fbpx Обсъждаме сътрудничество с Хърватия в областта на иновациите и инвестициите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Обсъждаме сътрудничество с Хърватия в областта на иновациите и инвестициите

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева проведе работни срещи в Република Хърватия с министъра на икономиката и устойчивото развитие Дамир Хабиян и с министъра на науката и образованието проф. Радован Фукс. Целта на срещите е да се засили сътрудничеството между двете държави в областта на иновациите и на инвестициите във високотехнологичния сектор и развитието на предприемаческата екосистема. По време на срещите беше обсъдено сключване на Меморандум за сътрудничество в сферата на иновациите, технологиите и предприемаческата екосистема.

„Министерство на иновациите и растежа работи целенасочено за превръщането на страната ни в иновационен хъб за Югоизточна Европа - България да е център за иновации. Това може да стане чрез устойчиви партньорства с държавите от Югоизточна Европа, чрез които да се привлекат и развиват таланти, да се засили сътрудничеството в области като нови технологии, дигитализация, предприемаческа и стартъп екосистема“, заяви Стойчева на срещата с  министъра на икономиката и устойчивото развитие Хабиян. На нея присъстваха още зам.-ръководителят на Централна държавна служба за дигитално развитие Никола Модрошан, посланикът на България в Хърватия Н. Пр. Ива Крулева  и ръководителят на Службата по търговски и икономически въпроси Мирела Тасева. Стойчева съобщи, че МИР ще инициира създаване на съвместен фонд за технологичен трансфер между ЕИФ, България и Румъния по модела на фонда между ЕИБ, Хърватия и Словения в подкрепа на иновативни проекти.

По-късно през деня министър Стойчева и министърът на науката и образованието проф. Фукс разговаряха за възможностите за насърчаване на научни разработки с приложение в компаниите, подкрепата за предприемаческата екосистема и задълбочаване на връзката наука-бизнес. 

От министерство на науката и образованието в Загреб отправиха покана чрез МИР България да се включи в проекта DONES, който е свързан с иновативни методи и проучвания в областта на енергетиката.

В края на деня министър Стойчева се запозна с дейността на Регионалния център за върхови постижения в областта на роботизираните технологии (CRTA). Министърът проведе среща с доц. д-р Марко Швако, ръководител на СRTA и на отдела за автономни системи и AI, както и с декана на Факултета по машиностроене на Загребския университет инж. д-р Зденко Тонкович. Министърът на иновациите и растежа посети и лабораториите за медицинска роботика, където бяха демонстрирани най-новите прототипи и технологии и бяха обсъдени възможности за сътрудничества и обмяна на опит.