Test drive, Ljubljana - Portotoz, Slovenia

Новият Ford Fiesta - емоционален технократ (ВИДЕО)

В малка Словения, благословена от море, зелени гори и красиви планини, съчетани с умерен климат, се отдаваме на истинска двудневна фиеста. Дни, в които сетивата и възприятията се изпълват с много позитивни емоции. И главният виновник за това е изцяло новото поколение на европейския бестселър на Ford – малката Fiestа.

 

Модел, който демонстрира толкова голямо технологично развитие, че все повече се доближава възможностите, които предлагат автомобилите от високите класове. Само че, с предимството, че компактните возила са шампиони по градска мобилност, консумират малко, като в същото време предлагат пълен комфорт и сигурност. Фактът, че в новата Fiesta са интегрирани 15 такива технологии, е повече от красноречив!

 

На летището в Любляна ни питат коя версия си избираме за първия ден от теста. „Как коя - синята, разбира се, за да ми подхожда на роклята:)”, отсичам веднага, а колегата ми се съгласява, защото това е спортната версия ST-Line, вдъхновената от Ford Performance. Оборудвана е с печелилият нееднократно призове 1,0-литров бензинов EcoBoost на Ford със 140 к.с. и 6-степенна ръчна скоростна кутия. По-нататък не пропускаме да караме и изисканата Fiesta Vignale, както и Fiesta Titanium, която е оборудвана с 1,5-литровия дизелов TDCi със 120 к.с.

 

 

И преди да продължа нататък с разказа си, ви предлагам кратко ВИДЕО, в което може да видите това, което усетихме ние от изпитването на новата Fiesta по словенските пътища.

Fiesta предлага безпрецедентната гама от технологии, които са в помощ на шофьора - 2 камери, 3 радара и 12 ултразвукови сензора следят на 360 градуса около автомобила и сканират пътя отпред на разстояние до 130 метра – това е повече от дължината на футболно игрище. Затова Fiesta е първият Ford с усъвършенстваната версия на асистента за предотвратяване на сблъсъци и засичане на пешеходци – функция, която открива хора на или в близост до пътя отпред, или такива, които може да пресекат пътя на автомобила (като онези луди, които говорейки по телефона се мятат изневиделица на пътеката, без дори периферен поглед да хвърлят: „Той, шофьорът, ще ме пази, нали това му е работата?!). През нощта системата също работи, като използва светлината от фаровете. А те от своя страна автоматично преминават от къси на дълги и обратното. Технологията за първи път може да приложи и спирачки, ако водачът не реагира на насоките на системата и предупрежденията за близост и сблъсък. Не я тествахме – и слава Богу!

 


 

В малката Fiesta e внедрен и активния автопилот, от който останах супер очарована. Факт е, че през тази година, не си спомням да съм карала нов автомобил без такъв автопилот, но този е един от най-добрите – и то не защото успява да следи успешно предния автомобил, а защото спирачното усилие, което упражнява при доближаване и след това увеличението на скоростта стават изключително плавно, без да те стряскат. Уви, в доста други автомобили за момента е доста дразнещо.

Също за първи път във Fiesta се внедрява и активният паркинг асистент на Ford с перпендикулярно паркиране, който помага да намерите подходящо паркомясто и паркира, без да държите волана успоредно или перпендикулярно.

 

Силно ни направи впечатление много доброто обезшумяване и акустика в купето – инженерите го оценяват като 7% по-ниски нива на шума спрямо предното поколение. Разбрахме го по това, че си говорихме без дори и с децибел да увеличаваме силата гласа си (нещо, което обаче ми се наложи да правя наскоро при един много по-висок клас автомобил и съответно това уморява много).

Прибавям и следващата новост – тук е внедрена първата аудиосистема B&O PLAY в модел на Ford. Това означава десет високоговорителя, включително монтиран в багажника субуфер и централен високоговорител за средни честоти над арматурното табло, а общата мощност е 675 W. Ето защо Despacito звучеше толкова яко на крайбрежния фон и поклащащите се мачти на яхтите…

 

Интериорът на Fiesta е претърпял най-сериозна промяна – изчистен и модерен, с интуитивно управление на функциите. Вече я няма голямата централната конзола, която е заменена от голям „плуващ” 8-инчов екран, с много добра чувствителност при докосване и лесно боравене. А бутоните за климатика, които най-често се ползват, са изнесени на бутони под таблета. Така отпред се е освободило достатъчно място, което създава практически и оптически простор. Пред шофьора има 4,2-инчов мултифункционален TFT дисплей, на който се представя информацията за пътуването. А през зимата няма нужда да слагате ръкавици в ледените утрини – благодатна топлина от волана ще сгрее ръцете ви мигновено.

 

Подлакътникът е много удобен, има място да се подпрете и двамата спътници, без да се борите за „непринудено” надмощие. Седалките са отлични – направо лепнаха за тялото ми, а страничните опори са специално разработвани, да имат пълна гаранция срещу износване. Гаранция дават и за тапицериите, че няма да избледнеят, защото цветовете са анализирани със спектрометър. Казват, че ще издържат дори и на омразните ми петна от кафе.

 

На задния ред, също има прилично място, особено, ако шофирам аз, този зад мен е късметлия…:)

 

Радваме се на Fiesta, огряна от следобедното адриатическо слънце. Тя наистина е станала по-модерна и по-нахакана. LED светлините, които са наредени като гердан от кристали, блестят особено забелязващо се на пътя. Предницата е леко е наклонена напред, с което се подчертава нейният динамичен характер. Уникалният дизайн на 18-инчовите джанти е следващият впечатляващ ефект. Красивата предна решетка на версията Vignale излъчва много шик. Съчетана с ексклузивни екстериорни детайли и цветове, както и кожени седалки с тапицерия на пчелни кутийки и декоративни шевове, е готова да се бори за вниманието и на най-придирчивите модни блогърки. И за да си направят перфектните снимки Fiesta има и голям панорамен покрив, който така се отваря, че да се покажат и да помахат кокетно.

 

През двата дни, в които карахме Fiesta, средният разход на бензиновия мотор бе 6,0 л/100 км, а с дизеловия мотор постигнахме 5.0 л/100 км.

 

Моделите в B-сегмента заемат повече от 20% от всички автомобили, продадени в Европа през миналата година, а през първото тримесечие на тази година продажбите в сегмента са нараснали с почти 10% в сравнение със същия период на миналата година. Малката Fiesta e напълно готова за успешна надпревара с много сериозни конкуренти.

 

 

   

 

 

Моля коментирайте