fbpx Новият KIA Niro - стъпка преди времето (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новият KIA Niro - стъпка преди времето (тест драйв)

Водеща снимка
Да

Новият KIA Niro - стъпка преди времето (тест драйв)

етикети

Само десет дни след премиерата му в България, имам привилегията да съм първият журналист, който седна зад волана на новия Kia Niro в реални пътни условия.

Любов от пръв поглед

И го харесвам от първия поглед. Цялостното му излъчване, тази авангардна, динамична линия на кросоувър, изцяло различната му визия, смелите щрихи на предните и задните светлини, дори и голямото модерно, ново лого (когато се появи не ме грабна, но сега виждам, че стои много добре). Всъщност, няма нищо общо с предното поколение като излъчване и дизайн, освен, че използва технологичната платформа и предимствата на значително по-голямата по размери каросерия, която позволява постигането на наистина впечатляващо вътрешното пространство, с местата за съхранение на вещи в купето, както и багажно отделение – цели 451л.

Гледам предната част, в която присъства емблематичната решетка, наречена "тигров нос" – толкова е стилизирана, че трябва някой да ти каже за нея, но лично на мен още повече ми харесва. Светлинният блок е прекрасно вграден в тази „муцуна“, а знаете ли от какво е вдъхновен дизайнът на дневните LED светлини? От ударите на сърцето, изписани върху кардиограма…

Експертите от Kia казват, че визията на новия Niro е вдъхновен от дизайнерска философия на марката „Opposites United” („Единство на противоположностите”), и по-специално на една от нейните основни стилистични опорни точки - „Разумна радост“ („Joy for Reason“). Формите и повърхнините на каросерията черпят вдъхновение от природата, докато изборът на цветове, материали и декоративни панели цели постигането на перфектен баланс между екологично отговорния подход към мобилността и ориентираната към бъдещето визия за съвременен лек автомобил.

Знам, че дизайнът винаги се възприема много субективно, но на мен, лично, страшно ми въздейства. Буквално е стъпка преди времето.

Тестовият модел е в изцяло новият цвят Cityscape Green (общо има избор между 9 цвята), който все едно е добит от естествените бои на природата – в различната светлина стои различно, но гравитира около петролно зелено. Пътувам по изцяло нов, асфалтиран преди 3 дни път, а отстрани са житни полета. Наслаждавам се на цветовете на Земята и небето, и слънцето, което върви към залез. Природата наистина е богатство, за което много трябва да се грижим. Всички!

Давайки ясен знак за продължаващия ангажимент на Kia към устойчивото развитие, в новия Niro има редица нови материали с рециклиран произход в оформлението на интериора. Например облицовката на тавана е от рециклирана хартия, седалките са изработени от био полиуретан с добавка на влакна Tencel от евкалиптови листа. За вътрешните облицовки на вратите са използвани лакови покрития без съдържание на ароматни въглеводородни съединения BTX (бензен, толуен, ксилол) с цел свеждане до минимум на въздействието върху околната среда и намаляване на вредните отпадъци. Сега, когато четете това, може да ви звучи много патетично, но животът върви в тази посока и просто няма да има място за тези, които не мислят в тази посока. Със или без „зелената сделка“, природата иска своето.

И ако някой е разочарован, че има толкова „еко“ материали, които някои възприемат като „втора ръка“ (неясно защо?), то само поглед към интериора ще ви даде съвсем друго усещане. Модерен свят, с изключително приятни и всъщност много висококачествени материали.

Арматурното табло е асиметрично и като че ли обгръща водача и неговия спътник на предната седалка със своите противоположно протичащи хоризонтални и диагонални линии. Много естествено кореспондират и с диагоналите на високата централната конзола, където е разположен контролера на скоростите Start/Stop бутона, подгряване на седалките. Впечатляващо е и индиректното вътрешно осветление, което може да бъде настроено в 74 цветови комбинации за повече уют в интериора.

Между диагоналните линии е разположен високотехнологичният 10,25” панорамен цифров екран с висока разделителна способност, който включва както показанията на контролните прибори пред водача, така и функциите на мултимедийната система.

Производителите винаги казват, че всички подобни системи са много интуитивни, но всъщност не е много вярно, защото понякога ти трябва един ден, за да откриеш нещо. Тук обаче наистина е изключително лесно да боравиш и да влизаш в подменютата – точно като на смартфона.

Седалките с високотехнологична олекотена конструкция се предлагат в 7 стилни тапицерии и допринасят за простора и комфорта в интериора благодарение на своите фини форми и компактни размери. Предните седалки са оборудвани с удобни закачалки за дрехи на гърба на облегалките, USB (C-Type) гнезда за зареждане на електронни устройства и джобове за съхранение на вещи, а в горната част усещането за пространство и свобода се засилва от фините форми на тънките опори за глава.

Новият Kia Niro идва с три задвижващи системи - хибридно електрическо (HEV), plug-in хибридно (PHEV) и изцяло електрическо на акумулаторни батерии (BEV). За момента у нас се предлага хибридната модификация, като plug-in хибрида и електрическата модификации ще дойдат на по-късен етап.

Версията HEV използва високоефективния бензинов 1,6-литров GDI Smartstream двигател на Kia, съчетан с второ поколение 6-степенна автоматична трансмисия с два съединителя (6DCT) и максимална мощност от 105 к.с. В комбинация със синхронния електродвигател с постоянни магнити и мощност 32 кВт, общата системна мощност става 141 к.с.

Поведението на пътя е стабилно и сигурно, благодарение на ниския център на тежестта. Без да има състезателен характер, мощта е напълно достатъчна за комфортно усещане на водача. По презумпция винаги потегля на ток. Впечатляващо нисък е средният разход – при магистрално каране с около 140 км/ч, постигнах 5,1л. При намаляване на скоростта на около 90, разходът достигна дори до 4,7л/100 км – факт, който в днешното време на цените на горивата е още по-ценен.

Постоянна връзка със света

Оборудването на изцяло новия Niro включва и богата гама високотехнологични функции за комфорт и свързаност. Смартфон приложението Kia Connect позволява дистанционно свързване с автомобила, като собственикът може да синхронизира своя календар, да планира пътувания с онлайн навигация и да получи достъп до ключови бордови функции, включително актуална информация за пътнотранспортната обстановка, информация за бензиностанциите в близост и прогнози за времето в реално време. Функцията End Destination Guidance за водене по маршрута до крайната цел помага на водача и неговите спътници да се придвижат пеша до желаната цел след като паркират своя Niro, използвайки Google Maps и технологията за разширена реалност (AR). Режимът Valet позволява на собствениците да наблюдават дистанционно своя автомобил, когато той се управлява от друг.

На разположение е пълна гама интелигентни системи за асистенция на водача (ADAS). Сред тях са асистент за избягване на фронтален сблъсък, асистентът за безопасно излизане след паркиране, асистентът за поддържане на лентата на движение, асистентът за избягване на сблъсък при напречен трафик отзад, използващият данни от навигацията интелигентен круз контрол и др.