Новото KIA Rio - сериозният играч в В сегмента

етикети: 

 

Навлизайки в своето четвърто поколение, новото KIA Rio ще предложи на клиентите от B-сегмента привлекателен пакет от предимства: интересен нов дизайн, висока степен на практичност и удобство, най-висок клас технологии за сигурност, нови функции на свързаност усещане за модреност и в същото време не прави революция във визията си, защото както е известно класическите линии и форми остават за дълго време в съзнанието на потребителя. 

Новият, усъвършенстван екстериорен и интериорен дизайн на Rio е разработен в дизайнерските студия на KIA в Германия и Калифорния, в тясно сътрудничество с основната дизайнерска база на компанията в Намянг, Южна Корея.

 

Отличителният белег на марката - радиаторна решетка тип „тигрова нос“, е по-тясна, на с блестящо гланцово покритие. Фаровете имат нов дизайн, по-изваяна форма и са станали по-елегантни, но в същото време са по-скосени на вид, което им придава по-динамична линия и имат нов тип U-образни LED светлини. Предните фарове за мъгла са вградени по-високо в предната броня за разлика от позицията им при третото поколение на модела и така осигуряват по-добра осветеност.

 

Задната част на новото поколение се характеризира с вертикална позиция на задното стъкло, по-къс надвес и LED стопове в нова, атрактивна форма за по-уверен и стабилен външен вид.Задният надвес е по-къс, а LED стоповете са в нова форма.

 

Новото Rio e с удължен преден капак и преден надвес, с 10 мм по-дълго междуосие (достигащо 2580 мм), по-тясна, отвесна C-колона и по-скосен заден надвес. Като цяло новият модел е с 15 мм по-дълъг от своя предшественик (до 4065 мм) и с 5 мм по-нисък (до 1450 мм). Прави, ясно очертани контури оформят вратите на автомобила, като му придават по-издължен вид и още по-уверено излъчване.

 

В интериора правите линии, които рамкират таблото, създават усещане за простор в салона, който е наличен и в реалност. Пространството за краката е нараснало, както и това за раменете на пътниците.

 

 

 

Централното таблото е ориентирано към водача, решение, като на него е разположена новата информационно-развлекателна система с с 5” или 7” много чувствителен на допир екран с висока резолюция, от който се контролира аудио системата, както и на системите за навигация и свързаност, както и камера за обратно виждане. Модерната визия се допълва от елементи с черен пиано лак и метални акценти.

 

Багажното отделение предлага един от най-добрите в сегмента обеми като е увеличен с 26 л спрямо предното поколение и сега е 325л, а добрата му оформеност го прави практично за събиране на много багаж.

 

Хечбекът се предлага от гама бензинови и дизелови двигатели. В тон с новата тенденция за намаляване на обема на двигателите, моделът излиза на пазара с новия турбо бензинов с директно впръскване 3-цилиндров 1,0л T-GDI/120 к.с.

Тестовият модел бе с бензинов 1,2л./84 к.с., който демонстрира много добро поведение за възможностите си, като дори по-малкото конски сили трудно могат да се усетят. При смесено пътуване по магистрала, първокласен път и градско движение средният разход бе 6,2л/100 км.
Rio се предлага и с бензинов 1,4л/100 к.с. с 6-степенна скоростна кутия, като същият мотор има и вариант на 4-степенна автоматична скоростна кутия.
Дизеловият вариант е 1,4/90к.с.

 

Rio e пълно с технологии и системи за сигурност – той е първият автомобил в B-сегмента с функция за автономно аварийно спиране (AEB) с разпознаване на пешеходци. AEB се съчетава с Предупредителна система за напускане на лентата за движение (LDWS). Освен това е оборудвано със система за управление стабилността на автомобила (VSM) с ESC, която осигурява стабилност при спиране и навлизане в завои, като отчита загуба на тяга и автоматично включва ESC, помагайки на водача да запази траекторията на автомобила. Допълнително има и Hill Assistant Control, системата подпомагаща потеглянето при наклон, Cruise control, с ограничител на скоростта.

Цените на новото Rio започват от 22 980 лв. и достигат до 35 хил. лв в най-високото ниво на оборудване ЕХ.

 

Моля коментирайте