fbpx Новият Opel Astra - светкавицата блести още по-ярко (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Новият Opel Astra - светкавицата блести още по-ярко (тест драйв)

етикети

Почти 15 милиона „светкавици“ са продадени за изминалите 30 години и това е абсолютен бестселър на марката (след премиерата на наследника на Kadett през 1991 г.). Един от любимите модели в света, днес блести още по-ярко – напълно променен, много дигитализиран, изцяло в трендовете на новото време.

В летните жеги, само дни след премиерата в България на новата Astra, тестваме модела на път към подножието на Пирин, сред яркозеленото, спокойствието в този период и прохладата на планината, където новият супер светкавичен жълт цвят с металически нюанс блести още по-ярко.

На разположение имаме Astra GS Line (по-високото ниво на оборудване) с 1,2 бензинов мотор, 130 к.с. и 8-степенна автоматична трансмисия. Другата налична модификация е Elegance. Такъв тип двигатели ги наричам „златната среда“ – не е за нерваци, но достатъчно мощна, за да се чувства комфортно при управлението шофьора.

Новата Astra е едва с 4 мм по-дълга от предишния модел, а междуосието е увеличено с 13 мм. Въпреки това вътре ще усеща много по-широка от преди и четирима пътници се събират, без да се нарушава личното пространство на всеки. Багажникът с регулируем под предлага до 1250 литра обем багаж със сгънати задни седалки.

Новата Astra е базирана на третото поколение на изключително гъвкавата многоенергийна архитектура EMP2, с ДНК на Opel, вградена от началото на разработката.

Кормилното управление и шасито – с окачване на амортисьора на McPherson отпред и торсионна лента отзад - са проектирани за управление при силно разклащане. Когато на връщане избираме пътят с много остри завои към язовир Белмекен и след това едно безумно слизане с още повече изпитания към Сестримо, усещаме, че автомобилът е много стабилен. При спиране новият модел осигурява силна спирачна сила и остава изключително стабилен както в завои, така и в права линия. Устойчивостта на усукване на новата Astra е с 14 % по-висока от тази на предишния модел.

Да, има леко замисляне в автоматика, но в никакъв случай не е пречка за едно комфортно шофиране. Тук веднага трябва да уточним, че това не е състезателен автомобил, освен ако не искате да ви мирише на феродо, но когато човек „пътува“ – неслучайно слагам в кавички думата, насладата трябва да е всеобхватна – сливане с компанията, околния свят и автомобила, а това са толкова различни неща.

Качваме по завоите към хижа Вихрен новата Astra на пистата Томба в Банско, по завоите към хижа Вихрен, където истински се наслаждаваме на новия дизайн. Промяната е тотална, нищо общо с предишното поколение. Дръзки, остри и самоуверени линии, които са новото лице на марката - Opel Vizor. Вертикалната и хоризонталната ос острата гънка на капака и криловидната форма на фаровете се пресичат с емблемата на Opel Blitz в средата. (в случая на мен леко ми се губи иначе красивата светкавица, защото е в същия черен цвят като бронята, но пък на много хора именно това сливане им харесва).

Разположеният по цялата дължина на предницата Vizor прави новата Astra да изглежда по-широка, като същевременно интегрира иновации, каквито са ултра тънките предни адаптивните матрични светлини Intelli-Lux LED Pixel със 168 LED елемента, които осветяват като ден и са върхова технология за компактния и средния автомобилен клас. Погледната отстрани, новото поколение Astra изглежда впечатляващо динамично благодарение на ясно изразена форма и изчистен дизайн.

Задната част също е запомняща се с тънките задни светлини, а емблемата Blitz се използва като ръкохватка за задния капак, който е изработен от високотехнологичен композитен материал.

Пълна промяна има и в интериора, благодарение на новия дигитален Pure Panel. Напълно цифровият кокпит съчетава два 10-инчови широкоекранни дисплея разположени под напълно остъклена повърхност с леко извита форма. Аналоговите инструменти са останали в историята, но дори и не толкова дигиталните поколения потребители, ще се справят с боравенето, защото всичко е повече от логично. На централната конзола под дисплея има няколко клавиша, на които са изведени най-често ползваните функции, като климатичната система.

Запазен и надграден е типичният за Opel комфорт на седалките. Предните седалки, разработени самостоятелно от фирмата, са сертифицирани от немското дружество за здрави гърбове AGR (“Aktion Gesunder Rücken e.V.”). Те предлагат отлична ергономия удобство при пътуване, особено на дълги разстояния. Усещам как добре ме придържат, когато се реем из обратните завои на белмекенския път, а меката Alcantara със специални шевове (и те са одобрявани от дружеството) прави допира до кожата особено приятен.

Шофирането е допълнително улеснено от ясно четим head-up дисплей е полуавтоматизираната система за асистенция Intelli-Drive 2.0, както и 360-градусова камера Intelli-Vision.

И ако още в началото сте си казали „Да, ама това е Пежо 308!“, изобщо не сте прави. Въпреки, че споделят обща платформа и са в голямото семейство на Stellantis, цялото поведение на автомобила е съвсем различно – по немски стегната возия, по немски изчистен дизайн, по опелски запазено усещане за Astra.