fbpx Новият Opel Mokka е изцяло електрически и ще може да измине 322 км с един заряд | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка

Новият Opel Mokka е изцяло електрически и ще може да измине 322 км с един заряд

Новият Opel Mokka идва изцяло на ток. Днес германският автомобилен производител разкрива второто поколение на своя компактен бестселър.
„Това е първият Opel, който предлага електрическо задвижване от момента на пазарната си премиера и е истинско доказателство, че марката Opel става електрическа “, споделя ентусиазирано своето мнение за новия модел главният изпълнителен директор на Opel Михаел Лошелер.

 

Въпреки малко по-голямото междуосие (+2 милиметра), каросерията на новата Mokka е с цели 12,5 сантиметра по-къса от тази на предишното поколение и едновременно с това предлага на своите петима пътници подобно по обем багажно пространство до 350 литра. Общата дължина от едва 4,15 метра прави новия модел извънредно лесен за маневриране и паркиране в градски и крайградски условия.

 

Дизайнът на новата Mokka поднася приятна изненада със своите забележителни пропорции, както и със завладяващата, достигаща и до най-малките детайли прецизност на самоуверената външност с нейните характерни къси надвеси и стабилна, широка осанка. Освен това, новото попълнение в гамата на Opel е и първият модел, който демонстрира бъдещото лице на марката под формата на Opel Vizor, както следващото поколение изцяло дигитално арматурно табло Opel Pure Panel. При него липсват както аналоговите контролни прибори, така и излишните и безполезни декоративни анимации – графичното представяне е ясно и изчистено, а предоставяната на водача информация е фокусирана само върху наистина необходимото.

Всичко е максимално чисто и полезно за човека зад волана. Хоризонтално разгърнатият панел на арматурното табло включва два широкоформатни екрана, като този пред водача е с диагонал до 12 инча. За да гарантират интуитивно управление на функциите и пълна концентрация на вниманието върху пътната обстановка, дизайнерите на Opel са запазили физическите бутони за основните функции, с цел да бъде избегнато опасното ровене в подменютата.

Електрическата Mokka-e съчетава е с електродвигател с мощност от 100 кВт (136 к.с.) и още при потегляне предлага максимален въртящ момент от 260 Нм.

 

Водачът може да избира между три режима на задвижване - Normal, Eco и Sport - за най-хармонични и балансирани характеристики или за максимална динамика и удоволствие от шофирането в зависимост от своите предпочитания. Максималната скорост е електронно ограничена на 150 км/ч с цел ефективно използване на съхранената в акумулаторната батерия с капацитет 50 кВтч електроенергия и постигането на максимален автономен пробег. Системата за бързо зареждане с прав ток (DC) със 100 кВт дава възможност 80% от капацитета на батерията да бъде възстановен в рамките само на 30 минути и е част от серийното оборудване на новия модел.

В режим Normal на задвижването Opel Mokka-e е в състояние да измине с едно зареждане на батерията до 322 километра (според изискванията на нормата WLTP ) изцяло на електричество, а в режим Eco водачът получава допълнителни указания и подкрепа за постигането на възможно най-голям автономен пробег. Новата Mokka-e е подготвена за всички налични на пазара възможности за зареждане с електроенергия - независимо дали става дума за стенен заряден модул (Wallbox), за обществена бързозарядна станция или за стандартен кабел и обикновен домакински контакт, без значение дали токът е еднофазен или трифазен с 11 кВт.