Новият Opel Insignia - след шедьовъра - шедьовър

Новият Opel Insignia - след шедьовъра - шедьовър

етикети

 

Никога няма да забравя, когато през 2008 г. за първи път видях на снимки новата Insignia – останах поразена. А когато малко по-късно видях и на живо автомобила буквално бях емоционално „връхлетяна и отнесена” от него. И през всичките тези години до днес, продължавам да бъда очарована и всеки път, когато видя Insignia на пътя, я отбелязвам в съзнанието…

Новата Insignia се появи в един много преломен момент в историята на Opel, когато марката влиза в алианса PSA  и колкото упражняващите се в прогнозно творчество да намесват лъвчета и шеврони, Insignia e абсолютно немски модел с изцяло свой характер (вярно, последният преди новата ера за Opel). 

 

Когато създадеш обаче шедьовър, е изключително трудно следващото негово копие да го надскочи и да бъде още по-велико творение. Това беше задачата на Opel в тези 8 години, докато се появи новата Insignia. И дизайнерите се вдъхновиха от студията Monza Concept.

Новата Insignia Grand Sport е заимствала множество стилистични похвати от атлетичната Monza Concept, но те са още по-развити при Insignia Sports Tourer. Новият модел изглежда още по-атлетичен и динамичен.

 

Въпреки очакванията за голяма автомобил, новата Insignia Grand Sport изглежда по-стегната и атлетична и е станала по-ниска.  Моделът тежи с до 175 килограма по-малко от отиващия си, а при новия Sports Tourer дори достига 200 кг. Докато междуосието на изцяло новата архитектура е увеличено с цели 92 милиметра до 2 829 мм, надвесите на Insignia Grand Sport са намалени значително, а следата е увеличена с 11 милиметра. Всичко това дава изключителна стабилност на пътя, която ние изпитваме докато пътуваме към Халкидики в Гърция.

 

В купето от пръв поглед се забелязва изчистения интериор (няма ги вече многото копчета на централната конзола).  Шофьорската седалка е разположена леко по-ниско и това дава усещането за  по-спортно и по-интензивно преживяване, а скоростният лост е изключително удобно разположен. Новост е head-up дисплеят, който проектира на предното стъкло полезната информация за шофьора. 8-инчовия сензорен екран без рамка на системата IntelliLink е едновременно в елегантен и техностил.

 

Багажното пространство предлага 490л, а седалките са сертифицирани отот немското дружество Дружество за здрави гърбове AGR.

 

Insignia представя и новото поколение на иновативните IntelliLux LED® матрични светлини с 32 LED сегмента – два пъти повече от тези на Astra, които поемат и функцията за дълги светлини.  Увеличеният брой LED елементи позволява реализирането на светлинни снопове с различна форма, които се адаптират към пътната ситуация още по-прецизно с много по-плавни и незабележими преходи между режимите.

 

В Insignia се влага и напълно новия бензинов агрегат 1.5 литра Turbo със 140 и 165 к.с. Другият нов двигател е върховия  бензинов  2.0-л Turbo с 260 к.с., който се предлага и с напълно нова осемстепенна автоматична трансмисия, която сменя предавките плавно и системата за задвижване на четирите колела с torque vectoring, която предава въртящ момент към всяко от колелата индивидуално в рамките на милисекунди.  

 

Цената на Grand Sport седан започва от 42 440 лв., а на комби Sports Tourer от 44 590 лв.

 
 

Facebook коментари