fbpx Новият DS 7 – с полъх на Haute couture (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Новият DS 7 – с полъх на Haute couture (тест драйв)

етикети

Когато стане въпрос за Франция се сещаме за онзи свободолюбив дух и наслада от живота, че ми се иска на момента да отворя бутилка шампанско и да се насладя на бълбукащите мехурчета (докато пиша обаче тази статия е рано, въпреки, че чаша шампанско за закуска е отлично предложение). Сещам се знакови места в Париж, Ница, Марсилия, Френските Алпи, за големите опашки пред магазините на Луи Вюитон и тези в Галери Лафайет. Виждам в съзнанието си велики модни икони, разчупили правилата на света и създали т.нар. понятие Haute couture (от котюр) – висша френска мода. И ако там французите са ненадминати, то в автомобилният бизнес те са заложили на среден клас модели, които обаче са супер успешни.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ina Georgieva (@ina.georgi)

 

Но когато през 2009-а DS Automobiles е възстановена като луксозна подмарка на Citroen, се забелязват първите премиум елементи на нещо по-различно. През 2014 г. брандът е изведен като самостоятелен и все повече се отдалечава от „родоначалника“, като разликите са ясно видими в дизайна и интериора. Днес всички модели DS имат свое, отличаващо се лице и душа, които определено ги поставят на специално място в автомобилния свят.

И когато получих покана за специален гост най-дългото модно ревю с опит за рекорд на Гинес край брега на Дунав на дизайнерката Вяра Бориславова, реших, че именно DS e подходящия бранд да отпътувам към Видин. И то просторният DS7, за да събера комфортно собствената си рокля за вечерта, а и пътят към Северозападна България да е безпроблемен.

Shine bright like a diamond

Когато погледнеш фронтално този автомобил те грабва различната предна решетка с ромобоидните фигури с проблясващи светлинни акценти от хромирани капки, които дават изключителна елегантност и изтънченост. Като истински бижута. Уникалните за DS светлини със скалиращ ефект пък са истински магнетични.

Инфрачервена камера в решетката, открива пешеходци и животни на разстояние до 100 метра и ги проектира на дигиталния приборен панел

Тесните задните LED светлини с вихров ефект, в които се пречупва светлината отново през ромбове  също са променени и са с тъмно метално покритие като подчертават допълнително специалния светлинен подпис. Капакът на багажника и емблемата са оформени с по-отчетливи линии, а хромирана и ръчно монтирана емблема DS AUTOMOBILES с деликатна черна облицовка, която идва на мястото на досегашния CROSSBACK, подчертава визуално широчината на задната част на DS 7.

Както подхожда на една дама, задната врата може да се отвори само с махване на крака под багажника – лично за мен, това е едно от най-страхотните предимства в един автомобил. А затварянето може да се активира и чрез дистанционното управление или бутона на задната врата.Така ръцете остават винаги чисти.

Пасища без огради от бодлива тел

В интериора прави впечатление ромбоидния дизайн на новата черна кожа - Basalt Black Nappa в комбинация с перлени шевове, които кореспондират с представите за висшата мода. Вдъхновени от характерните форми на металните гривни при луксозните часовници, тези релефни тапицерии в долната част и облегалката на седалкие са облицовани с цели парчета кожа без шевове и снадки, за да гарантират върхов комфорт. За пълнежа на седалките е използван висококачествен пенопласт с висока плътност и с повече обем от обичайното, което гарантира по-добър комфорт и по-дълга експлоатация. Поставено легнало и опънато, всяко от парчетата естествена кожа е с широчина 450 милиметра, която след оформянето на релефната тапицерия се намалява до 60 милиметра. Изключително висококачествената кожа Напа се добива от отглеждани за месо говеда, отглеждани в пасища без огради от бодлива тел. Дяволът е в детайла!

Абсолютен шик е ретро аналоговият часовник в средата, който се отваря, когато се запали двигателят от бутона под него, на най-неочакваното място

В допълнение, седалките се отопляват или вентилират, и като екстра предните имат многоточков масаж. По принцип не съм фен на тази фунция по време на щофиране, защото по-скоро ме разсейва, но в отсечката от Видин до Монтана, където пътят е доста по-накъдрен, влезе в много добро действие. Освен това, усещането за Haute couture трябва да се изпита във всеки един елемент, за да бъде пътуването удоволствие за тялото и сетивата.

Мекото „плуване“ по пътя обаче, се постига чрез специалната технология DS ACTIVE SCAN SUSPENSION. При нея камера, свързана електронно към предната и задната ос има четири сензора за положение и три за измерване на ускорението. Тя отчита неравностите по пътя и изпраща информация към електронен модул, който контролира амортисьорите на всяко колело в реално време и ефекта на “летящото килимче” е налице. И не, не си мислете, че колата има нестабилно или клатушкащо се поведение – то е наистина като движение по масло.

Водопад от светлина

Моделът е оборудван с новата технология DS PIXEL LED VISION 3.0, която оптимизира управлението на светлинния поток, запазвайки трите идентифициращи модула, характерни за цялата продуктова гама. Функцията PIXE дава значителни предимства по отношение на осветяването на пътното платно, гарантирайки оптимална видимост с по-мощен светлинен поток и по-голяма осветена площ с увеличено до 380 метра разстояние пред автомобила (на дълги светлини). При движение с по-ниска от 50 км/ч скорост, ширината на светлинния поток е 65 метра. Всичко това го установявам в реалност, когато в полунощ ще прибираме по тъмния път към хотела извън Видин и ярко осветения път ми дава спокойствие, че няма да вляза в челен сблъсък с някой незаблуден каруцар или пък животно (нещо типично за нашите ширини).

От вътрешната страна на всеки от фаровете са разположени два модула за къси светлини светлини, които работят заедно. От външната страна на всеки от PIXEL модулите на дългите светлини са подредени общо 84 светодиодни елемента в три реда. Функцията за осветяване на завои се контролира чрез светлинния интензитет на външните LED елементи във всеки PIXEL модул в зависимост от ъгъла на завиване.

Добрият дизел

Най-голямата изненада за мен беше, че тестовият модел бе с дизелов мотор BlueHDi със 130 к.с. Не си спомням кога за последно съм карала с такъв двигател, защото всички нови автомобили са или електрически, или хибриди, или в краен случай само бензинови. Живеем във времето на последните бели дизелови лястовици. А този двигател е толкова добър. Да, няма пъргавината, с която вече съм свикнала при останалите агрегати, но пък и този CROSSBACK съвсем няма такива намерения. Усеща се и специфичния за дизелов мотор шум, но пък когато на дълъг път с такава голяма кола видиш разход от 5.0 л/100 км, та и надолу, започваш да го харесваш.

Иначе не липсва и хибриден вариант на модела като топ версията е E-TENSE 4X4 - Plug-in хибридната модификация със задвижване на 4-те колела, която съчетава 1,6-литров 4-цилиндров бензинов двигател и два електромотора с обща мощ от 300 к.с., комбинирани с 8-степенна автоматична скоростна кутия.

А от DS Automobiles са категорични, че от 2024 година, всички нови модели в гамата ще бъдат 100% eлектрически. Така че – последен шанс за дизела.

И както може да се убедите, прекрасните момичета от снимката, които са част от Модното ревю "Срещу течението" стоят прикрасно до изисканият и издържан Haute couture стил на новия DS 7.

Снимки: авторът