fbpx Новата NISSAN Micra - градската икона е напълно неузнаваема | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новата NISSAN Micra - градската икона е напълно неузнаваема

 

Едно е да видиш нов автомобил на снимка и да кажеш „ей, страхотен е!”, друго е да го видиш на живо и както се казва „да ти падне ченето”. Направо зяпнах, когото видях трите паркирани Микри – сиви с ярко оранжеви елементи, които се забелязваха отдалече. Петото поколение на един от най-успешните градски автомобили триумфира с изцяло нова визия, която и стои невероятно добре.

 

Мicra е станала по-ниска, по-широка и по-дълга от предшествениците си и в същото време предлага повече простор в интериора. Тя има онзи унисекс дизайн, който привлича еднакво силно и двата пола. И това го видяхме още в първите 4 изминати километри – на три пъти по улиците се обърнаха след автомобила и чухме коментари: „Това оранжево стои убийствено!”, „Виж каква яка муцуна са направили”, „оо, това е новата Микра…,ама тя е напълно различна, но много готина!”. Карала съм много премиерни автомобили, но толкова впечатлително възклицателна не си спомням скоро (като изключим почти извънземното BMWi8 преди три години:).

Според проведени проучвания, Micra e на второ място по разпознаваемост като автомобил с над 3 млн. продадени автомобила от създаването си и в топ 10 на градските автомобили. Лично аз, сега я поставям в топ 3.

 

Според друго проучване най-важният критерий за възприемане на автомобила е дизайнът затова Micra Gen5 e приела напълно най-новия дизайнерски език на Nissan – голяма и откроимата V-образна радиаторна решетка с нова, голяма емблема, от която започва острата, характерна линия, минаваща по дължината на автомобила и завършваща в задната част. Оформените като бумеранг задни светлини и плаващият покрив дават усещане за движение. Изключително добре стоят дръжките на задните врати, скрити в С-колоните и по този начин създават силуета на купе, който се довършва от спойлер.

Залагайки на динамика в екстериора, Micra предлага 10 много „говорещи” цвята, между които изключително оранжево Energy Orange, фантастично синьо и яркозелено, както и бежово. Допълнителните възможности за персонализация на екстериора и интериора позволяват създаването на 125 различни вариации.

 

Когато влязохме купето се впечатлих още повече – невероятна оранжева атракция в изключително прецизно изпълнение и качествени материали. Буквално слънцето грееше в купето.

Интериорът също няма нищо общо с този на предшественика – централния панел е изчистен, на него се откроява само 7-инчовият цветен дисплей, а на борда пред шофьора има 5-инчов. Воланът е с много добър захват, леко отрязан отдолу. Моделът и с най-голяма височина за главите и най-голям простор за раменете на задните пътници в сегмента. Багажникът е с обем 300 л, като се сгъват задните седалки и дори предната пътническа, така че да се образува пространство за превоз и на по-дълги предмети.

 

Впечатление прави напълно новата аудио система с шест високоговорителя Bose® Personal®, разработена в сътрудничество с Nissan. Тази първа по рода си аудио система е оптимизирана за водача, като два високоговорителя Bose UltraNearfield™, комбинирани с Bose PersonalSpace™ Virtual Audio Technology, са вградени в подглавника на шофьорската седалка и така получавате невероятен звук. Допълнително може да го регулирате от централния дисплей.

 

Малката Micra предлага богата гама от модерни технологии за безопасност, достъпни във всички нива на оборудване, обединени под името Nissan Intelligent Driving. Сред тях са Intelligent Emergency Braking с разпознаване на пешеходци и напълно спиране при скорост до 50 км/ч, Traffic Sign Recognition, High Beam Assist и Blind Spot Warning, Intelligent Around View Monitor или известния за Nissan „птичи поглед”. Това се все системи, които обикновено се вграждат в по-висок клас автомобили.

 

Малкият хечбек се предлага с турбо 0,9-литров 3-цилиндров двигател и 1,5-литров дизел, и двата по 90 к.с. и 5-степенна скоростна кутия. Скоро след това моторната гама ще се допълни от атмосферен 1,0-литров бензинов двигател със 75 к.с. А по-нататък ще се предложи и автоматична скоростна кутия. Ние се пуснахме по супер тесните софийски централни улици с малкия двигател и неговата мощ ни беше повече от достатъчна. Когато пълзиш с 20 км/ч и максималната ти скорост в града е 80 км/ч ти е предостатъчно. Важното е, че автомобилът с неговите 4 м дължина е супер маневрен и с много добър радиус на завиване. 

 

Но тъй като дори и градските автомобили предлагат удобство и сигурност да стигнеш до морето (ей, го гръцкото море на 310 км), Micra Gen5 е оборудвана с Active Ride Control за подобрен пътен комфорт и Active Trace Control за намаляване на недозавиването и по-остро управление, – комбинирайки удоволствие от управлението и сигурност – иновации, предлагани до момента само в Qashqai и X-Trail. Налично е и ново електрическо серво на волана без четки, гарантиращо по-добро усещане и обратна връзка. Всички тези качества предстои да изпитам на извънградско пътуване. Оранжевото лято е пред нас!

Цената на NISSAN Micra започва от 22 700 лв., като тестовият модел струва 35 хил. лв, но той има всичко.