fbpx Новите технологии залагат на повече продуктивност и максимална грижа за клиента | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новите технологии залагат на повече продуктивност и максимална грижа за клиента

Новите технологии залагат на повече продуктивност и максимална грижа за клиента

На годишната си конференция в Атланта Microsoft оповестr предстоящия ъпдейт на CRM решението от линията Microsoft Dynamics. Подобренията целят да изведат взаимоотношенията с клиенти и партньори на ново, още по-високо ниво, фокусирайки се върху 5 ключови области:

Продуктивност – докато повечето доставчици на CRM се стремят да интегрират системите за продажби, маркетинг и обслужване с наличните инструменти за производителност, Microsoft интегрира Dynamics CRM с Office 365. Например, в новата версия са включени пълни възможности за работа с Excel, като по този начин търговците могат да правят ‘what-if’ анализи и да актуализират прогнозите директно в CRM. Също така, въведени са нови възможности за работа с OneNote през CRM, което улеснява екипите в сътрудничеството помежду им и в споделянето на информация за контакти и потенциални клиенти.

Мобилност – моделът „конфигурирай веднъж, пренеси навсякъде“ ще осигури по-плавна работа на потребителите през различните мобилните устройства (таблети, смартфони и др.), позволявайки им да използват един и същи „изглед“, през което и да е устройство. Освен това, те ще могат лесно да създават и разширяват собствени мобилни приложения за CRM.

Аналитичности (Бизнес анализи) – интеграцията на Microsoft Dynamics CRM и Microsoft Dynamics Marketing с PowerBI, позволява на специалистите по маркетинг, продажби и обслужване да анализират бързо и коректно данни посредством интерактивни таблици и справки.

Знания – интеграцията с Parature (приложение за knowledge management) осигурява на потребителите винаги най-актуалната информация в ежедневната дейност по обслужване на клиенти.

Социални медии – въвеждат се изцяло преосмислени възможности за работа със социалните медии, които надхвърлят анализирането на нагласите на потребителя. Новите функционалности позволяват на служителите да проследяват актуалните теми в социалните медии и да заемат активна страна в дискусията. Осен това, социалният анализ е подсилен с възможност за семантично вникване в контекста, облачни визуализации и карти за интерактивен поглед в реално време върху активности, извършвани в twitter, Facebook и други. Не на последно място, подобрен е потребителският интерфейс, предоставящ повече информация, достъпност и интуитивност.

Последната версия на Microsoft Dynamics CRM бе пусната на пазара през декември 2014г. и може са се изпробва безплатно на сайта на Intelligent Systems Bulgaria.