Облачно ERP – двигател на дигиталната трансформация на малките и средни предприятия

Облачните системи за управление на бизнеса вече трайно доминират световните пазари, а специалистите очакват в съвсем скоро време тази тенденция да се наложи и в България, особено в сегмента на малките и средни предприятия. Началото е вече положено с първото в България внедряване на Microsoft Dynamics NAV под наем, реализирано от Тим ВИЖЪН България.

„Това е повратна точка за нашия пазар, тъй като възможността за наемане на решения от ранга на Microsoft Dynamics NAV дава възможност на много повече компании да управляват бизнеса си с ERP от висок клас. Това в особена сила важи за малките и средни предприятия, които до момента не можеха да отделят нужния финансов ресурс“, коментира Анастас Шопов, Мениджър Бизнес консултиране в Тим ВИЖЪН България.

ERP решение, достъпно за всички

Достъпността е в основата на ERP като услуга. Внедряването на Microsoft Dynamics NAV под наем не изисква изграждане на сървърна инфраструктура и наемането на персонал, който да я поддържа, а позиционирането на софтуера в център за данни гарантира защитеността на връзката и сигурността на чувствителната корпоративна информация. Разходите по придобиване правото на ползване на ERP решението се свеждат до месечни вноски, зависещи от броя потребители.

 

Примерна инвестиция при наемане на Microsoft Dynamics NAV (SaaS)

Компания сектор Услуги

Търговска компания

Производствена компания

Месечен наем за ползване на Microsoft Dynamics NAV – за 1 стандартен потребител

69.00

79.00

109.00

Месечен наем за сървър – за 1 потребител

30.00

30.00

30.00

Консултантски услуги по внедряване

5 500.00 +

6 500.00 +

8 500.00 +

 

Забележка: Всички суми са в евро и не включват ДДС. Разходите по внедряване зависят от обхвата на внедряваните функционалности.

Гъвкавост и оптимизация на разходите

Промените в пазарната среда влияят значително на малките и средни компании – тяхното разрастване или свиване зависи пряко от възникналите пазарни възможности. Ето защо за управлението на своя бизнес те се нуждаят от ERP решение, което лесно да следва тази динамика. Възможността за добавяне и премахване на лицензи при облачните ERP решения дава необходимата гъвкавост на системата да следва развитието на компанията. Това означава, че дадено предприятие лесно може да увеличи броя на потребителите на системата при пик на работата и след това лицензите да се намалят, поддържайки оптимален баланс на разходите.

Бързо и лесно внедряване

Скоростта на внедряване е още един от показателите, по които облачните ERP решения превъзхождат в пъти традиционните решения.

 „Компаниите, избрали да внедрят Microsoft Dynamics NAV под наем, могат да започнат да използват системата в рамките на седмици и дори дни след подписване на договора. В съвременния динамичен свят, където всеки ден забавяне е пропусната полза, това дава сериозно предимство“, коментира Анастас Шопов.

Същевременно функционалността на Microsoft Dynamics NAV под наем не се различава от on-premise решението. Системата разполага с широк спектър от стандартни функционалности, като в зависимост от своята дейност компаниите могат да изберат кои от тях да внедрят.

Facebook comments