fbpx Обявиха финалната селекция за най-големият фотографски конкурс в света | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Обявиха финалната селекция за най-големият фотографски конкурс в света

Тазгодишното издание на Sony World Photography Awards – най-големия фотографски конкурс в света, организиран от Световната фотографска организация – официално обяви финалната селекция от снимки в категориите „Професионалисти“, „Любители“ и „Младежи“.

Избраните кадри идват от всички краища на света и са дело на над 270 фотографи от почти 60 държави. Това е рекорд в броя представени страни за цялата деветгодишна история на Наградите. Впечатляващ е и ръстът в броя кандидатстващи снимки в категория „Професионалисти“ – с 45 % повече от тези през 2015 г.

Рекорден брой от 230,103 кадри от 186 държави кандидатстват общо в трите категории – „Професионалисти“, „Любители“ и „Младежи“. Общият брой кандидатстващи снимки в Sony World Photography Awards от началото на конкурса вече надминава 1 милион и утвърждава позициите на Наградите като един от най-престижните и влиятелни конкурси в света.

Почетното жури, председателствано от Доминик Грийн (консултант, Великобритания) и Сю Стюард (писател/куратор, Великобритания), избра изключителни творби на изгряващи таланти и наложени фотографи от всички краища на света. Оригиналността и силното чувство на емпатия бяха водещи критерии за съдиите по време на селекцията. Сред хилядите кадри обаче, зоркият им поглед улови и сложните теми като деликатното пресъздаване на интимното, много личните моменти на фотографите; значимите обществени събития, диктуващи новинарските емисии – от конфликта в Украйна до безкрайните потоци от бежанци, търсещи по-добър живот в Европа; както и използването на новите технологии в творбите, включително дронове и подводна фотография.  

Кандидатите за отличие в категория „Професионалисти“ ще се състезават за награда от 25,000 щатски долара и титлата L’Iris d’Or/ Фотограф на годината. Носителят на това отличие, победителите в категориите „Професионалисти“, „Младежи“ и „Ученици“, както и „Любител фотограф на годината“, който получава награда от 5,000 щатски долара, ще бъдат обявени на гала церемонията на Sony World Photography Awards в Лондон на 21 април. Всички отличени ще получат и най-новата фотографска техника от Sony.

Финалната селекция и отличените с награда кадри ще бъдат изложени в Somerset House, Лондон от 22 април до 8 май и ще бъдат публикувани в новото издание на албума на Sony World Photography Awards за 2016 г.