fbpx Новите лидери на мнение са вече в интернет | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новите лидери на мнение са вече в интернет

Проучване

Хората все повече време прекарват в интернет. Там те намират всяка информация, която ги интерсува. Те се доверяват на интернет, когато вземат решение за покупка на продукт и 80% от хората първо правят проучване за продукта именно там. Така че, вече лидерите на мнение са в онлайн пространството.

За първи път в България специално проучване изследва поведението на потребителите в интернет. Анализът (E-Consumers report) показва до каква степен онлайн средата и мрежи определят поведението на потребителите у нас. Националното представително изследване е създадено от All Channels | Interaction, новата дигитална агенция на комуникационната група All Channels Communication, съвместно с агенция за маркетингови проучвания „Ноема“.

E-Consumers report е първият по рода си експертен анализ, който не само представя количествени данни, но и показва до каква степен дигиталната среда у нас създава потребители, как българите взимат решения за покупка и как споделят и обменят информация в интернет. Темите, застъпени в изследването, показват по какъв начин онлайн поведението и нагласите на хората в страната влияят на бизнеса и как те могат да бъдат използвани и канализирани от страна на маркетинг специалистите у нас.

Проучването е проведено чрез използването на комбинация от различни методи и видове изследвания. На първия етап са проведени офлайн дълбочинни интервюта с 10 топ мениджъри на най-големите компании в областта на бързооборотните стоки, финансовите продукти и фармацевтиката, недвижимите имоти и IT в България. На следващия етап е проведено онлайн допитване до 3600 човека. В последната фаза с помощта на фокус-групи са допълнени качествените изводи в изследването.

Анализаторите определят 6 типа потребители

Амбициозните – Те са 23% от всички българи, средната им възраст е 35 г.и имат сравнително висок доход. Склонни са да плащат повече за по-високо качество. Те са най-склонни да гледат рекламни клипове в интернет.
Успяващите са на средна възраст 40 г. и са най-активно ползващата интернет група – 75%. Те формират общо 13% от всички българи, като са хора с високо социално полжение и доходи. Те са най-често споделящите съдържание в социалните мрежи, като близо 55% от тях качват направени от тях материали във Фейсбук.
Новите консерватори са 20% от всички българи. Само половината от тях ползват активно интернет. Те са на средна възраст 42 г. и имат по-висок от средния за страната стандарт. Предпочитат да купуват продукти и марки, които са им препоръчани от техни близки и познати.
Търсещите са 10% от всички българи и 37% от тях ползват активно нет. Те са склонни 21% да участват в игри и състезания, организирани от марки в онлайн пространството.
Безличните представляват около 21% от всички българи. Средната им възраст е 56 г. и 18% от тях активно ползват интернет. Те са с нисък доход и социално положение. Купуват това, което купуват и другите. Само 15% от тях биха си купили продукт, препоръчан в социалната мрежа.
Затворените (14% от българите) ползват най-малко интернет – едва 8%. Това е резултат и от високата им средна възраст – 62 г. Те са с нисък доход и социално положение и са предимно пенсионери. Интернет за тях е само за комуникация.

„С навлизането на дигиталните технологии се роди един напълно нов свят и голяма част от потребителите „живеят“ в него. Този свят има нови правила и моделира определено поведение, като това често е неразбираемо за хората извън този дигитален свят. Специалистите в сферата на комуникациите имаме нужда от надежден инструмент, за да бъдем адекватни и да изграждаме ефективна комуникация между марките и потребителите. Нашата цел е да покажем уникалността на потребителските нагласи на българите, да анализираме явленията и да дадем надежден инструмент на маркетинговите специалисти, за да изграждат марките си спрямо нагласите и нуждите на самите потребители - и всичко това специално за България“, коментира Александър Дурчев, главен изпълнителен директор на All Channels Communication.

Резултатите от проучването потвърждават, че интернет става един от основните фактори при вземане на решение за покупка - 53% от потребителите в България са си купили продукт, след като са научили за него в интернет. Дори 44% от тези, които не ползват интернет в България се допитват до свои приятели, които черпят информация онлайн. Потребителите се влияят силно от негативни мнения във форуми, като близо 2/3 от българите биха се отказали от покупка на определен продукт, ако видят негативно мнение за него.

Все повече хора пазаруват в интернет, но посочват като основно свое притеснение страха от злоупотреба с лични данни. 26% от българите пазаруват от родни сайтове, а процентът на хората, пазаруващи в чужди също е относително висок – 19%.

Друг от основните изводи в анализа показва, че социалните мрежи влияят силно върху лоялността на потребителите. Изследването сочи, че българите се асоциират с марките, които обичат и искат техните приятели да виждат това. 32% от потребителите в интернет стават "приятели с марки" в социалните мрежи Facebook и MySpace като 43% от потребителите, които са приятели с марки в посочените мрежи, биха искали да виждат полезна информация за тях в постовете. Най-големи симпатии в интернет печелят обувките и дрехите, следвани от музиката и филмите, а технологиите са на трето място.