Обявиха стипендиантите на проекта „С усилия към звездите“ за 2018 г.

В навечерието на Деня на будителите оперната певица Ина Кънчева и менторите Недко Солаков, Георги Господинов, Красимира Стоянова, Галина Борисова и Явор Гърдев обявиха стипендиантите на Национална стипендия „С усилия към звездите“ за 2018 г. Събитието се състоя на 31 октомври в Литературен клуб „Перото“ и събра артисти, общественици, приятели и спомоществователи на инициативата.

Ина Кънчева разказа пред присъстващите, как е стигнала до идеята за учредяване на стипендия в подкрепа на млади таланти, какво я е вдъхновило и как вижда развитието на проекта в бъдеще. Петимата ментори споделиха своите лични мотиви да се включат в първото издание на конкурса и да съпътстват в рамките на една година млади артисти с потенциал по пътя им към растеж и развитие. Събитието беше уважено от Йорданка Фандъкова, кмет на община София, която поздрави учредителите за инициативата и за стремежа им да подпомагат и насърчават развитието на образованието, културата и изкуството. От името на НДК – партньор и домакин на инициативата, приветствие отправи Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК.

Първото издание на Национална стипендия „С усилия към звездите“ излъчва повече от един стипендиант в две от областите на изкуството. В област „Литература“ наградата ще бъде поделена между двама кандидати, а в област „Театър“ – между трима млади артисти. Решението на Експертната комисия е да подкрепи повече от един кандидат, поради ярките им качества и потенциал и да насочи усилията си към тяхното развитие и растеж, а не просто към осъществяване на проектите, с които са кандидатствали.

Стипендианти на Национална стипендия „С усилия към звездите“ за 2018 г.
Област „Визуални изкуства“ – Радослав Нинов - Руди
Област „Литература“ – Александър Габровски и Йонна Елми
Област „Музика“ – Стефани Кръстева
Област „Танц“ – Стефани Ханджийска
Област „Театър/Пърформанс“ – Емона Илиева, Констанца Гецова, Надя Керанова

Кандидатстването за второто издание на конкурса ще бъде възможно между 24 май и 1 септември 2019 г., а победителите по традиция ще бъдат обявени в навечерието на Деня на будителите.

Национална стипендия „С усилия към звездите“ (Per aspera ad astra) е учредена от  фондация „Културни перспективи“ и КЦМ 2000 ГРУП по идея на оперната певица Ина Кънчева с основната идея да поощрява кандидати, които имат потенциал да поемат по пътя на устойчиво развитие, да оставят трайни следи и да формират тенденции в българската и в световната култура. 

Facebook comments