fbpx Новото Peugeot 208 – просто WOW! (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новото Peugeot 208 – просто WOW! (тест драйв)

Първата ми среща с новото 208, извън сценичните прожектори и продуктовите ПР снимки, е в най-мъгливия и сив ден тази есен, когато ти се отщява да правиш каквото и да е. Обаче в мига, в който виждам трите жълти автомобила, все едно слънцето изгрява в „Аз”-ът ми и настроението коренно се променя.

 

„Давай, лъвче, да бягаме от тази София, че душата и дробовете ми се задръстиха”, си мисля, докато нетърпеливо мятам малкия куфар в багажника и се настанявам зад волана. Леле, ама страхотно е! Очите ми попадат първо на впечатляващото и за първи път в този клас автомобили 3D виртуално табло, което ме прави част от четвъртата дигитална революция и с гордост изпъвам рамене заради българската следа в него: „И ний сме дали нещо на автомобилния свят” . Аз, лично, в конкретния случай нищо, но българският екип на Visteon в София разработва този 3D Blade дисплей, който се внедрява стандартно във всяко 208 от второ ниво на оборудване. Ще се опитам да ви го обясня, защото от снимките много не може да се разбере и просто трябва да се види и усети.

 

Дигиталното табло се състои от 10.25 инчов TFT LED екран с висока резолюция за задния план и 7 инчов TFT LED екран за  предния план. Изображения се проектират на полупрозрачно огледало, а инструменталният панел създава 3D проекция с 15 мм приблизително разстояние между предното и задното изображение. Цветовете и темите на 3D анимациите могат се конфигурират. Резултатът на дълбочината наистина е впечатляващ. Експертите твърдят, че това табло ускорява реакцията на шофьора с половин секунда. При шофирането това означава много. Установявам, че когато истинското слънце изгрява в планината всичките цифри и знаци се виждат отлично.

 

Докосвам материите и усещам колко са приятни, визуално също. Седалката много добре ми пасва. Единствено в купето е леко по-малко по-камерно, сравнявайки го директния конкурент новото Renault Clio.

Двигатели за всеки

Пътуваме по магистрала „Струма”. Колата ни е с бензиновия PureTech 100 S&S със 100 коня и 6-степенна ръчна скоростна кутия. На една права отсечка натискаме педала и стигаме до 175 к.с., повече не може. Ама трябва да си пълен ненормалник, за да караш тази кола така. Концепцията й е друга. Затова се кротваме на 130-140 и всичко си идва на мястото. После по първокласния път, когато изпреварвам се налага да свалям на по-ниска предавка, но реакцията не е притеснителна. Свиквам с този начин на модерация.

 

Нещата обаче много се променят, когато сменяме автомобила. Отправям се на самотна разходка от Сапарева баня към Паничище със същия мотор, но с автоматична 8-степенна скоростна кутия. Великолепно поведение по завоите, много добро набиране по стръмното, усещане за стабилност и сигурност. Мисля си, че това ще е най-добрият вариант. А, да добавя, че това е 3-цилиндров двигател. Със сигурност  всички „разбирачи”, които вият, че тези двигатели са осакатени, няма да го разпознаят.
Другите бензинови версии са PureTech 75 к.с. S&S BVM5, както и PureTech 130 S&S. Дизеловото предложение е 1,5-литpов, 4-цилиндpов BlueHDi 102к.с.S&S, 6-скоростна ръчна кутия. Лично аз очаквам да тествам една от най-интересните версии – изцяло електрическото Peugeot 208, за което обещават, че ще може да измине 340 км с едно зареждане и което ще е налично у нас още януари 2020 г. Тогава подробно ще разкажа за него.

 

Модерни системи

За новите автомобили в малкия клас вече е нормално да си присвояват функциите от големите. В 208 е наличен адаптивен автопилот, Stop&Go с EAT8 (или Автоматичен автопилот с функция Stop & Go), който поддържа дистанцията спрямо предния. В задръстването например автомобилът рестартира автоматично, ако спирането е продължило по-малко от 3 секунди. Ако сте спрели за по-дълго само леко „чуквате” педала на газта или на бутона върху волана и функцията се възобновява. Най-новата система за автоматична спирачка за безопасност отчита пешеходци и колоездачи денем и нощем от 5 км/ч до 140 км/ч и предупреждава при риск от сблъсък. На немалка част от моите приятелки ще им бъде много полезна функцията Full Park Assist, която автоматично управлява посоката, ускорението и спирачната система при заемане и освобождаване на паркомясто. Налични и са и още дузина системи като разпознаване на знаци, автоматично превключване на дълги и къси светлини, следене на мъртвата точка, електрическа паркинг спирачка.

 

Дизайн, дизайн и пак дизайн

 

Французите определено залагат на дизайна и резултатът е видим. Дори и върлите противници на френските автомобили не могат да се изкривят и да не признаят, че тази малка кола е впечатляваща и гони стандартите на луксозния клас.
Peugot 208 е напълно нов, въпреки, че е следващо поколение на модела, изглежда супер модерно и ще бъде такъв и след четири години. В абсолютната тишина на Рила седим и се гледаме с жълтия Metallic Faro лъв. По-скоро аз му се възхищавам, той леко мърка. Новото поколение е по-дълго, по-широко и по-ниско в сравнение с предходното. Изглежда много по-спортно и нахъсано.

 

Отпред е абсолютно разпознаваем заради голямата елегантна решетка и трите лъвски нокътя във Full LED предни фарове. А в острата линия на дневните се крие силата на зъбите на ревящ лъв.

 

В профил, скъсено предно стъкло е дало възможност за развитие на по-дълъг, изваян преден капак. За да подчертае спортния външен вид, силно наклоненото малко странично стъкло е идеално изравнено с арката на задното колело. Версиите GT Line и GT са с уширения на арките на колелата.

 

В задната част изпъква черната лента, която преминава през целия капак на багажника и свързва светлините, които отново са интегрирали  следите от трите нокътя. Видимостта им е отлична както през нощта, така и през деня.

 

И докато му се нагледам ме наобикалят още два лъва – единият в червен Elixir с цветен лак. Третото ново цветово предложение за модела е СинVertigo с тройно покритие, заедно с  наличните досега.

 

Преминала съм младежката възраст, но това Пежо ме накара да се усещам като в студентските си години – светът е мой и морето е до колене. Хората ми се възхищават, обръщат глави, събирам лайкове навсякъде – какво повече?!:) Много емоционално ме притисна този малък, жълт лъв. Дори и в най-сивият ден животът може да е WOW!

   

Базовата цена на новото Peugeot 208 започва от 24 577 лв и достига в най-скъпата си версия до 41 517 лв. Електрическата версия започва от 63 908 лв.

снимки: авторът и peugeot.bg