Общ план за развитие на енергийната инфраструктура в региона

„Необходимо е да поставим началото на общ план за развитие на енергийната инфраструктура в региона. Това ще даде шанс за бързо развитие на европейскияенергиенпазар и сигурност на държавите от ЮИЕ при преговорисъсстраните-доставчици». Това каза пред участниците в енергийната конференция за Югоизточна Европа министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. „Югоизточна Европа е район, пълен с енергия – както обществена, така и в междучовешките взаимоотношения. Отговорността ни като политици е в това как да използваме рационално този ресурс, за да постигнем целите си“, подчерта министър Трайков при откриването на конференцията. Той определи промените в енергетиката като „ най-вълнуващата област на развитие“, от която зависи пълното оползотворяване на потенциала на региона. Министър Трайков потвърди ангажимента на българското правителство да действа отговорно, балансирано и с внимание към идеите за либерализация на енергийния пазар.
Проектите „Южен поток“ и „Набуко“ са изгодни за България, защото осигуряват диверсификация на енергийните доставки, подчерта премиерът Бойко Борисов пред участниците във форума. Той призова да бъде решен проблема с банковите гаранции за проекта „Набуко“. „Евентуалната гаранция от 2 млрд. евро ще повиши много бюджетния ни дефицит, което е извън позволеното от ЕС. Затова ние смятаме, че тази сума не трябва да се включва в дефицита“, допълни Бойко Борисов.
„Важно е България да може да купува енергийни ресурси от различни източници“, изтъкна в приветствието си към участниците лидерът на СДС Мартин Димитров. По неговите думи, изграждането на интерконекторните връзки със съседните държави ще осигури ползи за целия регион.