fbpx Новият Ford Focus отговаря на съвременната антропология на хората | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новият Ford Focus отговаря на съвременната антропология на хората

Представяйки глобалния нов Ford Focus, дизайнерите и инженерите на Ford се сблъскаха с много предизвикателства. Нещо, за което вероятно клиентите не си дават сметка, е, че дължината се е увеличила, за да отговори на различните и увеличаващи се размери на водачите от цял свят.

Стандартната представа за размерите на хората от различните страни може да е заблуждаваща. По тази причина Ford използва последните 3D данни за човешкото тяло и ги приложи към различни възраст и раса, за да се увери, че отговарят на хората по света.

Базата данни включва една от най-модерните антропометрични информации (данни, събрани от измерването на хора с цел установяване на разликите във физиката им), като е направено сечение сред възрастни хора от различни континенти, които са сканирани с лазер от главата до петите.

Например, преди 3 години 12 000 немци са били сканирани от SizeGERMANY (джойнт венчър на Human Solutions GmbH и Института Hohenstein – две компании в сферата на
ергономията/сканирането на човешкото тяло и облеклото/текстила). Тази информация бе добавена към съпоставима база данни за хора от Китай, Япония, Северна и Южна Америка, създавайки компютърен 3D модел на хората с точните им размери, като височина, обиколка на талията, обиколка на ханша и дължина на краката.

Инженерите на Ford използваха тази информация, за да направят виртуален проект на интериора на автомобила, вземайки предвид пространството, комфорта и безопасността на водача и пътниците.

Според научните изследвания средната височина на хората в индустриалните части на света е нарастнала с 10 см за последните 150 години, отчасти поради по-добрите условия на живот и по-добрата храна. Този вид исторически данни може да се използват за предсказването на потенциалния бърз растеж на хората от развиващите се страни.

Външните площи на автомобила също са обект на такава щателна проверка както вътрешните. Например, в някои региони на света, средната височина и дължината на ръцете е осезаемо по-малка, отколкото в останалия свят. За тези региони максималната височина на отваряне на задния капак е снижена за по-голямо удобство.

Общият резултат показва, че новият Focus комбинира стилен, аеродинамичен външен дизайн със силно конкурентно вътрешно пространство. Вземайки предвид целия диапазон от форми и размери на клиентите по света, инженерите на Ford са се постарали независимо в коя част на света се продава новият Focus, той да е достатъчно добър за своите клиенти.