fbpx Новият Renault Koleos - за всякакви терени | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Тест драйв

Новият Renault Koleos - за всякакви терени

етикети

Категорично днес клиентските търсения промениха пазара на автомобили и автомобилните брандове се надпреварват за парчето от тортата, което ще може да отговори едновременно на всички потребителски вкусове. Възможно ли е това? Със сигурност - не, но когато си в златната среда, шансът да задоволиш изискванията на по-широк кръг от клиенти е напълно реален.
Днес голямата част от потребителите търсят модерен дизайн, практичност (простор в купето и достатъчно голям багажник), висока позиция на стоене, истинско 4х4, защото пътуването за забавление вече е неизменна част от живота и извън асфалтовите, понякога неизвестни пътища носят все по-голяма емоция, икономични двигатели и може би най-важният фактор за България – цена.
Така SUV автомобилите стават все по-предпочитани и и само за десет години този сегмент се е увеличил с 10% и вече 25% от продажбите на автомобили са именно такива. Конкуренцията вече става особено ожесточена.
Новият Renault Koleos навлиза в тази надпревара, като събира най-доброто, което брандът е създал до момента.

 

Автомобилът предлага класическите дизайнерски характеристики на едни SUV автомобил - защитни лайстни на вратите, големи колела (до 19 инча) и алуминиеви релси на покрива, висок пътен просвет от 210 мм. и ъгли на заход и отход от съответно 19 и 26 градуса. Убеждавам се, че наистина се справя с по-сложни терени на едно естествено офроуд трасе – на две стръмни спускания, при които абсолютно нищо не виждам отпред, си мисля, че ще „заора с нос”. На другото съм убедена, че ще „легна по корем”. Нищо такова не се случва. Буквално съм изненадана от проходимостта. Повече от това, по което минахме, на един средностатистически собственик на автомобил, едва ли му се налага.

 

Приликите в дизайна със седана Talisman са повече от видни – всъщност екстериорите на тези два автомобила са проектирани паралелно. И тук специфичната предна решетка с огромно хромирано лого (което може да послужи и за огледало за оправяне на грима:) е разпознаваема отдалеч.
Стегнатите линии на оребрения преден капак дават усещане за мощ . Декоративни ивици, които започват от фаровете и минават през цялата дължина на калниците, удължават визуално предната част на автомобила, като придават динамика и елегантност.

 

Светлинният full LED подпис е както при другите модели на Renault - фаровете Full LED Pure Vision (в зависимост от версията) са 20% по-мощни спрямо халогенните фарове и подобряват видимостта през нощта, а дневните светлини са в запазената „С” форма.
Постоянно светещите задни LED светлини разчитат на технологията Edge Light, която генерира ясен и ярък 3D ефект и се виждат отдалеч.

В купето Koleos предлага комфорт, който отново е заимстван от големия Talisman. Предните седалки са големи, буквално „прегръщат” тялото, така че хора с различен ръст да се чувстват еднакво добре. Затова подпомага и пяната с променлива плътност, която е интегрирана в тях. Електрически се регулират в шест посоки, както и лумбално, имат подгряване и вентилация за горещото време, както и подгряване на волана през зимата.

 

Комфортът за задните пътници влиза в топ 3 в сегмента – те имат 289 мм за колената, така че дори можех да седя с кръстосани крака отзад Заедно с това над главите има поне една педя разстояние.
Пътуването ни беше допълнително озарено от слънцето и красивите бели облаци, които се виждаха от отварящия се голям стъклен покрив (0.80 м2), който се простира над задните седалки.

 

Багажникът също е много щедър – 600 л., като чрез системата “Easy Break” с дръжки в багажника делимата в съотношение 60/40 задна седалка да се сгъва много лесно, освобождавайки обем за превоз на големи товари. Допълнително удобство е отварянето на багажната врата с движение на крака под задната броня.

 

Базовата версия на новия KOLEOS идва стандартно с 4,2-инчов дисплей (11 см), разположен хоризонтално, Bluetooth® свързаност за безжично използване на мобилни телефони и стрийминг на музика, записана на смартфон, плюс цифрово радио (в зависимост от пазара) за слушане без смущения и звук с дигитално качество. Оборудван е още с USB вход и 3,5-милиметров жак.
От второ ниво нагоре, новият KOLEOS е оборудван с мултимедийната система R-LINK 2. Големият 8,9 инчов тъч вертикален екран има същите функции като на таблет. Той има четири конфигурируеми начални страници с икони за бърз достъп до най-често използваните функции.

Чрез таблета R-LINK 2 могат да се контролират и функции като активен авариен спирачен асистент, който след звуков сигнал и липса на реакция от шофьора може да активира спирачката, за да предотврати удар, автоматична смяна на дълги и къси светлини, задни и странични паркинг сензори и система за паркиране „Свободни ръце“ (Easy Park Assist). На таблета се проектира и изключително качествената камера за обратно виждане.

 

Трансмисията ALL MODE 4x4-i на Алианса Renault-Nissan, използвана в новия Koleos, e доказала своите възможности и затова клиентите на модела могат да разчитат на нейната сигурност. Чрез бутон, разположен от лявата страна на волана, тя позволява избор на три режима: 2WD, 4WD AUTO или 4WD LOCK. Нормално автомобилът се движи само с предно предаване,
В режим 4WD AUTO, системата постоянна анализира нивата на сцепление и при нужда може да прехвърли до 50% от въртящия момент към задните колела.

При по-тежки условия режимът 4WD LOCK позволява перманентно задвижване на четирите колела при скорост под 40 км/м, за да разпредели наличния въртящ момент по равно между предната и задната ос (50/50). Този режим се изключва автоматично при скорост около и над 40 км/ч, или когато двигателят бъде рестартиран.

 

Koleos ще се предлага в България само с 2,0-литров дизелов двигател 175 к.с. с турбокомпресор, като въртящия момент от 380 Нм е наличен от 2000 до 3000 об./мин. Този двигател се съчетава само с автоматична трансмисия X-Tronc.

 

Автомобилът се предлага в 4 версии, като цената започва от 55 990 лв с ДДС и в най-високата си версия достига до 65 999 лв., като не може да ползва данъчен кредит.