fbpx Новият C5 X - покана за спокойствие (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Новият C5 X - покана за спокойствие (тест драйв)

Златната есен ни примамва да пътуваме и с всеки километър да откриваме следващото й цветно очарование. Небето е кристалносиньо, украсено със следите от самолетите, наречени „контрейлс“ (много далеч сме от актуалната конспирация за „кемтрейлс“), а слънцето раздава щедри, октомврийски лъчи. Чувстваме, че душата ни е в съвършен баланс и направо „плуваме“ по пътя. Всъщност сме зад волана на новия Citroën C5 X, който ни предлага пълен комфорт за едно по-дълго и лежерно по френски пътешествие, което в края на деня, в още по-френски стил, ще завърши в любимото ни Шато Копса в сърцето на България.

Citroën представя новия си флагман C5 X, който вдъхва нов живот на големия автомобилен сегмент с оригинален дизайн, който съчетава седан и комби, предлага пълен комфорт на преживяването, огромно пространство в купето и особено на втория ред седалки, както и в багажника с впечатляваща вместимост от 545 л. и съвременно дигитално сърце на борда. 

C5 X е първият моделът, с който Citroen прави световната премиера на новото активно окачване Citroën Advanced Comfort, което допълнително засилва усещането за това „плуване“ по пътя, все едно сте на „вълшебното килимче“.

Нашият автомобил е в Plug-in хибридната версия и този електрически привкус засилва усещането, както обичам да го наричам, за „мазно“ шофиране (иначе моделът се предлага както в бензинова версия с агрегати 1.2 PureTech и 1.6 PureTech от 130 до 180 к.с.).

Модерният свят се прихваща на борда с дузина усъвършенствани технологии, които улесняват ежедневието зад волана. Разширеният дисплей Head Up е фантастичен - предлага отлична видимост и достатъчна информация, както и навигация. Така няма нужда погледът да се отклонява.

В центъра на борда с новия инфо развлекателен интерфейс е голям централен 12 "HD сензорен екран с персонализируем дисплей с джаджи. Ние свързваме безжично единият смартфон и „сме си вкъщи“. Другият поставяме в нишата за безжично зареждане, защото е почти „на умиране“ – (за около два часа успява да се зареди около 50%). Винаги, когато свържа телефона си с автомобила, имам спокойствието, че не съм „извън света“, въпреки, че докато шофирам няма как да чета мейли и т.н. Така, аз, колата и неизменното „продължение на ръката“ ставаме едно цяло. 

Наистина сме в прекрасно настроение и включваме на полуавтономно шофиране Highway Driver Assist - то комбинира адаптивен круиз контрол с Stop & Go и асистент за поддържане на лентата: по красивия Подбалкански път колата сама спазва траекторията, както и скоростта. Това значително намалява напрежението при шофиране. 

В градския трафик и ежедневието тези функции се допълват от засичане на мъртвата зона, Rear Cross Traffic Alert, което открива опасност при заден ход, Top 360 Vision, което улеснява маневрирането, като показва външната среда на сензорния таблет или Proximity hands- безплатен достъп и старт, който автоматично заключва и отключва вратите, когато водачът се приближи или напусне превозното средство. На пръв поглед малки неща, но много улесняват нервното ни ежедневие. Да прибавим и удобните седалки, които имат специален слой с висока плътност и удебелена структурирана пяна, създаващи комфорт на тялото дори и при най-дългите пътувания, както и в градските задръствания. 

Когато пристигаме в Шатото най-сетне имаме спокойно време да се насладим на елегантния и модерен дизайн на автомобила. Обновявайки концепцията на D-сегмента, C5 X се отличава с динамична издължена каросерия, която съчетава седан и комби, като добавя някои елементи, които дават SUV асоциации. Тази изцяло нова форма предлага обаче отлична аеродинамика. 

Издълженият капак, флуидните линии, висока линия на най-стеснената част и уширение над задните колела правят отличителен модела. Те също така правят препратки към различни автомобили, които са белязали историята на флагманите в гамата на Citroën. Задната му врата, друга отличителна черта на големите автомобили на Citroën и има цялата практичност на комби: широк, функционален отвор и нисък праг за товарене за лесна, практична ежедневна употреба.

По-високото стоене на пътя, благодарение на увеличения пътен просвет в сравнение с традиционния седан и джантите с голям диаметър 720 мм, оборудвани с 19 "високи и тесни гуми за повечето версии, позволява по-висока позиция на шофиране, която винаги е предимство. С моите 160 см се чувствам изключително комфортно в този голям иначе автомобил дълъг 4 805 мм, широк 1865 мм и висок1485 мм. 
Светлиният подпис е другият отличителен отдалече елемент – уникален V-образен светлинен подпис на Citroën отпред и отзад с LED фарове в цялата гама. Няма как да се сбърка както през деня, така и през нощта. 

Тестовият ни модел както казах и по-горе е версия Plug-in хибрид с 225 к.с. бензинов и електро мотор, с 8-степенна автоматична скоростна кутия, която работи съвършено. Двигателят стартира безшумно на ток и така могат да се изминат около 50 „еко“ километри в ежедневно градско пътуване. На практика цялата работна седмица може да се движите само на ток. Когато дойде по-далечно пътуване няма нужда от сметки за презареждане, защото може да разчитате на икономичния бензинов двигател. Ние постигаме 4,6 л/100 км при умерено шофиране около с 90-100. Отличен резултат.

И още преди да пиша тази статия и докато пускам едно story с автомобила в социалните мрежи, една приятелка ми пише: „Мъжът ми иска да го купува. Кажи честно!“. Честно казано – тази покана за приятно, спокойно, по френски елегантно и ненатоварващо ежедневие зад волана не е за пропускане. Ако сте от нервните натури обаче, този автомобил не е за вас, въпреки, че има и режим sport :). Bon Voyage!