fbpx Новата А-класа с най-добра аеродинамика | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новата А-класа с най-добра аеродинамика

С коефициент на аеродинамично съпротивление Cd = 0.22 и челна площ 2.19 м², новата A-класа лимузина серийно производство е автомобилът с най-малко челно съпротивление в света. По този начин Mercedes-Benz защитава своя световен рекорд, който досега принадлежеше на CLA купе. В това отношение новият хечбек на A-класа, който е със Cd = 0.25, също се представя по-добре от своя отличен предшественик (със Cd = 0.26 и челна площ 2.20 м2).

Добрите аеродинамични свойства са от ключово значение за постигане на нисък разход на гориво в ежедневни условия. A-класа лимузина е оптимизирана до най-малкия детайл, използвайки многобройни изчисления, системи за автоматизирано проектиране и тестове в аеродинамична тръба в Зинделфинген. В допълнение към изключителната форма на автомобила са приложени и многобройни мерки с по-ограничен ефект, довели до новия световен рекорд: интелигентно намаляване на челната площ, въпреки значително по-комфортните интериорни размери, максимално уплътняване във всички зони (напр. около корпусите на фаровете), както и покриване на почти цялото дъно на каросерията, вкл. под двигателния отсек, основните долни панели на купето, части на задната ос и дифузера.

Спойлерите на предните и задните калници са оптимизирани специално за максимално ефективно насочване на въздушния поток около гумите. Джантите и гумите също са с подобрени аеродинамични характеристики. В зависимост от пазара се предлага и система с два жалуза зад радиаторната решетка за минимизиране на въздушния поток през двигателния отсек.

Междуосието е като на хечбека (2729 милиметра), а пропорциите му са като на динамична и същевременно компактна лимузина с къси надвеси отпред и отзад. Тя е и на първо място в своя сегмент по отношение на височина над задната седалка. Освен това, притежава всички познати достойнства на A-класата. Това включва нови и ефективни двигатели, високо ниво на безопасност, съвременни асистиращи системи с функции от S-класата, както и интуитивната, обучаваща се информационно-развлекателна система MBUX на Mercedes-Benz.