fbpx Новото електрическо Renault ZOE - да изминеш повече от очакванията (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
не

Новото електрическо Renault ZOE - да изминеш повече от очакванията (тест драйв)

Обичам Балкана и то от северната му страна - на Троян и Габрово. Харесвам балканджиите – строги и твърди хора, но с широки души. Никога няма да те оставят в планината. Харесвам къщите им през лятото, потънали в зеленина и водопади от цветя, а дървата за огрев за следващата зима, започват грижливо да се цепят и редят. След обилните пролетни дъждове въздухът трепти. За да не нарушаваме тази природна идилия пътуваме от София към централна България с новото 100% електрическо Renault Zoe, което обещава, че ще измине 395 км с едно зареждане на батерията. Звучи повече от обещаващо, но все пак имам да измина почти 100 км по магистрала Хемус, а не ми се кара с 90 км/ч, за да пестя батерия. Един автомобил е, за да имаш пълен комфорт, а не само да се води „градски“ и да не смееш да излезеш извън града с него.

 

Спомням си първото поколение на Zoe преди 8 години, когато изминаваше 150 км, ама реално бяха 100 и беше страхотно. След това по данни изминаваше 300 км, но и те бяха реално около 250 км и някак все още ми липсваше усещането, че карам „нормален“ автомобил. Сега имам да измина 165 км до крайната ми дестинация в с. Валевци, Севлиевско.

На магистралата шофирам с около 120 – 135 км/ч. Максималната възможна скорост е 140. Усещам много добра стабилност. Двигателят е с мощност от 135 к.с., които перфектно поддържат скоростта. Батерията с увеличен капацитет (Z.E.50). Двигателят има въртящ момент от 245 Nm, който позволява ускорение от 80 до 120 км/ч за 7,1 секунди, което дава сигурност при изпреварване. Достигането до 100 км/ч става за по-малко от 10 секунди, а за града най-важното е, ускорението до 50км/ч (най-честото), което става за 3,6 сек. Така може да се изстреляте на светофар, например и наистина да ви дишат праха доста по-мощни машини.

 

И като говорим за ускорение и батерия важният момент е зареждането й. Combo щепсела в новото Renault ZOE, който се намира под логото на предния капак дава достъп и управлението на зареждането при всякакви ситуации.

 

Свързан към обществена зарядна станция с мощност 11 kW, новото Renault ZOE възстановява до 125 километра пробег за 2 часа. Горе-долу толкова ще ви трябва и за една разходка из мола. В къщи може да заредите батерията от 0 до 100% за 9 часа и половина с помощта на станция Wallbox (7 kW), която в момента е подарък от партньорите Eldrive при закупуване на новото Zoe + ваучер за зареждане (общата стойност на подаръка е 6500 лв.). Около 300 километра пробег се зареждат за 8 часа. Така през нощта сте заредили колата.

Аз често използвам вечер да пазарувам в Кауфланд, където има зарядна станция с мощност от 50 kW, и в случая за 30 минути докато съм в магазина, ZOE възстановява енергия за около 150 километра.

 

Докато пътувам, слушам специално подбрана от екипа на Рено България музика, която варира от фънк през латино и дзен. Усещането ми е прекрасно, още повече, че автомобилът е изключително обезшумен и няма нужда да усилвам звука, с което от наслагването на различни звуци да ми бръмне главата. Всичко е много ефирно. Разглеждам интериора.

Новото Renault ZOE въвежда 10-инчов дисплей на арматурното табло като дава данните от екометъра, който насърчава екологични навици на шофиране, навигация, оставащи километри. Така е конструиран, че имаш усещане за 3D дълбочина.

Нов за Zoe е и 9,3-инчовият мултимедиен дисплей със сензорен екран на централната конзола, който дава достъп до всички навигационни и развлекателни услуги. Той вече е познат от новите Captur и Clio и определено се доказва, че е много по-удобен и придава много по-модерен стил на цялото купе.

 

От него се контролират основните настройки на автомобила, а системата Renault EASY LINK например вече показва наличието на станции за зареждане на батерията в реално време. Той също така позволява на потребителите да свързват своите смартфони и използват приложения чрез Apple CarPlay и Android Auto.

Нов е и скоростния лост, украсен с логото "Z.E.", който наподобява джойстик и е много лесен за управление. Той е освободил повече място за предмети - държачите за чаши, разположени под него побират бутилки и кенове, а мястото за смартфон дава възможност за безжично индуктивно зареждане.

 

Отварям специална скоба за тапицерията на седалките. За ниво на оборудване Zen те са от 100% рециклирана тъкан. За тях се използва традиционния процес на производство на кардирана прежда, който създава качествен материал "без топене" или химична трансформация. Тази прежда е направена от скрап на предпазни колани и пластмасови отпадъци (PET). Използването на рециклирана кардирана прежда е за първи път в автомобилната индустрия, а производството му намалява СО2 емисиите с над 60%. На допир са много приятни.

 

Пристигам в красивата, разположена край река Росица горска резиденция Bedouin, която е на 3 км от крайната ни дестинация. Поглеждам към километрите и виждам, че имам още 120 налични електрически километри. Определено съм впечатлена. През цялото време съм шофирала така, както и с всеки един друг конвенционален автомобил, без мисъл за пестене на „гориво“. А отсечката от края на магистралата до Севлиево е достатъчно натоварена, за да изисква понякога скоростно изпреварване, което съответно бързо „яде“ километри. Тук допълвам, че ако човек почне да закъсва новият режим на шофиране, наричан „режим B“, мощно рекуперира енергия и дори позволява намалена употреба на спирачния педал. Той е удачен най-вече при градско каране, но с него може да спечелите една дузина километри, достатъчни да ви закарат до зарядна станция.

И накрая идва най-важният въпрос за цената. Все още е трудно да приемем, че за подобен компактен автомобил трябва да дадем без малко 58 хил. лв. Въпреки, че 100 изминати километра, при зареждане на дневна тарифа, струват само 2,70 лв. и реално до крайната ми точка стигнах за малко по 5 лв. и въпреки, че в града не плащам за никакви зони. Вярвам обаче, че след няколко години и технологиите и цените ще имат други измерения и подобни автомобили няма да бъдат моден лукс.