автоматично спиране в градски условия, като задейства автоматично спирачките при високи и ниски скорости, ако установи, че сблъсъкът с автомобил, камион или пешеходец е неизбежен.
Forward Collision Warning предупреждава за челен удар, като сканира пътя пред автомобила и предупреждава водача за евентуална катастрофа чрез визуални и звукови сигнали.

Lane Departure Warning предупреждение за напускане на пътната лента. Road Departure Mitigation предотвратяване на напускането на пътното платно - чрез камера, монтирана в челното стъкло, отчита дали автомобилът напуска пътя и ако случаят е така, се намесва електрическото сервоуправление, което леко коригира траекторията на движение. По някой път може да се случи някоя от системите да прецени, че има опасност да се ударите и да ви приложи леки спирачки на пътя, което е стряскащо, но тези казуси са сведени до минимум.

 

Нова платформа

Новото CR-V е изградено и на ново самоносещо шаси, което е по-леко от това на предишното поколение, но е с 25% по-устойчиво против усукване. Платформата използва ексклузивната нова система на Honda, ACE™ (Advanced Compatibility Engineering), която представлява мрежа от свързани структурни елементи, като енергията при удар се разпределя равномерно и той нанася по-малко вреди. Въпреки, че директно не се усеща, вибрациите на волана са сведени до минимум благодарение на увеличения с 36% (30 мм) диаметър на кормилната колона и преместването на електромотора на сервоуправлението. Прави ни впечатление обаче значителното обезшумяване на купето и то има обяснение. Благодарение на стандартната за всички нива на обзавеждане технология Active Noise Cancellation (ANC) два вътрешни микрофона измерват нивата на шум от двигателя и прилагайки срещу него звук с обратна фаза, го заглушават.

Като цяло по магистралата до Белград няма нужда от умения по висш пилотаж, но по засукани пътища ще влезе в действие системата Agile Handling Assist (AHA) е използвана за първи път в CR-V модел, която подпомага управлението на колата при ниски и високи скорости, разпределяйки векторно въртящия момент при движение в завой.

Интериорът е много по-модерен

 

След време обръщам внимание на пълната промяна в борда и централната конзола – сега са много по-изчистени и организирани, и така се е отворило много повече място. 7-инчов сензорен дисплей с висока чувствителност и отлична разделителност заема средната част на предния панел. Само не разбрах защо не е още по-голям, след като от двете му страни остават неизползвани две ивици?

Пред мен, през волана виждам новият мултиинформационен 7-инчов TFT-LCD дисплей, наречен Driver Information Interface (DII). Той включва голям дигитален скоростомер и оборотомер. В долната част на дисплея е интегрирана зона, на която може да се преглеждат различни видове съдържание, включително навигационни инструкции, дори SMS и еmail чрез текстов дисплей (с вградено звуково управление), информация за текущата песен, статуса на 4x4 системата, както и съобщения, свързани с обслужването на автомобила. В най-високото ниво има и издигащ се head-up дисплей, на който се проектира актуалната информация за пътуването и навигацията.
Увеличението на джобовете на централната конзола е буквално огромно – такова, че мога да събера 12-инчовия си ултрабук или дори дамска чанта. Премиум излъчването се допълва от някои махагонови елементи, както и кожена тапицерия.

Повече от щедро място в салона

 

Колегата ми, който го мъчи дископатията, се е настанил зад мен, защото иска да се „опъне”. Той е висок почти 190 см и казва, че има дори още място. Аз го изпитах със старото поколение CR-V, когато той шофираше с максимално дръпната назад седалка, като бях кръстосала крака и имаше още 10см разстояние до облегалката. В новото поколение разстоянието между предните седалки и тези на втория ред се е увеличило с още 50 мм. Дето се казва – място има хоро да играеш!

 

Щедрото пространство продължава в багажника, където има налични 561 л. с равен под. Новото дъно на багажника е с две възможни позиции, което улеснява товаренето на багаж, като товарната платформа издържа тежест дори от 100 кг. Страхотно е, че вратата се отваря широко, като в същото време може да се настрои и според желана височина, ако гаражът ви примерно е с нисък таван. Останах впечатлена и от широкото отваряне на задните врати – наместването на детско столче или наместването на детето е супер удобно, а така няма и шанс да се окаляте във вратата.

Задвижване и цени

 

Новата Honda CR-V се предлага с 1.5-литров VTEC TURBO бензинов двигател със 173 и 193 к.с., като може да съчетае с 6-степенна или със CVT трансмисии, а изборът за задвижването е между предно и 4x4. Освен това може да се избира между пет или седем седалки, като вторите означават и така търсения данъчен кредит. Цената на модела започва от 56 490 лв. и в най-високото ниво с панорамен, отваряем покрив е почти 84 хил.лв. (5 места). Версията със 7 места се предлага от 74 290 лв с ДДС. Навигацията Garmin се предлага като стандарт от второ ниво на оборудване.

А в следващото ВИДЕО може да разгледате промените в новото CR-V 2019.