fbpx Новият електрически Volvo EX90 е като автомобил от бъдещото - абсолютно сигурен и дигитален | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Новият електрически Volvo EX90 е като автомобил от бъдещото - абсолютно сигурен и дигитален

Истински седемместен, изцяло електрически SUV, новото Volvo EX90 е началото на нова ера която поема курс към напълно електрическо бъдеще.

Днес бе показан  SUV флагмана на живо от центъра на Стокхолм. Производството ще стартира следващата година в САЩ, а по-късно и в Китай. Целта тези две производствени съоръжения да бъдат климатично неутрални.

Стандартната безопасност във Volvo EX90 е по-висока от всеки автомобил Volvo преди него. Той е проектиран да разбира водача, пътниците и заобикалящата го среда. Моделът има невидим щит за безопасност, активиран от най-новата ни сензорна технология, отвътре и отвън. Най-съвременните сензори, като камери, радари и LIDAR са свързани към високопроизводителните основни модули на автомобила, където NVIDIA DRIVE управлява собствения софтуер на Volvo Cars, за да създаде в реално време 360-градусов поглед към света.

Технологията позволява на Volvo EX90 да разбере кога сте разсеяни, сънливи или невнимателни, по-бързо и прецизно от всеки друг автомобил Volvo до момента. В началото системата ще ви предупреди с леко побутване, след това ще се намеси по-настоятелно. И, ако немислимото все пак се случи и шофьорът заспи, автомобилът ще спре безопасно и ще повика помощ.

Освен това благодарение на най-съвременните технологии, включително Lidar, EX90 е първото Volvo, което е хардуерно готово за автономно шофиране в бъдеще. 

Първоначално ще се предлага във версия със задвижване на четирите колела, 111 kW батерия и два електромотора с обща мощност от 380 kW (517 к.с.) и 910 Nm въртящ момент. В комбинация с изцяло новото шаси, това гарантира вълнуващо изживяване зад волана.

Volvo EX90 съдържа приблизително 15% рециклирана стомана, 25% рециклиран алуминий, както и 48 килограма рециклирана пластмаса и материали на биологична основа, което съответства на около 15% от общата пластмаса, използвана в автомобил – най-високото ниво от всеки автомобил Volvo до момента.