fbpx Обучаваме пилоти и техници на 12 държави | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Обучаваме пилоти и техници на 12 държави

Обучаваме пилоти и техници на 12 държави

Летище София може да се оформи като транспортен и логистичен хъб в региона. Института по въздушен транспорт реализира проект по ОП „Конкурентоспособност“ на стойност 1.2 млн. лева в Центъра за обучение на пилоти и авиотехници и в базата за ремонт на самолети на „Луфтханза техник“.

В момента в центъра се обучават пилоти и технически персонал от общо 12 държави, сред които Унгария, Холша, Румъния, Украйна. Подготвят се и техници за ремонт на самолети по проект на Луфтханза Техник София. Обучението в центъра се извършва с помощта на три полетни симулатора – Airbus, Boeing и MD 80. Предстои с европейско финансиране по ОП Конкурентоспособност да бъде закупен още един симулатор. Това ще увеличи значително възможностите на компанията да разшири дейността си и да предлага качествена услуга на своите клиенти, каза министър Трайков. По неговите думи това е предприятие, което е пример за ефективността на ОПК. Със закупения нов симулатор то ще става по-конкурентно, ще привлича нови клиенти и ще разширява пазарите си.

До момента 63% от ресурса на програмата (731 млн. евро) са в процес на изпълнение – разплатени средства, договори в изпълнение и отворени процедури. МИЕТ планира през тази година процентът на изпълнение да надмине 100%, като към бизнеса ще бъдат изплатени повече от 100 млн.евро грантове и ще бъде предоставено финансиране по инициативата JEREMIE за 200 млн. евро.

Предстои да бъде пусната нова схема за енергийна ефективност в индустрията на стойност 150 млн. евро. С още 50 млн. евро ще бъде финансирано изграждането на технологичен парк. Предстои и въвеждането на нов финансов продукт за преференциално кредитиране на МСП. Комбинирането на финансовия ресурс от ОПК и този на участващите банки ще позволи да бъдат намалени наполовина лихвите по кредитите за МСП. За тази схема са отделени 150 млн. евро от програмата, а още толкова трябва да бъдат осигурени от участващите банки.

facebook коментари