fbpx Новият ID.4 GTX - красивият, електрически SUV на Volkswagen | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Новият ID.4 GTX - красивият, електрически SUV на Volkswagen

Със своята дължина от 4,58 метра, ID.4 GTX демонстрира мощна и уверена осанка на пътя. Модерният дизайн съчетава силното излъчване на SUV моделите с усъвършенствана аеродинамика с коефициент на въздушно съпротивление от едва 0,29. Този изключителен резултат е плод както на плавните основни линии на каросерията, така и на редица интелигентни решения в детайли като адаптивните щори на електрическия радиатор в предната част, вградените дръжки вратите и обтекаемите форми на блоковете на задните светлини.

Нова светлинна графика

Решетките на въздушните отвори в предната част на ID.4 GTX се отличават с лаково покритие в бляскаво черно. В тесните външни решетки са интегрирани по три LED светлини, които създават изключително характерна светлинна графика в тъмната част от денонощието. Включената в стандартното оборудване матрична LED система на предните светлини създава още по-ефектна светлинна картина, при която заобиколените с индиректно сияние модули на фаровете напомнят за структурата на човешкото око.

Всеки модул се състои от 18 отделни светодиодни елемента, единайсет от които могат да бъдат индивидуално изключени и затъмнени. Заедно с допълнителния прожекторен елемент, те създават основата за IQ.Light – интелигентна структура на светлинния поток, който гарантира оптимално, възможно най-ярко осветяване на пътното платно без опасност от заслепяване на другите участници в движението. Когато светлините са включени, фаровете са свързани в едно с хоризонтална светлинна лента.

Иновативни 3D LED задни светлини

Задната част на ID.4 GTX се откроява с иновативните блокове на светлините, оформени като 3D светодиодни групи. Те са съставени от девет свободно „плаващи” в пространството световодни елемента и формират дъгообразни задни светлини в наситени червени нюанси. Стоп светлините формират ярък „X” светлинен профил, а динамичните светлини на мигачите се движат отвътре навън. Подобно на светлинната графика в предната част, блоковете на задните светлини са свързани с червена светлинна лента, която се простира по цялата ширина на каросерията. ID.4 GTX приветства водача и го изпраща при заключване на автомобила с допълнителни динамични светлинни анимации.

Динамични детайли в дизайна

Атлетичните форми на каросерията изглеждат хомогенно и хармонично като изляти в едно цяло, а изпълнението на редица детайли акцентират върху уникалния статут на ID.4 GTX в гамата на марката. Цветът на външното лаково покритие е по-доминантен от тези на версиите със задно предаване и подчертава по-добре плавните линии и мощното присъствие на новия модел на пътя.

Лайсните на вратите например са лакирани в цвята на каросерията и само тесните панели в долната част на тялото са издържани в черно. Покривът и задният спойлер също се предлагат с черно лаково покритие, докато релсите за багажник на покрива са с бляскаво антрацитно покритие. Решетките за въздух в предната част са бляскаво черни, докато задната броня се отличава с нов, по-отчетлив дизайн с панел на дифузора в сиво Galvano Grey. 

Изключителен простор в интериора

Благодарение на оптимизираната архитектура на изцяло новата модулна платформа за модели с електрическото задвижване (MEB) на Volkswagen, заложена в основата за моделите ID.4, вътрешното пространство на модела е изключително обширно и практично. Техническите компоненти заемат много малко място в общия обем на каросерията, а дължината на междуосието е цели 2,77 метра. Вследствие на това, обемът на интериора и субективното усещане за простор и свобода са сравними с тези при конвенционалните SUV модели от горния клас.

Меките форми и семплият дизайн подчертават ефирното усещане за простор, а арматурното табло сякаш плава в пространството, отделено напълно от централната конзола. Гъвкавата конфигурация на елементите създава усещане за ред, а разположената между предните седалки допълнителна централна въздушна възглавница се активира в случай на страничен сблъсък и допълнително повишава и без това високото ниво на пасивна безопасност.

Изключителна практичност

Багажното отделение на ID.4 GTX е с обем 543 литра, който може да бъде увеличен до 1575 литра (до тавана) след сгъване на облегалките на задните седалки. Топмоделът в гамата разполага и със сгъваем теглич с електромеханизъм и може да тегли прикачен товар с тегло до 1400 килограма (със спирачки, при наклон от 8%). При движение по хлъзгава повърхност като сняг или мокра трева, електрическата система за двойно предаване с два двигателя осигурява мощно сцепление, особено в режим Traction.

Седалки със сертификат за одобрение от AGR

По желание на клиента Volkswagen може да предложи и своите първокласни спортни седалки с високи странични опори, интегрирани подглавници, декоративни елементи и кантове. Те са оборудвани с функции за електрическо регулиране на настройките с функция за запаметяване, лумбална опора и функция за масаж и притежават сертификат за одобрение от независимата германска организация от медицински експерти по ортопедия AGR (Aktion Gesunder Rücken e. V. - Инициатива за подобряване здравето на гърба). Първокласните спортни седалки също не съдържат никакви материали с животински произход – страничните опори са облицовани с изкуствена кожа, а тапицерията на централните части е от ArtVelours. Това е микрофибърна тъкан с 20% съдържание на рециклирани суровини като стари пластмасови бутилки например. На облегалките на предните седалки има и перфорирана емблема ID.

Концепция за управление на функциите с два екрана

Ергономичната концепция в ID.4 GTX е едновременно максимално изчистена и интуитивна. Арматурното табло е проектирано без физически бутони и превключватели, което му придава леко, елегантно и свръхмодерно излъчване. Чрез сензорните панели на мултифункционалния волан, водачът може да управлява картината на разположения зад него компактен дисплей с диагонал 5,3 инча, показващ най-важната информация.

Големият превключвател отдясно се използва за избор на профилите на шофиране, а в средата на таблото е разположен сензорният екран на навигационната система, телефонните функции, мултимедията, асистиращите системи и настройките на автомобила. Той се предлага стандартно с дисплей с диагонал 10 инча, а в пакета Infotainment Plus е включен екран с диагонал 12 инча. Стандартната функция за гласов контрол на функциите „Hello ID.“ с естествени фрази, която може да обработва голям брой команди в разговорен стил, формира второто ниво на управление. Благодарение на връзката с интернет, системата може да използва съдържащите се в облака знания и информация.