fbpx Новият Ford Focus фокусира върху комфорта, технологиите, удобството (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новият Ford Focus фокусира върху комфорта, технологиите, удобството (тест драйв)

етикети

 

След дъждовете планината е окъпана, зеленото е още по-ярко, а въздухът трепти. Ние буквално го режем с новия Ford Focus, който лично аз дълго очаквах да видя съвсем отблизо, зад волана. Пътуваме по лъкатушещия път между Долна Баня и Боровец на места с много остри завои, който е и част от рали трасе. Безспорно Focus е един от най-успешните модели изобщо и цифрите сами потвърждават това – от първото поколение през 1998 г. досега в Европа са продадени почти 7 милиона автомобила, а по света над 16 милиона.

Усещали ли сте, че понякога съществото ви не стига, за да възприемете красотата около себе си? Често се замислям, че българската природа е невероятна и на толкова малка територия имаме всичко. Рила ни е прегърнала и спираме, за да поемем тази прегръдка. Нашият червен красавец, а аз го приемам точно като такъв, се вписва прекрасно в тази картина.

 

Focus изглежда по-премиум, с по-спортен силует и същевременно предлага повече комфорт и простор. Характерният нов силует е постигнат главно чрез изтегляне на А-колоните по-назад, балансирана пропорция, която им позволява да се насочат към центъра на предните колела, а атлетичните извивки на С-колоните са разположени точно над задните колела. В резултат на това по-издълженият преден капак и обтекаемата предна броня, в комбинация с изразеното редуциране на ръбовете на средната линия, са едновременно мощни и елегантни, като подобряват първокласния и спортен характер на автомобила.
Готов е да събере всичките Insta и Facebook лайковете. Всъщност освен тях, новият Focus е събрал 12 международни награди, включително „Най добър компактен автомобил“ на България.

 

Предницата на изцяло новия Focus е по-голяма и категорична, а от двете и страни максимално встрани за подсилване на широчината и стойката са позиционирани фаровете.

Задните светлини вече се състоят от две части, което позволява по-функционално отваряне на капака на багажника, а LED технологии осигуряват отличителен светлинен подпис денем и нощем. Надписът Focus вече е изписан с големи отдалечени букви със сатенирано покритие между задните светлини и придава допълнително по-висок клас излъчване.

 

Изцяло новият Focus предлага богат избор за индивидуализиране и различни изпълнения за модификациите Vignale, ST-Line, Active и Titanium, които дават специфичен облик на автомобила.

 

Преди да поемем по планинския път караме по магистралата, където тествам любимата ми функция адаптивен круиз контрол, която следва предния автомобил. Справя се отлично – намалява и ускорява много плавно, което отличително за добрите системи. Сега вече е комбинирана и със Stop & Go, разпознаване на пътните знаци за скорост, които се изписват на екрана и придържане в средата на лентата. Адаптивният круиз контрол работи до 200 км/ч. Той е изключително практичен в в натоварен трафик като използва до 50% от цялата спирачна сила и автоматично да потегли, ако продължителността на спирането е по-малка от 3 секунди, тоест „тръгни-спри”. Ако спирането е повече от 3 секунди, чрез натискане на бутон на волана или леко „чукване” на педала на газта, автомобилът потегля отново и продължава да спазва дистанция и зададената скорост. Focus вече предлага и хедъп дисплей, което е голямо улеснение за шофьора и най-важното – вижда се дори ако сте с поляризирани слънчеви очила (все още при доста автомобили не е такава).

 

Останах впечатлена и от брилянтното справяне на активния паркинг асистент, който напълно автоматично, само с натискане на един бутон паркира автомобила точно с две маневри. Честно казано, огромна част от шофьорите не биха се справили с тази точност и лично аз винаги с притеснение тествам тази функция – за шофьор с достатъчно дълга практика, който няколко десетки години разчита на себе си, недоверието към системата е обяснимо. Но си давам сметка, че новото поколение Z, което приема всякакви житейски улеснения, би я приело като напълно нормална и естествена функция.

Към новите улеснения прибавям и адаптивните фарове с прогнозно завиване на светлините и регулиране лъча на фаровете за максимална видимост преди достигане на завой, обикновено или кръгово кръстовище. Адмирирам и функцията дълги светлини без заслепяване, които използват иновативна регулируема конфигурация за по-голяма гъвкавост и по-леки, по-малко разсейващи превключвания.

 

Тестовият ни автомобил е оборудван с новия 1,5-литров EcoBoost с мощност от 182 к.с. (предлага се и със 150 к.с.). За допълнителен power по завоите и за спортен хъз избирам и режим Sport. Ами – супер яко, автомобилът направо „яде” пътните подкови. Ако сте фенове на здравото каране – това е вашият избор. Иначе може да се избира и между известния 1,0-литров EcoBoost двигател на Ford с мощности 85 к.с., 100 к.с. и 125 к.с. За почитателите на дизела е новият 1,5-литров EcoBlue с мощност от 95 к.с. и 120 к.с. 2,0-литровия EcoBlue със 150 к.с.

Моята спътница, която по стечение на обстоятелствата и под мое настояване за първи път управлява с автоматична скоростна кутия (досега винаги е смятала, че е сложно действие). И ако в първите километри е леко плаха и при всеки завой понечва да търси скоростния лост, след десетина минути открива нов свят на шофирането – „Ура! Не мога да повярвам какво удобство е автоматика”. Този ден Focus я накара да се чувства победител с новата 8-степенна автоматична скоростна кутия.

 

Докато съм на пасажерската седалка, която е много удобна, разглеждам изчистеното от много копчета табло, където фокусът е върху 8-инчовия сензорен цветен екран. На него работи системата на Ford за комуникация и развлечение SYNC 3, съвместима с Apple CarPlay и Android Auto.
Предлага и индуктивно зареждане на батерията на смартфона, като поставката автоматично засича съвместими устройства, за да започне зареждането.

 

И двете установяваме, че пространството в купето е обширно, след като не успяваме да достигнем пресягайки се до дамските чанти, които сме метнали на задната седалка. Усещането за простор е увеличено благодарение на дизайна на задните врати, включващ стъкла, които се простират към задните колони, както и равния под. А който обича природата небето може да влиза в автомобила благодарение на отварящия се панорамен покрив (опция).

Джо Бакай, вицепрезидент Продуктово развитие на Ford Европа споделя:. „Шансът да конструираш изцяло нов автомобил от нулата не идва често. Ние го грабнахме с две ръце, за да разработим най-добрия компактен семеен автомобил, който може да се купи. Смятам, че е най-добрият автомобил, който сме правили досега.“