Н.Пр. Д-р Хасан Бармауи Почетен консул на Хашемитско Кралство Йордания:Йордания е вашата врата към арабския свят


Йордания е подписала много световни споразумения и е член на световната търговска организация. Има облекчен търговски режим и работи с цял свят. Йордания е асоцииран член на ЕС в зоната близкоизточните държави. След подписването на договор със САЩ за свободна търговия оборотът се увеличава значително. И ако до 97 г. той е бил около 10 млн. долара, през 2007 г. е около 2 млрд. долара. Кралство Йордания е конституционна монархия. Трите власти - изпълнителна, законодателна и съдебна са в ръцете на Негово Величество крал Абдулла II Бин Ал-Хусейн. Той назначава министър-председател, който е упълномощен да избира министри. В Йордания има парламент, който се избира на 4 години. В политическия живот участват 35 партии, включително и партия на жените. И въпреки че 90 % от жителите изповядват исляма, са защитени интересите на всички религии.
Почетното консулството на Йордания в София вече има четиригодишна история. Н.Пр. Д-р Хасан Бармауи е акредитиран от краля на Йордания Н.В. крал Абдулла за почетен консул на Кралството у нас.
Д-р Бармауи е завършил УНСС в София през 1987 г.
от където получава и докторска степен по икономика. Говори перфектно български език. Вече 28 години живее в България и тук е създал своето семейство. Той е председател на българо-йорданската търговска камара за икономическо сътрудничество. Развива активна бизнес дейност. С него разговарях за възможностите за бизнес между нашите две държави.

Д-р Бармауи, какви са основните отрасли
в икономиката на Йордания днес?

- В Йордания се развиват различни отрасли, които са от значение за икономиката на държавата. Например ние сме втората страна в света по производство на фосфат, а той е основен за химическата продукция. България, например, внася фосфати, които се използват за торовете.
За разлика от другите арабски държави ние нямаме петрол и газ, но сме стабилна държава с икономически растеж от 6,5 % за 2007 г. При нас присъстват всички световни банки. Йорданският динар е стабилен, което е спокойствие за инвеститорите.
Частният сектор, който съществува от 70 години, играе сериозна роля за икономиката на държавата.
В Йордания е добре дошъл всеки инвеститор, защото законите са световни, адаптирани към всички държави. Те защитават инвеститорите. Ние сме подписали закон с ЕС за насърчаване на инвестиции, в това число и с България. Отворени сме да съдействаме на всеки българин, който иска да развива бизнес с нашата държава. Да не забравяме, че сме вратата към арабския свят.
Вярвам, че посещението на президента Първанов през декември миналата година и срещата му с Крал Абдула ще има огромна роля за развитието на отношения ни. Надявам се, стокообменът между държаните ни да се увеличи значително.
Като земеделска страна произвеждаме много плодове и зеленчуци - в България например се внасят домати, както и плодове.
Изключително успешно се оказа изграждането на индустриални зони. Зоната в Акаба на Червено море работи вече 7 години. Опериращите в нея са освободени от мита и данъци. В момента в нея влизат около 15 млрд. евро инвестиции. Това води до скок на заплатите и жизнения стандарт. Крал Абдулла издаде указ, с който се постановява да се изградят такива зони из цялата държава. Ние имаме зона на границата с Израел и Палестина. Там ще се изгради летище за износ на плодове и зеленчуци. Там се намира и уникалната йорданска долина, която е с два климата. Тя е 455 м под морско равнище. Предстои изграждане на индустриална зона в гр. Джераш, който е побратимен със Сливен. Много сериозни са инвестициите в имоти и строителство. В Йордания работят световни фирми от арабския свят и Европа. Около 50 млрд. евро са инвестициите в този сектор. В световен мащаб ние сме на осмо място по инвестиции.

Какви са възможностите за бизнес
между нашите две държави?

- През 1998 г. се създава българо-йорданска камара за икономическо сътрудничество, чийто основател съм аз. Тя е призната на правителствено ниво. През годините сме водили много делегации. Канили сме много наши бизнесмени, които да инвестират тук, както и българи, който да експортират в Йордания. Ние имаме едър капитал - говорим за инвестиции в строителство, имоти, ноу-хау, инженерингова дейност, който има интерес да се развива в България, особено след присъединяването ви в ЕС. Трябва обаче да се облекчи режимът за влизане в страната ви.
От България могат да се изнасят хранителни стоки, козметика, текстил, машини. Имахме голям стокообмен, който сега е намалял, но се надявам този година да се увеличи значително. Все пак сме на разстояние от 2000 км. За 5 дни един ТИР може да стигне. Полетът е два часа. Да не забравяме, че за последните 50 години над 5 хиляди студенти са завършили в България и вашата продукция се ползва с голямо уважение. Освен това всяка година български ансамбъл участва на световния международен фестивал “Джараш” и така познаваме и вашата култура и нрави.

Доста българи вече избират Йордания като туристическа дестинация. Какво предлага държавата?
- В туризма има голям скок. В последните години около 2000 йордански туристи посещават България всяко лято. Те пристигат с чартърни полети между Аман и Варна. Надявам се да има скок и в обратна посока. Това че у нас се намира едно от новите чудеса на света - Петра - е от огромно значение. Това е свещено място. Освен това имаме две морета. Имаме много хубав климат, много красиви планини и дворци, хотели на най-високо ниво с изключително обслужване. В момента имаме проект със Св. Синод и правителството да изградим българска църква на река Йордан и това ще е моят принос към България. Надявам се, че скоро този проект ще бъде реализиран. Сега подготвяме голямо посещение на български митрополити, които да видят нашата държава. Ние сме светска, стабилна държава с ред и сигурност. Всеки е добре дошъл у нас.