fbpx Новото BMW серия 5 - урок по бизнес (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Новото BMW серия 5 - урок по бизнес (тест драйв)

етикети

Докато шофирам сама с мислите си един от най-успешните бизнес седани в света из красотата на последните слънчеви есенни дни, в главата ми изниква една впечатляваща, истинска бизнес история отпреди 15 години, която винаги ще помня с усмивка.

Те бяха трима млади хора на по 23-25 години, с амбиция да станат представители у нас на една немалка чужда компания. Само дето в джоба си имаха пари колкото за три сандвича. В замяна това - смели мисли и цели, супер комбинативност и завладяващ ентусиазъм, заради който не можеш да им откажеш. След усилена кореспонденция няколко месеца с Мюнхен, чужденците казали, че ще дойдат да разговарят на място, в България, в техния офис (!) за представителството… И моите приятели изпаднали в шок – какъв офис, какви 5 лева?!

Но предприемчивостта им избухва с пълна сила. Обаждат се на приятел, който преди няколко месеца се е пренесъл в нов офис в нова бизнес сграда. Нямам идея как, но го убеждават да им го отстъпи за ден, с двете секретарки заедно. Звънят на един от достатъчно известните български художници и той им дава за ден две маслени картини, които окачват в кабинета. От приятели успяват да комбинират марков дрескод. Накрая едно от момчетата ми звънна и направо започна: „Ина, трябва да направиш нещо за нас! Не можеш да откажеш! (аз винаги съм им симпатизирала и им помагах, с каквото мога). Трябва ни едно ново BMW, с което да отидем до летището, да вземем едни гости и да ги закараме до един офис... Ако пък се съгласиш да играеш ролята на шофьор…“. Боже, това вече е нагло! Толкова ми стана забавно, че започнах да се смея с пълен глас. Само че работата си беше истинска и … някак успяха да ме убедят да вляза във филма. Обадих се на BMW България и взех за тест драйв един седан Серия 5…

Сега, когато разказвам това, почти не вярвам, че се е случило, но е истина. Месец след "филма" (защото и днес така ми изглежда), в една квартална бирария, празнувахме вземането на представителството...

Днес с обновената "петица" пътувам към един друг български бизнес, който е достоен да влезе в списъка на световните бизнеси.

Замислям се, че седанът сега е почти на светлинни години напред спрямо този преди 15 години. Започвам с предната решетка, която е увеличена, но не до размерите, които примерно 7-ма и 4-та серия имат и които разбуниха духовете. Има още много докато „бъбреците“ станат вертикални.

Другото, което е новост, че за първи път моделът е оборудван с новата лазерна технология BMW Laser lights, която осветява пътя напред на 650 метра и го прави като ден. Задните светлини са не по-малко впечатляващи – в скулптурирана триизмерна форма с тъмно очертание.

В стандартното оборудване на петата серия влиза най-новата операционна система BMW 7.0, нови огромен 12,3-инчов контролен дисплей, както и Intelligent Personal Assistant, който позволяват лесен достъп до най-новите предложения за свързаност. Няма как – светът вече е digital.

Новата навигационна система е базирана на облачни услуги. BMW Maps предлага бърза навигация, съобразена точно с конкретната ситуация. Например предупреждава за катастрофи, препятствия на пътя и други важни за пътуването информации.

След обиколките из малките пътища на Средна гора излизам на магистрала „Тракия“ и се наслаждавам на множеството асистенти, които имам на разположение. Адаптивният круиз контрол функционира между 30 и 210 км/ч, а при критична ситуация може да спре сам. Системата прожектира на хедъп дисплея навигацията и знаците.

Гамата от plug-in хибридни модели от гамата BMW Серия 5 е значително разширена. Новите BMW 530e Седан и BMW 530e xDrive Седан предлагат последно поколение технология eDrive.

Новото BMW 545e xDrive Седан с шестцилиндров бензинов двигател ще добави нов водещ модел в горната част на приставката хибридна гама. Първите plug-in хибридни модели Туринг - BMW 530e Туринг и BMW 530e xDrive Туринг - също правят своя дебют. С пет PHEV модела гамата на BMW Серия предлага най-голям брой plug-in хибридни модели в портфолиото от модели на BMW Group.

Въвеждането на 48-волтовата технология Mild-Hybrid при всички четири- и шестцилиндрови двигатели осигурява още по-спонтанни реакции и по-висока ефективност благодарение на 48-волтовия стартер/генератор с допълнителна мощност от 8 кВт/11 к.с. за подпомагане и разтоварване на двигателя с вътрешно горене.

Всички версии на новата Пета серия са оборудвани стандартно с 8-степенния автоматик Steptronic.

Накрая пристигам в една от най-модерните и авангардни български изби „Драгомир“, край Пловдив, видяла бял свят в началото на пандемията. Както казах и в началото, семейният бизнес на Наталия Гаджева и Константин Стоев е достоен да се впише на световната карта. А на мен в главата ми изниква въпросът: „Колко кашона от тяхното изключително омайно вино може да събере багажникът от 530 л на седана?!“. Този път пропуснах да направя този тест, но имам вече следваща цел.

Снимки: BMW България