fbpx Очакава се до 10% ръст при пазара на луксозни имоти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Очакава се до 10% ръст при пазара на луксозни имоти

Инвестицията в луксозен имот е изключително сигурна стъпка в контекста на настоящата икономическа ситуация и все по-голям брой от хората с добри доходи го осъзнават .Активността в този сегмент на пазара на недвижими имоти расте през последните месеци, очертавайки ясна тенденция, която ще продължи и през 2015 г. според консултантите от компанията за луксозни имоти Unique Estates.

През последните седмици броят на огледите на престижни и луксозни имоти нарасна с над 20%. Несъстоятелността на КТБ накара част от хората с по-сериозни спестявания да преосмислят вложенията и разпределението на спестяванията си.

Събитията у нас се отразиха в активизиране на покупките на луксозни имоти в две основни направления, прякосвързани с категориите клиенти и техните разполагаеми бюджети. Подходящи за инвестиция към момента са просторни апартаменти в столицата или луксозни къщи в затворени комплекси.

Най-предпочитаният имот в последните месеци и най-сигурната инвестиция в имот с оглед на запазването на неговата стойност и добрата ликвидност, е четиристаен апартамент в престижен район с осигурено паркомясто. Най-популярните райони са квартали като ИванВазов, Изток, Лозенец, Бояна, както и в близост до бул.България.

Наличието на гараж или паркомясто става от все по-голямо значение за клиентите. Купувачите, а и наеамателите, обръщат внимание на това дали общите части са луксозни и поддържани, както и на богатсвтото на зеленина наоколо. Не на последно място при решението за покупка на жилище стои сигурността – все повече клиенти осъзнават, че имот в сгради с денонощна охрана и видеонаблюдение могат да бъдат обитавани по-спокойно и отдадени под наем по-лесно, а предстоящото отдаване е важно за все по-голям процент от купувачите на компанията.

Според данните на Unique Estates 18% от покупките през втората половина на 2014г. са направени с цел инвестиция. В действителност този процент е по-голям,тъй като част от клиентите тръгват с нагласата да закупят имот за отдаване под наем, но ако попаднат на добро предложение заменят основното си жилище с новото, постигайки по-висок стандарт на живот в него.

Другият тип подходящи за покупка в момента имоти и вече предпочитани от купувачите са елитните къщи, разположени на комуникативни локации в близост до центъра на столицата. Ключово предимство на луксозните къщи е да се намират в затворен комплекс, където е налична денонощна охрана, поддръжка на пространствата и повече зеленина.Къщите се купуват изцяло за ползване, а не с цел постигане на доходност и са характерно търсене на заможните хора.При тях текущите разходи, дори когато не се ползват, са високи, а ликвидността им е още по-слаба, така че българите рядко ги избират като инвестиционно решение.

Очакванията на Unique Estates са през идната година да се засилят двете основни тенденции: покупката на големи апартаменти с цел генериране на доходност и ръст на сделките за къщи в затворени комплекси, които общо да доведат до покачване на общите обеми с 5 до 10%.