fbpx Новогодишен гала концерт от Софийска опера | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новогодишен гала концерт от Софийска опера

Новогодишният Гала концерт на Софийската опера и балет е дългоочакван от почитателите на оперното и балетното изкуство. За броени дни бяха изкупени билетите за 31 декември, когато в Новогодишната нощ артисти, граждани и гости на столицата ще посрещнат приближаването на нежния звън от чашите с шампанско и ще си обещаят през новата 2016 г. да бъдат най-щастливите хора на света. И те ще успеят, защото изкуството на първия ни оперен театър ще бъде с тях през цялата година – с нови оперни и балетни постановки, с концерти, с представления за деца и с прочутите концерти за бебоци, които са запазена марка на театъра.

В последните години оперните театри на България преживяват кризисни моменти. Въпреки това Софийската опера като национален театър с международно значение показва интересен и разнообразен репертоар, и e в динамичен творчески подем.

За преодоляване на трудностите първата ни оперна трупа работи упорито, мащабно и със замах. Тя умело  обогатява репертоара с непоставяни досега автори и творби - не само Освен на своята сцена, операта излезе и с внушителни суперпродукции на открито в столицата в Парка на Военната академия, пред катедралния храм „Св.Алекандър Невски”.

През този сезон Софийската опера направи световно турне, което започна с постановката на „Тристан и Изолда“ на фестивала в Любляна, „Пръстенът на нибелунга“ в Бавария, „Турандот” и „Княз Игор” в Япония, „Пепеляшка“ в Румъния, балетът „Лешникотрошачката” в Италия.

Стотици заклети вагнерианци пристигнаха в България, специално за спектаклите на Софийската опера . Над 4000 почитатели на големия композитор се събраха във фестивалния театър във историческия баварския град Фюсен от цял свят, за да чуят и видят българската постановка на тетралогията на Вагнер - „Пръстенът на нибелунга“.

Новият голям успех на Операта бе повод световните медии да заговорят за България, за нейното изкуство, за това, че в тази държава на Балканите вече има традиция да се поставят най-трудните шедьоври на немския композитор.

Японската публика се среща за шести път с Националната опера на България и я очаква винаги с голямо нетърпение и възторг. В различни градове в страната на изгряващото слънце се играха – „Княз Игор“ и „Турандот“. След спектаклите зрителите чакаха на опашки, за да поздравят лично изпълнителите в тях.

Традиционният Новогодишен Гала концерт на Софийската опера е дълго очакван подарък за меломаните Не само за постоянните приятели на оперното и балетното изкуство, но и за всички нови почитатели, , които за първи път ще попаднат в зрителната зала. Грандиозната идея за празнични спектакли в програмата „Рождество Христово в Софийската опера” е нова творческа концепция за предколедно и новогодишно настроение.

Програмата на Гала концерта е наситена с интересни заглавия и имена на солисти, от най-популярните и очаквани имена от чужбина като специални гости : Владимир Стоянов, Цветелина Василева и Кирил Манолов до представяненето на нови гласове за оперната ни сцена в шедьоври на световната оперна и балетна класика. По традиция концерта започва с филмова ретроспекция на дейността на Операта през изминалата календарна година.