Новият Opel Mokka X – за нещата от живота

Новият Opel Mokka X – за нещата от живота

 
Като по поръчка октомврийското утро пръска слънце в изобилие. Примижавам с удоволствие и слагам слънчевите очила, а в тях се оглеждат чисто новите Opel Mokka X, облечени в страхотен цвят, в тон със златната есен, носещ звучното име „Amber Orange” или казано иначе кехлибарено оранжево. Предстои ни път към Пирин, някъде след Гоце Делчев, там, където времето стои в други измерения и животът изглежда много по-спокоен. Иначе е само понеделник:) Но в следващото ВИДЕО ви предлагам едно кратко запознанство с новата Mokka X, която е първият модел на бранда, носещ означението „Х“.
 
 
Всъщност промените във външния дизайн на MOKKA X не са кардинални, но това е била и целта на дизайнерите – да запазят силните черти на модела, който вече има в актива си над 600 000 поръчки от клиенти от момента на пазарната си премиера през 2012 г. и в същото време да добавят онези стилистични промени, които го правят още по-атрактивен. 
 
 
Предната част изцяло е в новата стилистична линия на Opel с „криловидно” оформената хоризонтална предна решетка и отчетливата светлинна графика във формата на двойно крило на дневните LED светлини. Сега автомобилът изглежда по-широк и стабилен, доста по-нахакано излъчване. Стилистичната линия и в дизайна на задната част на каросерията, където откриваме друг прочит на светлинното двойно крило при задните светлини с допълнително предлагани LED елементи. Страничният силует на модела запазва своите пластични, елегантни очертания с динамични акценти в мускулестите и атлетични линии в долната част, където допълнителна енергия влиза типичната за стилистиката на марката Opel линия на „острието”, издигаща се плавно към задната част. 
 
 
В колата сме трима – денят е повече от слънчево щедър, а планинският художник е вложил целият си талант. Чувстваме се перфектно – наслаждаваме се на гледките - имаме перфектна видимост, защото автомобилът стои по-високо.Освен това ни е достатъчно широко и комфортно. Нямаме стъклен покрив, но е много светло. Изпътували сме малко над 200 км, а не усещаме никаква умора и схващане. Тук е мястото да отворя скоба за специално разработените ергономични седалки, получили сертификат за одобрение от независимата германска организация от медицински експерти по ортопедия AGR (Aktion Gesunder Rücken = Инициатива за подобряване здравето на гърба). Знаете ли, че според последни изследвания над 60% от отсъствията от работа се дължат на заболявания на гръбначния стълб!
 
 
По-сериозна промяна в модела е настъпила във вътрешното пространство. Арматурното табло е ново, с доста изчистена и интуитивна организация. (спомням си как при предната Astra бяхме изброили 44 копчета и бутони и това беше една от сериозните критики към Opel). Централната конзола е оформена по изцяло нов начин около цветния сензорен екран 8 инча на новото поколение инфоразвлекателни системи. Информацията на централния информационен дисплей също се вижда по-добре благодарение на новите, ярки 3.5-инчов монохромен и 4.2-инчов цветен екран с бяла LCD подсветка. 
 
 
Компактният SUV модел предлага и интелигентна адаптивна система за двойно предаване, която разпределя плавно тягата между предния и задния мост в отношение от 100:0 до 50:50. Естествено при нармални пътни условия задвижването е само на предните колела, като при нужда системата се включва неусетно за част от секундата в момента, в който водачът отпусне педала на съединителя (т.нар. “active on demand” - "активиране при необходимост"). Но дори при появата на неравност или заледен участък само за нищожен участък сантиметри, пренасочването на тягата към задния мост осигурява максимално сцепление и стабилност. Моделът с 4х4 задвижване се предлага с новия 1.4-литров ECOTEC® Direct Injection Turbo мотор 152 к.с., който отбеляза пазарния си дебют в новия Opel Astra. Освен това може да изберете и добре познатия 1.4 литров бензинов двигател 140 к.с., както и получилият названието „шептящ дизел“ 1.6 CDTI „шептящ дизел” 136 к.с. 
 
 
Новата Mokka X се предлага и с новата инфоразвлекателна система с интеграция на смартфон функции, както и системата Opel OnStar, за която подробно ще разкажа в следващото пътуване с автомобила. 

Facebook коментари