Общуването с езика на тялото е важно за кариерата ви

Езикът на тялото е най-силният съюзник, когато става въпрос за добро впечатление. В офиса той може да помогне, но може да бъде и враг. Защото маниерите, които подсъзнателно използваме говорят много повече, отколкото вербалното общуване. Излишно е и преиграването, дръжте се на ниво и същевременно бъдете себе си. Всеки детайл е от значение - от здравото ръкостискане, през изправената, но уравновесена походка, увереният тембър на гласа, до визуалния контакт.

Невербалната комуникация

Ако вашият събеседник ви слуша кръстосал крака, ръце или дори леко извърнал глава, то той държи на по-голяма дистанция или не проявява особено голям интерес към онова, което му казвате

Когато вървите или стоите, гърбът ви трябва да бъде изправен, недопустимо е кавалерът да стои с ръце на хълбоците

Когато дамата седи, коленете трябва да са доближени едно до друго, допустимо е седенето с кръстосани крака, но никога така, че глезенът или стъпалото на единия крак да са върху коляното на другия

Неприемливо е да пъхнете дълбоко в джобовете си двете си ръце.

Винаги наблюдавайте събеседника в очите, дори да съзнавате, че рангът му може да е далеч по-висок. Така ще провокирате респект.

Ако сте около конферентна маса излъчвайте заинтересованост. Стойката трябва да е изправена - това говори за силен характер. Следете с поглед говорещия, хубаво е да кимате от време на време, тялото ви да е издадено напред към него, а не отпуснато назад.

Избягвайте онзи навик да си играете с нещо докато слушате, да рисувате разсеяно или да потропвате с крак под масата. Дори да ви е интересно това, на което присъствате, с подобни действия само можете да демонстрирате обратното, при това по изнервен начин.

Избягвайте затворената поза - кръстосани ръце или крака. Така се дистанцирате подсъзнателно от аудиторията, създавайки изкуствена защитна стена. Хубаво е да сте умерени в жестикулацията, не ръкомахайте прекалено, а се стремете към координирани движения, спокоен бавен и увлекателен тембър.

Не пренебрегвайте визуалния контакт с публиката. Така, макар да водите монолог, подсъзнателно превръщате и тях в участници в презентацията. И най-важното, не позволявайте притеснението да ви проличи! Обикновено, като отдушник на нервността и смутеността заангажираме ръцете си с някакъв процес - например въртене на даден предмет, постоянно докосване на косата или на част от дреха. Това може подсъзнателно да ни успокоява, но разсейва вниманието на слушателите. Аудиторията срещу вас са най-обикновени хора.

Ако искате да се представите добре, да привлечете на своя страна одобрението на присъстващите, трябва да им въздействате не само с думи, но и с поведение. Така че, колкото и време да ви коства това, научете се да контролирате дразнещите навици и така да използвате езика на тялото във ваша полза.

Когато провеждате среща с цел сключване на сделка, основното е да не се пришпорва клиентът. Представителен външен вид, изправена стабилна походка, здраво ръкостискане, визуален контакт ви гарантират респекта на отсрещната страна. Хубаво е да действате бавно, внимателно и уверено. Не пришпорвайте клиента, предложете условията и му дайте време да ги осмисли. Това демонстрира уважение към събеседника, към мнението, забележките, въпросите му. Той ще го оцени и дори да не осъществи сделка с вас по-настоящия въпрос, може да го направи в един по-нататъшен момент. А след успешно изпълнена задача, шефът ви ще забележи вас.

Езикът на тялото е много важен в кариерата, но не отдавайте всичко на него. 50% от успехът ви е сигурен само заради правилно подбраните жестове. Останалите 50%, обаче, са си изцяло подвластни на знанията и уменията ви като професионалист. Ако владеете и двете области, то тогава нищо не препречва пътя ви към върха.