fbpx Новото чешко оръжие - съвременна практичност | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новото чешко оръжие - съвременна практичност

Новото чешко оръжие - съвременна практичност

 

Два месеца преди официалната премиера на Skoda Rapid по време на провеждащото се в момента автомобилно изложение в Париж, строените автомобили ни очакват на паркинга на виенското летище. Преди всички ще можем да направим първи тест на новото оръжие на чешкия производител. Избираме 7-степенната автоматична скоростна кутия DSG, която е стандартна за бензиновия 1.4 TSi мотор. Навигацията ни извежда по посока Братислава, където е крайната ни точка вечерта, като маршрута минава в кратка отсечка по магистрала, а след това нарочно започва да се вие през кокетни австрийски села и тесен планински път. Моторът дърпа здраво и много бързо достигаме до разрешената магистрална скорост от 130 км/ч. Усещаме стабилното поведение и сигурност. Окачването е много добро за този тип пътуване. Изпреварванията стават с лекота, като се усеща, че моторът има още потенциал. Когато по-късно пътувахме по тесните със завои пътища, се усети немския, „по-твърд” характер на автомобила.

 

 

Името Rapid е познато още от 1935 г. след което през 1983 се появява отново, а днес базираната на удължената платформа на Volkswagen Polo Skoda представя новото лице на марката, с амбицията да стане най-важният модел и да достигне 1,5 млн. продажби до 2018 г.
Rapid допълва моделната палитра на марката, като се позиционира между грaдската Fabia и по-голямата Oktavia.

 

Въпреки, че Rapid не от моделите, които те карат да възкликнеш от възхищение като дизайн, изглежда модерно и напълно в духа на съвременните автомобили. Той представя новата идентичност на марката и новият корпоративен дизайн на предпазната радиаторна решетка, която ще виждаме от тук нататък. Ръбовете и острите линии стоят елегантно и прецизно изпипани. А разположението на светлините за мъгла и фаровете напомня на детелина.
Rapid е конструиран така, че да хареса на всички, така че да го възприемеш веднага без да търсиш дефекти или да кажеш „това можеше да го направят така”. Той е от онези автомобили, които са проектирани да бъдат удобни и в пълна степен да отговарят на нуждите на средно статистическо семейство (дори и в България).

Следвайки принципа на марката Simply Clever, моделът има 19 малки нововъведения, които правят съжителството с автомобила наистина по-лесно. Пример за това е квадратната чистачка за сняг и лед, която се закрепва във вратичката на резервоара. Под пътническата седалка има място за светлоотразителната жилетка и така не е нужно всеки път да я подмятате някъде в багажника. Много практични са постелките с две лица - от едната страна повърхността е мокет, а от другата с гума – така са много удобни през различните годишни сезони. Във вратата пък има малко контейнерче за боклук, така че опаковките от вафли или разни билетчета да не се мотаят навсякъде. Специалната поставка за телефон или i-pod също е много практична, а около нея има достатъчно място и за други предмети. На много места автомобила има и още ниши и мрежички за дреболии. Централната кутия играе роля и на регулируем по височина подлакътник. На задните колани има специални стойки, за да се достигат по-лесно. Седалките са широки и удобни, като има възможност и за спортен вариант.

Към удобствата за едно семейство ще прибавим едно от най-сериозните - багажникът. Rapid предлага наистина огромен обем от 550 литра. Това обаче, което е най-хитро е, че въпреки че е седан, вратата на багажник се отваря като при хечбек, заедно със задното стъкло. Това дава изключително лесен достъп до дъното на големия багажник.

Rapid се предлага с добър избор мотори. Може би предпочитанията на клиентите ще наклонят везните към четирицилиндровият бензинов 1.2 TSI - 85 или 104 к.с. както и турбодизеловия мотор 1.6 TDI -104 к.с. Впечатляващи са данните, които дава производителя по отношение на разхода на гориво, което днес вече е много сериозен фактор при избора на автомобил – бензиновите мотори могат да достигнат разход от 4,2 л./100 км, а дизеловите едва 3,7л.

Една от силните страни на новия семеен седан ще е конкурентната цена, която за Европа ще е около 13 хил. евро., а продажбите ще започнат от края на октомври. В България моделът също се очаква в най-скоро време да пристигне.

 

 

Facebook коментари