fbpx Новият Land Rover Defender – яде терени като вафли (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новият Land Rover Defender – яде терени като вафли (ВИДЕО)

Водеща снимка
Да

Новият Land Rover Defender – яде терени като вафли (ВИДЕО)

Дори и никак да не сте почитатели на офроуда, със сигурност знаете за прочутото състезание и приключение Camel Trophy (провеждано ежегодно между 1980 и 2000 г.), в което главният герой Land Rover Defender гази през абсурдно тежките терени на Амазонка и преодолява кал, пясък, вода, реки, потопен буквално до покрива.

 

В края на юни, като някакъв случайно напаснал се символичен мост с първото офроуд състезание в България преди точно 20 години от д-р Светослав Дойчинов (аз съм първият ПР на офроуда у нас), сядам зад волана на най-новото поколение на легендарния всъдеход Defender. Той обещава да е най-здравият и най-способният Land Rover, съчетал в себе си модерните  технологии на 21-ви век, които вече са част от всеки нов автомобил и безспорните офроуд качества на Land Rover, събрал в себе си 70 години иновации и подобрения.

 

Предстои ни ден сред природата и впечатляващите пейзажи на недотам известната Понор планина, която всъщност е начало на Стара планина. Настаняваме се четирима души, а място в колата бол, освен това и луксозно. Пътуваме по Искърското дефиле, което е станало ад от трафика с ТИР-ове, след пренасочването им заради строителството на новия път Мездра – Ботевград. Места за изпреварване почти няма, обаче в една отсечка решавам да атакувам и машината се понася. Моделът ни е  Defender 110 First Edition, с 2-литров дизелов двигател с мощност 240 к.с. и максимален въртящ момент от 430 Нм. Едва ли думата „пъргавост“ може да е подходяща точно за тази голяма машина, но мощта си казва думата и въпреки опасенията ми, колата се оказва много добра и за такъв тип спортни пътувания по асфалта. Другите модификации са дизеловите мотори с мощност 200 и 240 к.с. и с бензинови агрегати – четирицилиндров с 300 к.с. и шестцилиндров хибрид с 400 к.с.

 

Това, което буквално ме стряска, е видео изображението в огледалото за обратно виждане, което дава впечатляваща картина, но е много нестандартно за шофьорското око. Има възможност да мина на стандартно огледало, но го оставям, защото ми стои много в крак с новото дигитално време, а аз харесвам тези „придобивки“.

 

Ако трябва да съм откровена, целият маршрут през планината е буквално детска играчка за Defender, който е създаден да преодолява наистина на пръв поглед невъзможни терени. Все пак тестваме различните системи, с които е оборудван. Първо го повдигаме с 29 (за всеки случай). Конкретният модел е оборудван с електронно въздушно окачване с адаптивна динамика и разполага с офроуд системите Terrain Response 2 и Configurable Terrain Response. Въздушното окачване, двойната скоростна кутия и всички останали екстри в автомобила именно различават новия Defender от предходните модели.

 

При едно по-стръмно спускане, при което нямам никаква видимост отпред, включвам вградена технология Clearsight Ground View, която позволява изглед „през“ предния капак – на практика управлявам като гледам централния 10-инчов интерактивен дисплей, на който системата ми прожектира какъв е теренът пред мен и под колата.

 

Съжалявам, че няма къде да прекосим някоя река, защото Defender гази на дълбочина от цели 90 см и е мега яко да гледаш как водата е до прозорците. Не ни пречи обаче да пришпорим истински през големи кални локви от дъжда предния ден, да направим истински офроуд ефект и да изкъпем снимащите.

Когато се качваме на 1300 м надморска височина спираме за почивка, в която очите ни се наслаждават на яркозеленото и множеството цветя по поляните. Много ни е хубава България. Две очи не стигат, за да й се насладиш.

 

Разглеждам интериора. Както казах и по-горе, в крак с все по-капризните и изискващи клиенти, Denender предлага висок комфорт, удобства, практичност и свързаност (за последното – в новото дигитално време вече половината от автомобила е свързаност, друг въпрос е, че 90% от шофьорите не ползват нищо от тези иначе страхотни технологии и удобства, дори един адаптивен круиз контрол и мъка…). 

 

Иконичният модел създава усещане за много простор, а отворите Alpine, над задните седалки, изпълват купето със светлина и подчертават характера на автомобила. Допълнително нашия Defender 110 First Edition има и стъклен покрив. Иначе сред удобствата са отопляем кожен волан, предна централна конзола с хладилно отделение.  Сядайки на седалките са с тапицерия от зърнеста кожа и здрав вълнен текстил, а предните седалки с подгряване с 12-степенно електрическо управление и функция за запаметяване с подглавници с 2-степенно ръчно управление.

 

Новият Defender е и първият автомобил с два вградени LTE модема за подобрена свързаност, докато новата сензорна информационно-развлекателна система на Jaguar Land Rover от Pivi Pro е с водещ в индустрията дизайн и споделя електронен хардуер с най-новите смартфони. Достъпът до контролите за офроуд шофиране става чрез сензорния екран, както и чрез натискане на един бутон и използване на един от контролите air-con.

 

Клиентът може да конфигурира интериора, като например бъде добавен хладилник, допълнителна седалка или да няма абсолютно нищо между двете предни седалки. Може да бъдат добавени още две седалки в багажника, за да се превърне Defender 110 в седемместен. Иконичният всъдеход разполага с място за чаши, отвори за електрическо захранване, както и вентилационни отвори навсякъде, докато пространството за багаж варира от 231 литра с три реда за съхранение до 916 литра с два реда, както и пространство от 2 233 литра, когато всички седалки са прибрани без предните. Изборът на оборудване се разполага в шecт нивa нa изпълнение. Добавям и това, че без проблем може да тегли до 3500 кг. И както днес все повече хора търсят уединението сред природата, изследват все повече неизвестни кътчета на страната ни, този Defender e може би единственият автомобил, който на 100% може да им предложи сигурност, защита, комфорт.

 

За десерт Defender ни закарва до умопомрачителната гледка към ждрелото и Своге и с изглед към водопада Скакля, който след пролетта вече е пресъхнал. Давам си сметка, че маршрутът ми се стори лек, именно защото съм с този иконичен автомобил, който „яде“ коловози и камъни като вафли. Усещането с него е „какво толкова, минахме без никакви усилия“.

 

снимки и видео: авторът

Facebook коментари