Новият Edge - голямото момче на Ford (ВИДЕО)

етикети: 
 
Ранното съботно софийско утро е мръсно сиво, опитват се и някакви дъждовни капки да прелитат. Ние обаче имаме страхотно настроение – предстои ни един уикенд с изцяло новия SUV на Ford Edge в Гърция, на Ситония, където по дефолт трябва да е топло и слънчево. 
 
 
Буквално хвърляме саковете в багажника, скачаме на седалките и... отлитаме. Дори и с периферно зрение забелязвам, че багажното отделение е огромно, по-късно разбирам, че при спуснати седалки е 1847 л. Не съм привърженик на високите скорости по нашите пътища, но автомобилът и новата магистрала ни предизвикват. Все пак за теста трябва да опитаме и дали „върви“ колата. Един поглед към скоростомера и с изумление установявам, че „вървим“ между 180 и 200 км/ч. (под предния капак е заложен двулитров би-турбо дизелов мотор с 210 к.с. Другата възможност е със 180 к.с.) Изумлението не е от друго, а от факта, че изобщо не усещаме тази скорост и от тишината и акустиката в купето. Не се случва с всеки автомобил.
 
 
След първоначалната емоция по настаняването и отпътуването, започвам да оглеждам интериора и постепенно да откривам предимствата. Първоначално приемам ролята на пътник, която рядко ми се отдава. Като цяло имам усещане за премиум автомобил. Седалките и интериорните детайли са облицовани с много приятна на допир кожа, цвят Cognac с елегантни декоративни шевове (другите цветови възможности са Ebony, Ceramic) и имат възможност за подгряване. Подлакътниците, този на вратата и централния са широки и удобни, но най-впечатляващо е огромното пространство, което имаме с колегата ми на втория ред – след като сме си кръстосали карата, остава по една педя разстояние до предните седалки, по една имаме и над главите, между нас има също много място. 
 
 
Според данните Edge заема водещо в класа място за главата (1032 мм) и за раменете (1536 мм). Изненадани сме, защото външният вид на автомобила (който по-късно ще разгледаме) не дава такава представа. Допълнително вкарваме светлина в купето, въпреки все още мрачния ден, благодарение на огромния панорамен покрив с два стъклени панела, чийто преден панел може да се отваря и да вкарва свеж въздух, без обаче да се нарушава акустичният комфорт.
 
Тук има и една друга „тайна“ - три микрофона, разположени в купето, следят за шума в интериора.
 
Специална модерна технология за активен контрол на шума насочва обратни звукови вълни през аудиосистемата, за да неутрализира звука от двигателя и да подобри атмосферата в кабината, дори когато аудиосистемата е изключена. Освен това има протектор на шасито, шумопоглъщащ материал за тапицерията на тавана и интериорните панели, шумоизолиращи предно и предни странични стъкла, аеродинамично предно стъкло и А-колони. Резултатът е повече от осезаем, а за комфорта на едно пътуване шумът в купето играе съществена роля.
 
Вижте и от следващото ВИДЕО нашите първи впечатления от интериора докато пътуваме:
 
 
Конструиран върху платформата на Ford за Mondeo, Edge демонстрира отлично пътно поведение и добра маневреност, дължаща се на усъвършенстваната адаптивна система за кормилно управление, която променя характеристиките си спрямо скоростта на движение. Не пропускаме да тестваме автомобила и в спортен режим, който прави воланът още по-чувствителен и по острите завои на Ситония реагира особено отчетливо. 6-степенната автоматична PowerShift трансмисия се справя доста добре при състезателния режим, който и задава колегата ни автомобилен състезател и дрифтър. (Добре, че отзад ни държат коланите иначе ще се разхождаме като чували с картофи в това огромно пространство).
 
 
Edge използва интелигентната система на Ford за задвижване на четирите колела, която разпределя въртящия момент между задвижващите колела за по-добро сцепление с настилката, особено при неблагоприятни пътни условия. Системата събира информация от 25 сензора и изчислява какво е сцеплението на всяко колело с пътя, като може да настрои въртящия момент в съотношение 50/50 между предния и задния мост за 20 милисекунди – 20 пъти по-бързо от човешко мигване.
 
Ситония, дори и леко неочаквано за нас, ни посреща със слънце и 22 градуса на въздуха и 21 на водата. Естествено морето ни привлича неудържимо и отпрашваме към носа на полуострова – любимото на много българи Porto Koufo. Там, край спокойствието на няколко акустирали яхти и огледалото на водата имаме възможност да разгледаме по-обстойно дизайна на Edge. В следващото ВИДЕО го споделяме с вас:
 
 
 
Edge е проектиран да изглежда внушителен и агресивен, като същевременно е увеличено вътрешното пространство. Повишеният пътен просвет открива офроуд възможности, а позицията на седене е с 50 мм по-висока от тази на Ford S-MAX за отлично следене на пътната обстановка.   
 
Моделът е оборудван със системата SYNC 2 с помощ при аварийни ситуации, която директно свързва колата с местната служба за спешна помощ в случай на инцидент, на съответния за региона език. Стандартни за Edge Sport и налични за Titanium са навигационната система и премиум аудиосистема Sony с 12 говорителя и събуфер и интонационната музикална среда, която създаваше любимата ми Zaz пасваше великолепно. Новият Ford Edge използва камери, радари и ултразвукови сензори за поддържането на 18 модерни технологии, намаляващи натоварването при шофиране, между които асистент за превенция на сблъсъци и засичане на пешеходци, адаптивни LED фарове, незаслепяващите дълги светлини, индикация за мъртвия ъгъл, разпознаване на пътните знаци, помощ за спазване на лентата и др.