fbpx Очаква се да има инфлация тази година | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Очаква се да има инфлация тази година

Растеж от 3.3% за 2016 г.се очаква да покаже брутен вътрешен продукт (БВП) на страната ни, а през 2017 и 2018 г. да има лек спад - съответно 2.9% и 2.8%. Основнитя двигател ще продължава да е вътрешното търсене. Това показва зимната прогноза на ЕК, която беше представена днес. Според доклада през настоящата година се очаква отново да има инфлация, да достигне 0.8% през тази година като това ще се дължи основно на покачване в цените на храните и енергийните продукти, след  дългия период на дефлация от 2013 г. насам, а безработицата постепенно да намалява и през 2017 г. да е около 7.1%.

Рисковете пред растежа на българската икономика са минимални, но политическата несигурност в страната на фона на предстоящите предсрочни избори може да забави потреблението и да отложи някои инвестиционни намерения.

Износът на България се представи добре през 2016 г., движен от стабилното търсене, и подкрепен от добрия туристически сезон заради благоприятните географски фактори, се посочва в анализа. Въпраки това се очаква ръстът в туризма да се забави заради.