fbpx Новият Opel Crossland - нашествието на "X" (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Test drive, Veneto, Italia

Новият Opel Crossland - нашествието на "X" (ВИДЕО)

 

Когато получих поканата за международния тест драйв на новия Opel Crossland Х в региона на Йезоло (Jesolo) Италия, останах леко изненадана от избора на локацията, но си казах, че сигурно има някаква закачка. И познах! Оказва се, че този много известен италиански курорт (който до голяма степен прилича на нашия Слънчев бряг, но доста по-интелигентен – принципно самите италианци обаче не стъпват там), през 50-те и 60-те години, е любим за огромна част от германците. Всяко лято със своите Опели Kadet и Record са товарили цялата фамилия, преминавали са Доломитите и са прекарвали приказни ваканции на топлото Адриатическо море. Тази любов те предават и на своите деца и внуци, и дори днес, когато туристите вече прелитат със самолети до летище „Марко Поло” край Венеция, германците продължават да са най-голямата част от посетителите с автомобили в курорта.

 

Не знаех обаче, че ще имаме страхотния късмет да пътуваме по един от най-романтичните пътища на Италия – Strada del Prosecco или казано на български – пътят на световно прочутото пенливо вино – Prosecco.

 

И преди да споделя повече впечатления за изцяло новия компактен кросоувър на Opel, ви предлагам една видео разходка с автомобила в района на Венето и безкрайните лозя по стръмните склонове.


Opel Crossland X е позициониран като градски кросоувър модел и е втория член на семейство Opel X(екс). Той е част от продуктовата офанзива на марката "7 през 17" (7 нови модела през 2017 г.) и се присъединява към B-сегмента, където се нарежда до бестселъра Mokka X. За разлика от него обаче, няма 4х4 задвижване. Все пак това е модел, който отговаря на все по-модерното търсене за високо стоене на пътя дори и в градски условия, и който в същото време е изключително компактен, маневрен, така че да се справи с предизвикателствата на борбата за място в големия град.

 

Със своята дължина от 4.21 метра, новият Crossland X е с 16 сантиметра по-къс от Astra, но същевременно с 10 см по-висок. И именно това беше първото впечатление, което ни направи, когато се качихме в автомобила и потеглихме – многото простор. Колегата ми е висок почти 190 см, а имаше още педя над главата му. Дамската чанта бях оставила на втория ред и почти не можех да я достигна, обръщайки се назад от предната седалка (това е любимият ми личен тест за пространство в купето:).

 

Потегляме по пътя на Prosecco с 1,2 литров бензинов мотор, 120 к.с. и автоматична скоростна кутия. Веднага в главата ми хрумват три приятелки, които ще са очаровани от тази комбинация – както казва едната – „само да не си играя със скоростния лост”:). Отиваме към избата Duca di Dole, която е високо горе в планината, след много стръмни, изключително тесни на места и остри завои. Нашият автомобил се държи много добре. Пейзажът на места е толкова красив, че спираме да се любуваме на гледките и да разгледаме на спокойствие автомобила.

 

Crossland X създава своя интерпретация на дизайнерската философия на Opel, в която „скулптурната артистичност се среща с германската прецизност“. Предната решетка и блестящата светкавицата на Opel се забелязват отдалеч, а типичните за SUV моделите облицовки и сребристите вложки в предната част и през цялата долна част на автомобила създават убедително излъчване и спортна елегантност.

 

В профил явно се вижда наклонът напред, който създава още повече динамика в автомобила. „Плаващият покрив“, познат вече от Opel ADAM, с неговата хромирана линия на прозорците и  снижаваща се силно към задната част, допълнително засилват усещането за движение напред. Хубаво е, че клиентите могат да поръчат и различен цвят за покрива, както и панорамен.
Кросоувърът предлага високо ниво на функционалност, включващо например индивидуално плъзгащи се задни седалки с до 150 милиметра, които увеличават багажното пространство от 410 на водещите за класа 520 литра. Автомобилът може да бъде заключван, отключван и стартиран с помощта на системата Keyless Open & Start. 

 

Тук идва ред и на съвременните ИТ технологии – естествено първо уникалната за марката Opel комуникационна свързаност Opel OnStar с Wi-Fi Hotspot, който дори предлага вече запазване на хотелска стая и търсене на място за паркиране. Само си представих какво уникално удобство ще е това, ако например в сезона сме с този автомобил в курорта Йезоло – Слънчев бряг бледнее пред него….!

 

Също така се предлагат съвместими с Apple CarPlay и Android Auto инфо развлекателни системи IntelliLink, включващи до 8-инчови цветни сензорни екрани. Определено обаче, заедно с моя колега, залагаме на навигацията на самия автомобил, защото с Google map нещо не се справихме много добре. Нещо натиснахме на екрана и дестинацията ни изчезна… Хубаво е, че в автомобила има и wi-fi зареждане на батерии за смартфони, които притежават такава функция. 

 

Следвайки все по-високите изисквания на клиентите, моделът предлага много иновативни решения, които правят  пътуването е по-комфортно, по-безопасно и по-лесно. Сред тях са изцяло LED предни светлини, head up дисплей, панорамна камера за обратно виждане със 180-градусов обзор и отлична визия, системи за предупреждение за опасност от евентуален удар отпред с пешеходец и автоматично аварийно спиране, предупреждението за неволно напускане на лентата на движение (Lane Departure Warning), системата за разпознаване на пътните знаци (Speed Sign Recognition) и предупреждението за наличие на обект в мъртвата зона на зрението на водача (Side Blind Spot Alert).

 

След като сме обиколили „лозовите” пътища се вливаме в магистралата. Както е известно в Италия „хлабаво” каране няма и просто трябва да се движим със скоростта на трафика. Сменяме с ръчна скоростна кутия и колегата ми, който обича високите обороти така е притиснал малкия кросоувър, че не му дава да мръдне – „или играеш или не!”. А и бързаме към хотела на брега на морето, защото след цял ден шофиране е време да се отдадем на бълбукащите балончета на Prosecco:)

 

След този италиански ден с немска машина съм убедена, че с компактния автомобил, едно семейство спокойно може да прекоси Доломитите и да прекара лятната си почивка на Адриатика. Автомобилът, който е позициониран като градски, напълно го позволява.

 

От началото на юни вече се предлага и в България, а стартовата цена на модела е 29 180 лв. с ДДС.