fbpx Новото BMW серия 3 - седанът, който качва адреналина и създава комфорт | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Test drive - писта "Дракон", Пловдив

Новото BMW серия 3 - седанът, който качва адреналина и създава комфорт

Никога не съм си мислила, че ще карам на мокра писта, още повече докато вали. Още повече, че шофирането в дъждовно време е критично действие за много автомобили и шофьори. И да карам скоростно по острите завои и аквапланингите, след като самата аз съм писала много пъти, че скоростта при дъжд трябва да се намали, ми се струва лудост. Дори съм сигурна, че в това „упражнение” на писта „Дракон” няма да се включа. Нашият инструктор Мартин обаче ме моли: „Не се отказвай, няма да караме изобщо бързо, и нас ни е страх да не се изпързаляте, но трябва да пробваш колата, непременно!”. Все още съм на ръба да се откажа, но понеже съм устроена да търся предизвикателствата, сядам пак зад волана. „Само да усетя, че дърпате напред и напускам на момента пистата!” почти изкрещявам на Мартин. Е, хайде да го видим това BMW, новото BMW серия 3, най-продаваният бизнес седан, който за 40 години от първата си поява има над 15 млн. екземпляра по целия свят. Със седмото поколение BMW се насочва към спортните традиции на моделното семейство, които се подчертават и от множеството успехи на състезателната писта.

При първата обиколка, на един от завоите има аквапланинг и за да го избегна влизам доста неправилно в него. И… резултатът идва. Задницата на колата се завърта надясно, наляво, аз въртя волана, ситуацията си е екшън и все пак за секунди овладявам положението и продължаваме с групата напред. „Браво, овладя колата! Даваш ли си сметка, че именно защото беше с този, пълен с всякакви стабилизиращи системи автомобил, се измъкнахме без нищо”, ми казва след малко колегата ми, който е на пасажерското място. Със сигурност, ако съм с много други автомобили, при тази ситуация щяхме да нарисуваме няколко 360 градусови кръгове (всъщност никога не съм се въртяла с автомобил). След като ударите на сърцето ми влизат в по-нормален ритъм, мисля по-трезво и започвам да усещам все повече силата на автомобила.

 

BMW Серия 3 Седан има нисък център на тежестта и балансирано в съотношение 50 : 50 разпределение на теглото между осите, както и повишена здравина към усукване на каросерията. Част от серийното, както и от опционалното М Спортно окачване са използваните за пръв път в модел на BMW амортисьори, работещи в зависимост от хода. Те имат значителен принос за баланса между спортен дух и комфорт на возене. Тяхното амортизиращо действие, което се променя безстепенно и прогресивно в зависимост от съответния ход на окачването, осигурява осезаемо успокояване на движенията на колебанията, но неравни пътни настилки и при динамично шофиране по завои. Всъщност това го усетихме и по пътя, докато пътувахме от София до пловдивската писта, отново в неспирен дъжд.
Освен М Спортното окачване със снижаване на каросерията с 10 мм се предлага и Адаптивно М окачване с амортисьори с електронно управление. И двата опционални варианта на окачването включват и Променливото спортно кормилно управление. В най-новия си вариант то осигурява още по-директно и прецизно усещане при завиване.

 

Докато пътуваме по магистралата тестваме новия асистент за шофиране Professional, който включва и асистент за завиване и водене в лентата, активна защита срещу страничен удар и помощ при избягване на препятствия. Вдигам ръце от волана и педалите и автомобилът шофира сам. Когато се отклони и стигне до страничната лента, автоматично се връща обратно в правата посока. Разбира се това автоматизирано шофиране се случва в рамките на 15-на секунди, след което всякакви системи започват да те карат да хванеш волана, а накрая автомобилът може и да спре. В градски условия асистентът включва и предупреждение при опасност от сблъсък с пешеходци, със спирачна функция при нужда, чийто най-нов вариант предупреждава и за разпознати велосипедисти (това за България е особено полезно!).

 

И въпреки, че денят е много мрачен и дъждовен, яркосинята „тройка” стои впечатляващо на пътя. В предната част на автомобила доминира голямата BMW бъбрековидна радиаторна решетка с достигащите директно до нея фарове. Типичното им разделяне на две части се подчертава от характерния прорез на предната броня в контура на фаровете. Серийното оборудване включва Full LED фарове, а като опция се предлагат LED фарове с разширен обхват и адаптивни LED фарове с BMW Лазерни светлини за незаслепяващи дълги светлини с обсег от около 530 метра. Динамичният профил се доминира от двете линии и извития контур на праговете. Задната част на рамките на страничните прозорци с познатата “извивка на Хофмайстер” за пръв път е интегрирана в задната колона. Хоризонталните линии и тесните, стилно затъмнени задни светлини придават широчина и мощ на задната част.

 

В интериора има ново оформление, което подчертава просторния салон в комбинация с ориентацията на кокпита към водача, така че той да може да се концентрира върху шофирането и пътя. Новата комбинация от индикатори се състои от контролен дисплей, висока средна конзола и модерно арматурно табло, което осигурява простор и спортна атмосфера. Уредите за управление са концентрирани в няколко функционални полета. В центъра на арматурното табло в блок са оформени индикаторите и бутоните за управлението на климатичната инсталация и дюзите на вентилацията. За управление на светлинните функции служи поле от бутони до серийния спортен кожен волан.

Star/Stop бутонът вече е разположен на ново място на средната конзола, където, освен скоростния лост, респективно селектора на трансмисията се намират и контролера на iDrive, бутоните на контрола на шофирането и на електромеханичната паркинг спирачка.

 

Интериорът създава усещане за простор, за който допринася увеличеното пространство за раменете и лактите на предните места, и допълнителното място за краката и повишеният комфорт на седене, качване и слизане на задните места. Обемът на багажника е 480 литра, като облегалката на задната седалка се разделя и сгъва в съотношение 40:20:40 и така образува допълнително товарно пространство. Като опция се предлага автоматично отваряне и затваряне на капака на багажника, както и теглич с електрозадвижване. Опционално се предлага автоматично отключване и заключване на вратите включва и безконтактно отваряне и затваряне на багажника. А в мрачен ден, музикалната система Harman Kardon Surround Sound може да ви изпрати в друга звукова среда.

 

Новият седан BMW Серия 3 първоначално се предлага с избор между пет мощни и ефективни двигателя. Гамата включва два модела с 4-цилиндрови бензинови мотора с турбокомпресор - BMW 320i/184 к.с. и 330i/ 258 к.с., като ускорението при него е само 5,8 секунди. В комбинация с 8-степенната автоматична трансмисия Steptronic, автомобилът направо излита. Едно завъртане на контролера към режим Sport и адреналинът инстинктивно качва една степен.

Първоначално в гамата има два модела с 4-цилиндрови турбодизелови двигателя - 318d/150 к.с. и 320d/190 к.с. Най-мощно засега е BMW 330d, задвижвано от 6-цилиндров редови турбодизелов двигател с 265 к.с. При BMW 320d xDrive се предлага и интелигентното задвижване на xDrive.

 

снимки: BMW България