fbpx Новият Nissan Juke - ще повтори ли успеха? (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Новият Nissan Juke - ще повтори ли успеха? (тест драйв)

„Ина, видях, че си карала новия Juke! Как?“, ентусиазирано ми звъни моя позната, на другия ден след като бях пуснала снимки от теста на новия Nissan Juke. „Ама чух, че май само един двигател има, а на мен ми се искаше да скоча на по-голям, примерно двойка…“.

„Скъпа Ива, това със скачането към големи мотори го забрави. Оттук насетне ще е все така – ЕС натиска за малки мотори, все по-ниски CO2, защото глобите иначе са големи. Но имай предвид, че тези нови, малки двигатели са много по-продуктивни и в комбинация с комплекс от дузина други нови технологии получаваш подобрена динамика и икономия на гориво“.
„…еми то, добре,…ще видя…“, усещам, че ентусиазмът и някак се охлади.

„Точно така! Иди да го видиш първо и после пак ще си говорим“, й казвам, а като затварям телефона си мисля: Какви са тези жени, дето искат толкова мощни мотори, къде ще натискат педала толкова, като в града скоростта принудително спада все повече, а на магистрала къде повече от 140?.

 

Факт е, че един от най-важните модели на Nissan, който преди десет години направи революция с дизайна и буквално е основоположник в класа си, днес се предлага само с 1-литров, 3-цилиндров двигател, 117 к.с., оборудван с турбо компресор, съчетан с 6-степенна ръчна или 7-степенна автоматична трансмисия с двоен съединител.

 

Така се случи, че в деня на теста снежната зима се разпъна в пълния си цвят, натрупа за една нощ. Не съм от хората, които обичат да карат в сняг, още повече, че автомобилът е само с предно предаване, но потегляме. Някак другата Ина, онази дето все чашата и е наполовина празна ме гризе за този еднолитров двигател, ама аз и обръщам гръб. Посоката е магистрала Струма. И там е снежно, машини чистят, ама има сняг по шосето и пълзим със 70-80 км. Обаче аз съм много спокойна и уверена и с колегата ми дори небрежно си правим селфита… Опитвам се да включа иновативната ProPILOT технология, която предлага електронно контролирано управление, ускорение или спиране. Тя обаче не сработва – изписва ми, че предният радар е изключен. По-късно разбирам, че при по-тежки условия, минусови температури и когато колата е обледенена отпред системата не работи, точно от съображение за сигурност. Има логика.

 

След Дупница обаче зимната обстановка се успокоява, а след Благоевград пътят вече е дори е сух. Хайде сега да видим – натискам по-здраво педала и без никакво затруднени карам с около 140-150 км/ч. „Да знаеш, че ако не ти бях казала, нямаше да разбереш, че е еднолитров мотор“, ехидничко и казвам на другата Ина. Автомобилът е с ръчна скоростна кутия и в момента, в който натискам бутон sport, колата дръпва още по-здраво напред. Значи, ако бързаш и си по-нервак в стила на шофиране, това е твоят бутон. На другия ден установявам същото с автоматичната скоростна кутия, която е леко по-мудна при потегляне, но „златният“ бутон оправя работата. Има и еко режим, но с него, освен когато пълзите в трафика с 5 км, няма много друг смисъл, дори и мен ме изнервя.

 

Отвън Juke изглежда много компактен, но леко е пораснал и всъщност вътре е доста просторен. Сърцето ми се грее от комбинацията с ярко оранжевата тапицерия.

 

Пространството за коленете на пътниците на втори ред седалки е увеличено с 5.8 cm, това под тавана с 1.1 cm., а обемът на багажника е нараснал с цели 20% достигайки 422 литра (при 354 на стария). Централната конзола е станала по-ергономична и вертикална, скоростния лост много удобно близо до ръката, високата позиция на седалките дава допълнителна сигурност и краката са по-изпънати, което респективно уморява по-малко тялото при по-дълго седене. Новите, приятни за докосване материали на таблото и тапицерията на вратите, създават премиум усещане, подсилено от стандартните спортни седалки тип monoform, тапицирани с Alcantara® или кожа.

 

Усилваме музиката, за да чуем качеството на аудио системата BOSE Personal® Plus и мегаяко чувам как звукът влиза в мен – има тонколони и в подглавниците, ефектът е страхотен.

 

И ако търсите да сте различни, с широка гама опции за персонализация, новото ниво на оборудване N-Design  дава възможност на всеки клиент да направи своя нов JUKE уникален. Възможността за избор на цвят на купето, покрива, както и на кожата на интериора спомагат за пълното разкриване на градския, спортен, характер на JUKE. Възможностите на екстериорна персонализация включват избор на декоративни елементи и цветни акценти на 19“ алуминиеви джанти.

 

Пристигаме в любимия комплекс Ува Нестум до „Гоцето“, където няма и помен от сняг. Сега по-спокойно вече мога да огледам Juke отвън. Уникалният дизайн е запазен. Стандартно оборудван с LED технология, той запазва емблематичните си дневни светлини, в комбинация с Y-образния светлинен подпис – естествено допълнение на V-образната решетката. Ексклузивният за модела цвят, Fuji Sunset (за съжаление го нямаше сред тестовите автомобили, но компенсира с тапицерията), допълва гамата от 11 екстериорни, цветови предложения.

 

Убедена съм, че когато моята позната Ива седне и покара малко новия Juke, ще преосмисли нещата и изобщо няма да страда за двулитров двигател. В тази си комбинация моделът е напълно издържан концептуално и дава това, за което е създаден. Който иска повече – да се качва по-голям Nissan.

Цената на Juke започва от 33 890 лв.