fbpx Нужен ли е сутиенът или по-важното е, че винаги може да го махнем? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Нужен ли е сутиенът или по-важното е, че винаги може да го махнем?

Нужен ли е сутиенът или по-важното е, че винаги може да го махнем?

Сексуалната революция в рекламата не е свързана само със секса. В основата си тя е свързана със смяната на позицията на потребител и продукт. Потребителят не е обект и цел на рекламата. Рекламираният продукт е обект на желанията на купувача. Потребителят-купувач е в позицията на този, които пожелава продукта. Той е прелъстен от него и предлага усещания, емоции и преживявания извън леснодосъпните, обикновените и ежедневните. Продуктът-обект на реклама не е предложен насила в полето на визуалните и вербалните възприятия на потребителя.

Добрият сутиен не прикрива, а подчертава, увеличава, оформя, загатва, дава полет на фантазията. Потребителят неволно се оказва в ролята на взимащия смели решения да пробва „неразрешеното”, „да усети тръпката”, „да бъде като тях”, „да е наравно със”, той да позволи „да”, да приеме не една, а повече ябълки от Ева, а защо да не са две Еви, може и три ...

Така е с добрата реклама. Добър продукт в добри ръце, в добър сутиен, в добра опаковка.

- Скъсай ме - казва добрата опаковка - и ме изяж.
- Ще те скъсам - казва „лошият” потребител - ти си една много „лоша” опаковка и ще те изям.
Морализацията в рекламата е пагубна за продукта.
- Тиии, потребителю, трябва да вземеш този продукт, защото той е .... ще ти осигури... ще си винаги с него...

Сексуалната революция в рекламата не е свързана с сексуалния подтекст на посланието в нея

Преди всичко е свобода на избора. Потребителят има правото да избира, и от неразрешените неща, сякаш всичко преди този момент е било мрак и безпросветност. Купувача е откривател на усещанията, търсач на нови преживявания. Както казва поговорката „Окото не е уста, не можеш го засити”. На везната с отрязаната глава от едната страна и златото от другата, сексуалната революция развърза очите на главата и вече колкото и злато да слагате от другата страна няма да натежи достатъчно. С две думи рекламата е във фаза, когато не може да насити желанията на потребителя. Защото тя е толкова изкусителна, непозволена, преминаваща границите, флиртуваща, различна, предлагаща, че ние потребителите сме тези които я търсим. Ние не искаме да откъснем поглед от деколтето и проследяваме тракането на токчетата, представяме се какво има „отдолу” или сме там където е забранено.

Ние сме тези, които притежаваме и то без проблеми възможността да гледаме, да усещаме и да бъдем на други места, да вдишаме, да помиришем, да докоснем, да се отдадем, на нови НЕЩА. Когато гледаме рокля която се спуска по великолепно гладките бедра на красива жена ние сме в копринения плат. Когато ръката на момиче погалва запотената си кожа Потребителят е в капките пот. Той иска да бъде в затвора от дълги черни мигли, или да е червилото в ръката и по устните на умопомрачителна жена (ако е мъж) или иска да държи червилото и да го докосва до устните си (ако е жена).

Сексуалната революция в рекламата не означава „Секса продава”. Тя е свързана със либерализацията на желанията.

Всеки може да си пожелае всякакви „неща”. Дори да не може да си ги позволи никой не може вече да ти забрани за пожелаваш. Защото ти си този който взима решенията, даааа... ти си мъжа или даааа... ти си жената...
Колко човека могат да си купят Бугати Вейрон? Но те с удоволствие разглеждат снимки, четат публикации, или се спират на улицата и гледат. А след това си купуват нещо. Желанията раждат нови желания, подхранват още и още. Никой не може да прецени с точност колко продукти са купени докато сме проследявали поклащащият се ханш на атрактивна блондинка, но това е факт.

Паралелите между сексуалната революция през 70-те и сексуалната революция в рекламата са доволно много

Опаковки – модерните контрацептиви – масовото им използване идва благодарение на индустриалната революция. Многобройните варианти за опаковки на продукти, които позволяват на всеки да си купи и да носи в джоба си презерватив и шоколадова вафла, като преди това лесно е избрал (пак чрез опаковката) цвят, оребрение, вкус, пълнеж или размер.

Сексуални наръчници – свободния достъп до „упътване” как да докараме приятелката си „до края” е аналогичен на многобройните съвети в рекламата, как се яде сладолед на клечка.

Свободна любов – хипи културата, правете любов навсякъде, купувайте от всичко, защото сте свободни в избора си да усетите новото преживяване. Всеки потребител е хипи сред рафтовете в супермаркета. А перцето, с което свири по струните на китарата е кредитната му карта.

Секс на екрана – рекламистите днес са съвременните революционери в киното, променящи консервативните международни стандарти в света на сексуалната либерализация. Отдалечаването на понятието срам в рекламирането на стоки е тяхна заслуга, в услуга на потребителя. Колко пъти сме се спирали да гледаме реклама докато превъртаме програмите с дистанционното, щастливо объркани за момент, че са ни пуснали нов XXXL канал.

Секс преди брака – това откритие на сексуалната революция е навсякъде в рекламата. Докато се решиш да се отдадеш на мечтата на живота си винаги можеш да се задоволиш с нещо по-достъпно, което предлага същите екстри и добър пърформанс.

 

Facebook коментари