fbpx Новото Peugeot e-3008 – заряд за 700 километра красота (тест драйв + видео) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

София - Кан, Франция

Новото Peugeot e-3008 – заряд за 700 километра красота (тест драйв + видео)

Докато самолетът ни се приземява към големия залив на Френската Ривиера, блестящ на пролетното слънце, си мисля как това парче земя има световна слава и събира елита на звездите, без всъщност природата да е нещо невиждано. Та дори няма плажове като хората! Но има някакъв уникален дух, който привлича като магнит богати, ултрабогати и съвсем обикновени, средностатистически хора. Но всички те еднакво биват омагьосани от френския начин на живот - лежерното спокойствие на Cote d'Azur (Лазурния бряг), естетика и финес, съчетани с доза еклектика и онова усещане, при което се усмихваш и заедно с чашата шампанско или пастис в 5 следобед на Promenade des Anglais в Ница (един от най-световните булеварди!) си казваш: "C'est la vie!"

Два часа по-късно в Кан наистина се убеждавам, че животът е много красив при първата ми среща с новото напълно електрическо Peugeot e-3008. Следобедното слънце се оглежда в прекрасните "лъвове", строени на летището за малки самолети, които ни очакват за пътуване из Ривиерата, където тече международният медиен тест на новия модел на марката, а аз съм един от двамата български журналисти, които сме част от него.

Динамичен фастбек дизайн

Очите ми са привлечени от фантастичното синьо Obsession Blue, което кореспондира с лазурното синьо на морето и което леко се променя към тюркоазено зелено спрямо светлината. Доближавайки се, оставам изненадана колко е голям автомобилът, въпреки че изглежда компактен и с аеродинамична форма в профила – дълъг е 4,54 м, широк 1,89 м, висок 1,64 м, с 4 см повече от мен. PEUGEOT E-3008 е първият модел, разработен върху новата платформа STLA Medium на Stellantis, върху която ще бъдат изграждани и следващите електромобили. Самата архитектура на платформата допринася за динамика чрез максимално използване на леки и твърди материали и чрез снижаване на центъра на тежестта на автомобила, благодарение на това, че еднослойната батерия е идеално разположена възможно най-ниско между колелата. Всичко това го усещам по-късно, когато пътувам по тесните завои в планината на Прованс и дори на задната седалка пътникът се чувства комфортно.

Предните фарове са с LED технология при всички версии. E-3008 GT е стандартно оборудван с новата Pixel LED технология на PEUGEOT, която автоматично адаптира лъча на фаровете към пътните условия, като осигурява оптимално осветление, без да заслепява отсрещните. Убедихме се в това по време на нощен тест в крайбрежната зона на Кан и съседното селище. Осветлението и на двете страни на пътя е отлично и при първото разминаване очаквам насрещният да ми премигне (типично по български), че съм забравил дългите, но явно не го заслепявам.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ina Georgieva (@ina.georgi)

 

Профилът подчертава скосяването линия на фастбек линията с "плаващ" спойлер. Тази иновативна характеристика подобрява извивката на каросерията и същевременно оптимизира аеродинамиката (Cx 0,28). Скриването на уплътненията на страничните стъкла във вратите придава гладък дизайн на профилите на автомобила. Броят на декоративните елементи по каросерията е намален и всички хромирани части са премахнати. В автомобила няма въобще хром.

LED нокти

Щедрата задна част на новия E-3008 предлага обаче динамичен стайлинг, подчертан от емблематичния светлинен подпис във формата на 3-те лъвски нокти - в 3D формат при версиите GT. Въпреки наклона, пространството на втория ред е напълно достатъчно - двамата ми колеги се събират съвсем нормално, а за жена с моя ръст е повече от комфортно. Багажникът предлага 520 литра пространство, което е идентично с предходната версия на 3008. Цялата картина се допълва от 19- или 20-инчови джанти с модернистичен, геометричен дизайн, които съдържат новото лого на PEUGEOT в центъра.

Изцяло нов интериор - за първи път извит екран

Голямата промяна е в интериора, който е напълно нов, но все така кореспондира отлично с идеята и визията на екстериорния дизайн. Първото впечатление е от новия плаващ, извит 21-инчов HD панорамен сензорен екран, който се простира от левия край на бордното табло до централната конзола. Разположен с цел оптимална ергономичност, той е леко извит към водача, като същевременно остава напълно достъпен за спътника. От лявата страна, над компактния волан, инструменталният клъстер извежда цялата информация, свързана с шофирането (скорост, мощност, системи за помощ на водача, енергиен поток). От дясната страна, в центъра на бордното табло се управлява климатика, навигацията, системите за медии/свързаност и др.

При версията Allure на E-3008, новият PEUGEOT i-Cockpit® се състои стандартно от два 10-инчови дигитални екрана, интегрирани в един панел на панорамния дисплей, осигуряващи същия "плаващ" ефект като 21-инчовия панел. Версията GT е с 21-инчов екран като стандартно оборудване.

"Плаващият" ефект се постига от амбиентното LED осветление в цялата предна част, което фантастично обрамчва от врата до врата, като може да избирате между 6 различни нежни цвята. Чудехме се дали това осветление не дразни вечерта, но се оказа, че очите го възприемат съвсем нормално.

Нова централна конзола

В централната част на бордното табло са разположени т.нар. наречените i-Toggles, сензорни бутони с възможности за персонализация, които могат да бъдат програмирани за бърз достъп до 10 от предпочитаните функции като обаждане на предпочитан контакт, стартиране на навигация до често използвана дестинация, приемане на любима радиостанция, задаване на идеалната температура на климатика и др.

Централната конзола е просторна, отворена и изчистена във формата на бумеранг, като така увеличава пространството, налично за съхранение на вещи и за пасажера. Това е постигнато чрез преместване на управлението на автоматичната скоростна кутия на бордното табло, както и бутона стоп/старт. Купето на новия E-3008 предлага 17 различни места за съхранение на вещи с общ обем около 34 литра, а цялостният светъл простор се допълва от големия панорамен покрив.

Еко материи и супер удобни седалки

Новите предни седалки комбинират текстил и ефект на кожа при Allure и Alcantara и ефект на кожа при GT. Седалките са с ергономичен дизайн и пяна с висока плътност, както и адаптивни странични опори, които се надуват и спадат по електрически път, за да се адаптират идеално към тялото. 
Предните седалки са носители на отличието AGR (Aktion für Gesunder Rücken), връчвано от Германската асоциация на лекарите и терапевтите, която насърчава проучванията за превенция на болките в гърба. При версия GT са с вентилация и масаж, а задните седалки са с подгряване.

Звукоизолацията е отлична и може да бъде допълнително подобрена чрез опционални ламинирани предни стъкла, съчетани с висококачествена аудиосистема Focal® Premium Hi-Fi, която въвежда и иновативния режим на слушане "Front-Optimised" (оптимизация напред), който превръща първия ред в сцена на живо. Тестваме го в хангара, където е статичното представяне на модела и аха залата "гръмне" от звука, който обаче при нас в купето е отличен.

Колко ще мина?!

И идва най-важният момент за един електромобил - "Колко ще измине с едно зареждане? Ще стигна ли до морето?!". Е, този път ще стигнете до морето и то българското. Проектиран от самото начало като електрически автомобил, новият e-3008 разполага с гама от 3 изцяло електрически силови агрегата:
- Пробег от 525 км, 2-колесно задвижване, 210 к.с./157 кВт
- Dual Motor с пробег от 525 км, 4-колесно задвижване, 320 к.с./240 кВт
- Long Range с пробег от 700 км, 2-колесно задвижване, 230 к.с./170 кВт

Всичките тестови модели са от първата версия. За тази, която ще изминава цели 700 км и на практика ще е най-добрата в класа, трябва да почакаме още малко. Когато сядаме в колата, батерията ни е заредена на 80% и имаме налични 405 км. Маршрутът ни е 120 км по планински и крайбрежен път на Ривиерата. Обръщам специално внимание, че във Франция има нулева толерантност по отношение на превишена скорост и невидими камери и полицаи дебнат навсякъде. Затова и всички карат по правилата. При всяко превишаване на скоростта над допустимата, системата ни сигнализира звуково – дразнещо е, но го оставяме нарочно, за да не се увлечем и да "изгорим" с едни минимум 100 евро за 3-4 километра отгоре.

Като прибавим и колоездачите, които буквално имат повече права от шофьорите, всеки ги пази като безценно национално богатство (а те дори не се замислят да се свият на пътя), на доста места буквално пълзим със скорост от 20 – 25 км/ч. Обаче тук, по Ривиерата, някак всички са спокойни, никой не те пришпорва. Чак ми става съвестно, когато виждам в огледалото назад бус, който явно бърза, но въпреки това не ме пресира (камо ли да прескочи), че човекът има бизнес да гони. На едно удобно място намалявам, давам един мигач и го пускам да ме изпревари. За кратко имаме и магистрала, където максималната допустима скорост е 110 км/ч.

500 км автономност - напълно реално

Е, при цялата тази условност, изминаването на 500 км с една батерия е напълно реално. Просто това е реалността от живота в този край на Европа. В края на пътуването ни, при положение, че сме се сменили трима шофьори и всеки има свой стил на каране, резултатът беше 15,2/100 км кВтч. За този относително голям SUV с трима пътници на борда (двама мъже и аз) и доста ветровит ден (респективно насрещен вятър), цифрите са много добри. Постигането на 500 км автономност при нормално каране, още повече в този „френски стил“, е абсолютно реално. Батерията на автомобила е с гаранция 8 години (или 160 000 км) при 70% от своя капацитет на зареждане. 3008 има и функция за 3-степенно регенеративно спиране, която се командва от пера зад волана.

Куплунгът за зареждане има конектори Mode 2/3 (променлив ток) и Mode 4 (постоянен ток). За зареждане с променлив ток са налични два вида бордови зарядни устройства, за да отговарят на всички нужди на клиентите и решения за зареждане – трифазно зарядно устройство 11 кВт като стандартно оборудване и 22 кВт като опция. За зареждане с постоянен ток на супербързи зарядни станции, конекторът Mode 4 приема мощност до 160 кВт, което позволява стандартната батерия да се зарежда от 20% до 80% за 30 минути при версията със стандартен пробег и за по-малко от 30 минути при версията с дълъг пробег Long-Range.

Новият 3008 ще се предлага и с бензинови хибридни и Plug-In хибридни двигатели, които ще бъдат въведени на по-късен етап. 

И тъй като автомобилите вече в голяма степен са дигитални, PEUGEOT i-Connect® Advanced, стандартно оборудване за E-3008 GT предлага свързана навигационна система TomTom, която включва функция "trip planner". Тя планира пътуванията оптимално, за да увеличи максимално пробега и да улесни зареждането. За да изчисли идеалния маршрут, системата взема предвид широк набор от информация като разстоянието, нивото на зареждане на батерията в началото, желаното ниво на зареждане на батерията при пристигане, скорост, консумация на енергия, трафик, тип път, наклон и разбира се дава възможните точки за зареждане. На по-късен етап ще има интегриран и Peugeot Chat GTP. В момента е още в период на тестване, но все пак ни го демонстрират в статичен модел 408 – "разговорът" с колата тече отлично и дори съм учудена, че AI разбира и отговаря на експерта, който го разпитва на английски със силен френски акцент.

Така Peugeot демонстрират, че са готови за новата ера на реалността. Декларират, че ще предложат най-широката гама от електрически автомобили в Европа още през 2025 г., а до 2030 г. 100% от продажбите на марката в Европа ще бъдат на електрически автомобили. Дали това ще се случи - остават ни по-малко от 6 години, за да видим. Днес обаче новото е-3008 категорично издига марката на следващо ниво в цялостното й представяне с визия, която ще размести парадигмата в електрическата мобилност.