Новата мода при 4х4

Джипът не е за всеки, най-малкото не е за всеки джоб, но мозъците от Renault бързо схванаха, че който пребори това схващане ще спечели и запретнаха ръкави. Всички с нетърпение очакваха да се появи всъдехода на Dacia www.dacia.bg– автомобил, който беше естествено продължение на развитието на моделната гама, след успешното лансиране на моделите създадени в “новия живот” на марката. Всички с любопитство очакваха да видях цената и тя настина се оказа повече от добра. Но по-важното е, че зад тази цена се крие качество, което в последните години марката успя да докаже. И друг много важен факт – възможността за ползване на данъчен кредит при всички модификации. Разбира се, започвам с уговорката, че все пак става въпрос за всъдеход, който няма как да предложи комфорта и модернизма на събратята му, с цени започващи от поне от 40 хил. лева нагоре.

Погледнат отвън Duster си е истински джип – широки раздути калници, масивна предна решетка, предпазни кори, много добър просвет (21 см), който дава възможност за преминаване през доста пресечени терени, което и пробвахме в реални условия. Отвътре не блести с някакви дизайнерски решения, но все пак ти става приятно с някои “лачени” елементи. Тук за първи път се появява нов вариант на интериора „Кафяв сатен”, а дори може да поръчате и кожена тапицерия на седалките, волана и топката на скоростния лост. Както каза един мой познат - “Абе направили са го!”. И ако тези елементи са въпрос на лично възприятие за естетика, то има качества, които всеки ще ги признае.

Първо - високата позиция на пътя дава сигурност и добра видимост.
Второ - много широки и странно удобни седалки – въпреки, че нямат никакви специални разработки и награди от разни дружества и организации.
Трето - много място при задните пасажери. Докато се возих на тези седалки имах предостатъчна възможност да кръстосвам крака в една или друга посока. (ако сте с малки деца – имат терен за вършеене).
Четвърто – много добър обем на багажника – 475л. А ако ви трябва работен автомобил и ще пренасяте дограмите или торбите с цимент, сваляте седалките и имате обем от 1636 л. Като цяло Duster има размерите на Renault Megane - 4,31 метра дължина и широчина 1,82 метра.
Пето сериозно предимство – най- “натопорчената” версия тежи само 1250 км, което прави автомобила достатъчно пъргав и в същото време икономичен. Има разлика между това да търкаляте двутонно чудовище и на практика един лек автомобил с 1200 кг. Това, с което е направен известен компромис, е шума в автомобила, който все пак се усеща.
Шесто – цената. Top ot the top версията e 32 хил. лв. с ДДС.

Всъщност най-добрата модификация е с пакет “Лукс” и разбира се задвижване 4х4. Има вариант, в който може да поръчате и само с предно 4х2 задвижване, но лично мое мнение е, че ако сте решили да купувате Dacia, не си заслужава да спестите малко пари и да не получите пълни екстри. В този пакет лукс пакет се включват и 16-цолови алуминиеви джанти, хромирани надлъжни релси на покрива, допълнително потъмнени задни стъкла и странични огледала за задно виждане с хромирано покритие, хромирани елементи под праговете на вратите, предната и задната брони, избор от аксесоари. Изобщо джипа си добива напълно завършен вид.

Разбира се, всички очаквахме да видим офроуд възможностите. За наша много приятна изненада, автомобилът се справи повече от добре в един доста пресечен терен. На практика никъде нямахме притеснения или несигурност за преминаването. Режимът на движение се избира според терена чрез завъртане на контролен бутон. В нормални условия при режим AUTO, мощността се предава автоматично между предния и задния мост според наличното сцепление или само на предните колела ако е добър пътя, което реализира и икономия на гориво. Когато терена е кален или снежен, при ниска скорост най-добре е да превключите на режим LOCK, който заключва по електронен път трансмисията в режим 4х4. При 2WD трансмисията предава мощността на двигателя на предните колела, като това е най-добър вариант за пътища, които са по-добри.
След това кратко представяне на автомобила моята лична оценка е – valley for money
 

Моля коментирайте