fbpx Новото измерение на практичността | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новото измерение на практичността

Honda Civic Tourer

Новото измерение на практичността

Спомням си, че когато през 1987 г. с моите родители предприехме едно запомнящо се пътуване към „капиталистическа“ Европа със семейната Лада, трябваше да приготвим в багажа си само най-необходимото. Място за повече нямаше! Тогава с яд си мислех – абе, защото не ги правят по-големи тези багажници! На връщане от Швейцария държах торбичката с новозакупени обувки в скута си, защото наистина нямаше къде да ги съберем...

В днешно време, когато животът ни е почти зависим от все повече удобства, е немислимо, когато тръгнем на път да не се лишаваме от тях. И много често само за един уикенд събираме багаж като за две седмици. Но, нека да има, ами ако потрябва? Няма да го влача на гръб, нали колата го носи?

Това си помислих, когато видях огромния багажник на Honda Civic Tourer – цели 624 л. От тях 117 л са супер хитро организирани под пода – там може да съберете най-важните неща, така че да не бъдат изложени на директен показ, а освен това и по-здраво укрепени. В тази специална ниша скрих и лаптопа си, без да се притиска излишно от другите багажи. Ако пък ще пренасяте пък по-сериозен товар, сгъвате задните седалки и имате 1 668 л (до тавана), предостатъчни за всякакво пътуване. Ще можете да пренесете и фурна или пералня, ако сте се сдобили с нов уред. Не са за пропускане и двете удобни дръжки на багажната врата, с които дори и жена лесно я затваря.

Въпреки този товарен аспект на автомобила и определението Tourer, което на български веднага го превеждаме комби или съвсем на разговорно „товарно муле“, автомобилът не е изгубил нищо от красивата си спортна визия, нахакания характер на градско юпи и излъчването на висока класа возило. Всъщност, в Европа турер модификациите завземат все повече превес именно заради голямата си практичност, без да имат компромис, в която и да е останала част от същността си. Профилът е много елегантен, ясно устремен напред, което пък осигурява много добра аеродинамика и намален шум. Линията на тавана се снишава към задната част, която допълнително се подсилва от хромираните рейки. Вградената в задната врата дръжка високо горе оптически изчиства визията и дори изпъква усещане за купе.

Фаровете силно са обхванали цялата предна част, а задната буквално са я опасали.

Когато мой познат влезе в купето, първата му реакция беше - „Космос!“. Не съм била в космически кораб, но си мисля, че изглежда точно така. В представите ни е точно тази визия наподобява на нещо, което не се среща всеки ден. Целият панел и табло са ориентирани към шофьора. Бордовата информация е на нивото на очите, но леко вдясно, но това не отклонява погледа. Там се проектира и образа от камерата за обратно виждане.

Седалките са много удобни, спортен тип, като добре обхващат тялото. Те отлично кореспондират с хромовите спортни педали. Хромирани линии опасват вентилационните отвори и скоростния лост.

Honda е пословична с добрата си возия и сигурно поведение на пътя. Civic Tourer е първият автомобил в света с адаптивна система на амортисьорите. Тя автоматично разпознава пътните условия и напасва задното окачване. Затова когато стрелката на километража непослушно се катереше в дясна посока, стабилността, която усещах беше много добра. С активиран режим Comfort по-мекото возене е истинско удоволствие. Системата предлага и режим Dynamic, за повече кипеж в кръвта, като втвърдява амортисьорите и определено адреналинът се покачва.

 

Civic Tourer се предлага с два мотора – дизелов 1.6 i-DTEC или бензинов 1.8 i-VTEC. Новият дизелов двигател, с който бе оборудван тестовия модел, е първият от поколението Earth Dreams Technology, който серийно се вгражда за Европа. Той е и най-лекия в своя клас, осигуряващ 300 Nm и ниски вредните емисии - само 99 g/km. При него борбата с килограмите се оказва много успешна. Всички елементи са оптимизирани - алуминиевият блок тежи с 47 кг по-малко от този на 2.2 литровия агрегат, дебелината на цилиндровите страници е намалена с 1 мм, и в допълнение са използвани и по-леки бутала и биели.

Цената на модела започва от 47 хил. лв. като има възможност и за данъчен кредит.

 

 

Facebook коментари