fbpx Новото BMW i5 ще пренапише успеха на модела (тест драйв + видео) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

София - Ровини, Хърватска

Новото BMW i5 ще пренапише успеха на модела (тест драйв + видео)

От доста време не бях изпитвала истинско удоволствие да карам електрически автомобил, без да се замислям колко батерия ще изразходва, ще ми стигне ли тока, къде и кога да планирам зареждане, а само да се наслаждавам да комфорта му да пътуваш с лекота, да имаш всякакви екстри и да се забавляваш с ускорението, което може да ти предложи именно това задвижване.

По пътищата на живописна Хърватска и старинния град Ровини, кацнал на адриатическия полуостров, тествахме новото BMW i5, което за първи път се предлага и в изцяло електрически вариант. Тествахме и дизеловия вариант на модела, който изобщо не е за пренебрегване, най-вече когато отидеш на бензиностанцията. Но за него по-късно.

снимки: BMW

Зад волана сме на електрическото BMW i5 M60 xDrive, което ще рече 601 к.с., 795 Nm, 3,8 секунди ускорение. Цифри, които определено впечатляват всеки, който обича да шофира. Единствено ме гложди мисълта, че тези 600 коня не знам къде ще ги пришпоря по пътищата на спокойна Хърватска, защото там почти навсякъде разрешената скорост е до към 80-90 км/ч., а на магистралата за много къси отсечки до 130 км. иначе почти навсякъде е 110 км/ч (на фона на спокойното шофиране на хората като цяло там, ние сме истински пътни агресори). Да караш с повече от разрешената скорост може да струва освен солена глоба от няколкостотин евро и отнемане на шофьорската книжка за няколко месеца.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ina Georgieva (@ina.georgi)

 

Пета серия на BMW носи неофициалният приз за най-продаваният бизнес седан в света и след като усетих и в реалност 8-мото поколение на модела (макар и за не много километри) съм сигурна, че ще продължи да носи тази титла във все по-конкурентния електрически пазар и все по-голямото настъпление на китайски предложения.

Гледам строените автомобили, които ни чакат за теста. Както всички съвременни индустриални дизайни BMW също приема модерния стил на изчистени, редуцирани, но категорични форми и линии с ненатрапчиви и елегантни елементи. Да, заклетите баваристи може би трябва да приемат, че новите времена налагат и нови визии или да живеят с носталгията по старите традиционни бе-ем-ве-та. Лично, аз, приветствам изцяло това ново лице на 5-та серия.

В сравнение с предишния модел дължината е увеличена с 97 мм до 5060 мм, широчината с 32 мм до 1900 мм и височината с 36 мм до 1515 мм. Междуосието е удължено с 20 милиметра до 2995 милиметра.  

Веднага прави впечатление предната част с модерна интерпретация на типичните за марката двойни фарове и BMW бъбрековидна решетка. Почти вертикални LED елементи осигуряват мигачите и дневните светлини. Изпъкналата напред BMW бъбрековидна решетка се отличава с широка рамка, а като опция и с контурното осветление BMW Iconic Glow, което на пътя изглежда наистина красиво и отличаващо (както е на снимката горе).

Погледнат отстрани, седанът има атлетично тяло с висока линия на раменете и две прецизни странични линии. Черните странични прагове, вградените дръжки на вратите и щампованата елегантно цифра 5 в основата на задните колони са сред характерните елементи. Задна част е голяма и здраво стъпила. Тесните, разделени от хромирана лайстна задни светлини рисуват типичната за марката L-образна форма.

Опционалният М Спортен пакет Pro с типични M дизайнерски елементи дава още по-наточено излъчване на модела. Освен това налични са М спортно окачване, М спортна спирачна система и адаптивно окачване М Professional, което е серийно за BMW i5 M60 xDrive с амортисьори с електронно управление, интегрално активно кормилно управление и ново управление на страничната динамика. Опционалното М окачване Professional допълнително включва активна стабилизация при наклоняване с Aktive Roll Comfort. В една късичка отсечка леко се тестваме като състезатели - категорично без никакво мърдане е колата. Серийното оборудване се допълва от алуминиеви джанти с размер 18 инча, но в случая моделът беше с опционални 20-инчови двуцветни алуминиеви джанти и Performance гуми.

Истинското удоволствие усещаш зад волана, което дори може да е трудно да обясниш защо, но армия от дизайнерски решения, фунционалности и технологии е включена, за да го доставя. Сядам и очите ми попадат на леко извитият BMW Curved Display, който включва в едно 12,3-инчов информационен дисплей и 14,9-инчов контролен дисплей. Бутони и копчета няма. Всичко е digital. Не приемам приказки от сорта "ама то, това дигитално е за младите хора, другите поколения не са свикнали". Нали всички имат смартфони? И щом аз се справям, пък не съм от "младите" и не съм дигитален маниак, то значи всеки може да се справи.

Много елегантно стои блокът на централната конзола с кристалните селектори за трансмисията, бордовия компютър и аудиото. Друг акцент е опционалният BMW Interaction Bar. Ефектният функционален елемент със задно осветяване в различни цветове по желание и кристална повърхност преминава по цялата широчина на арматурното табло до тапицериите на вратите и включва чувствителни на допир полета за управление.

Серийното оборудване включва спортни седалки с нова конструкция, а в случая опционалните комфортни седалки имаха множество електрически възможности за регулиране.

Любопитен факт е, че новото BMW Серия 5 Седан е първият сериен модел на марката, който е с изцяло т.нар. веган оборудване на интериора. То включва повърхностите на седалките, арматурното табло и тапицериите на вратите, както и за пръв път и волана. Повърхностите на седалките в изпълнение Veganza са с подобна на кожа повърхност и опционално се предлагат и с декоративна перфорация. Друго допълнително оборудване е кожената тапицерия BMW Individual Merino (от кожата на мериносова овца).

Готови сме за потегляне. Навигацията е настроена и се прожектира на централния дисплей, голям head-up дисплей на предното стъкло, а реалната пътна картира се прожектира на екрана пред мен благодарение на функцията Augmented View. В първия момент леко съм разконцентрирана от всички тези модерни технологии, но много бързо свиквам и установявам, че дори в напълно непозната обстановка няма как да се объркам.

Моделът е в топ версията - BMW eDrive от пето поколение - BMW i5 M60 xDrive с впечатляващите 601 к.с., ускорение от 0 до 100 км/ч за 3,8 секунди и максимална скорост до 230 км/ч. На волана има едно копче, на което пише Boost, респективно функция Launch Control. Натискаш копчето и имаш 10 секунди ускорение, в които натискаш педала до дъно и… колкото може. Изобщо не ме питайте къде и как „откраднах“ тези 10 секунди (всъщност за по-малко се възползвах). Ускорението е залепващо, а звукът, който се чува в колата, наподобява вой на сирени и допълнително те впряга. Все пак звуците за i5 са създадени от легендарния композитор Ханс Цимер, известен с работата си по филми като "Цар Лъв" и "Гладиатор". Автомобилът обаче стои залепен за пътя. Освен дузини стабилизиращи и осигуряващи системи, за това допринася и високоволтова батерия в дъното на автомобила, която има използваем енергиен капацитет от 81,2 кВтч. Реално тази функция може да се използва при някое много критично изпреварване, ако шофьорът при тази ситуация се сети да я включи. Но ще го спаси, наистина.

Електрическата версия се предлага и в модификация BMW i5 eDrive40

По фабрични данни пробегът на този мощен автомобил, тежащ 2380 кг., е между 455 – 516 километра и среден разход на електроенергия 19,5 – 15,9 кВтч/100 км. Тъй като използвахме всеки удобен момент да се наслаждаваме на стандартното ускорение (без бутон boost) и нарочно спортно шофиране на моменти, което при реално управление едва ли някой го прави постоянно, нашият разход беше малко по-голям и наличният рейндж беше около 400 км. Така че, фабричните резултати са напълно постижими. Нова функция MAX RANGE може да „спаси“ при нужда и пробегът да се увелич с до 25 % чрез ограничаване на мощността и скоростта, както и деактивиране на комфортните функции.

За дигиталните фенове BMW Operating System 8.5 предлага VideoStreaming на контролния дисплей, както и използването на иновативна форма за игри в автомобила In-Car-Gaming с платформата AirConsole. При спрял автомобил водачът и пътниците например могат да играят така наречените Casual Games, докато зареждат високоволтовата батерия на BMW i5. Признавам, не ни остана време да играем в автомобила, но следващият път ще се пробвам.

Иначе зареждането с прав ток е възможно с мощност до 205 кВт. и може да стане много бързо - BMWi5 може да се зареди за 30 минути 10 до 80% - напълно достатъчна автономност при по-дълъг път.

По време на теста в Хърватска имахме възможност да караме и дизеловата версия BMW 520d xDrive със "скромните" 197 к.с. и ускорение от 7,3 секунди. Разбира се, автомобилът предлага целият комфорт и фунционалност, който има и електрическата версия. Голямото му предимство е много добрият среден разход от 5,9 л/100 км, който в днешно време е от сериозно значение. 

Новата пета серия се предлага и с четирицилиндров бензинов двигател BMW 520i. През пролетта на 2024 г. моделната гама ще бъде допълнена с два варианта с Plug-in хибридни задвижвания от най-ново поколение, както и нов редови шестцилиндров двигател. Също така през 2024 година ще бъде представен и още един вариант на BMW i5 с електрическо задвижване на четирите колела.

Технологиите в новото BMW i5 са толкова много, че за краткото време, в което управлявахме сме "открили" само част от тях. Скоро в България ще можем да изследваме и останалите.